You are here

Απαλείφουν πρόνοια για πλεονασμούς Cyta μετά από δεκαετίες

12/04/2021 18:16

Την εξομοίωση του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της Cyta με το πλαίσιο που ισχύει για τους υπόλοιπους ημικρατικούς σε ότι αφορά θέματα πλεονασμού, επιδιώκουν οι υπάλληλοι του οργανισμού, βρίσκοντας σύμμαχο τα κόμματα στην ικανοποίηση του εν λόγω αιτήματος.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, εξέτασε σήμερα το αίτημα των υπαλλήλων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta) να μην υπόκειται σε απόλυση λόγω πλεονασμού το εκάστοτε προσωπικό της Αρχής, στην περίπτωση που μειώνονται θέσεις εργασίας λόγω μεταβολής της οργανωτικής δομής.
 
Το θέμα συζητήθηκε αυτεπάγγελτα από την Επιτροπή, έπειτα από πρόταση των Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος και Στέφανου Στεφάνου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι εξετάστηκε το θέμα των υπαλλήλων της Cyta σύμφωνα με το οποίο «δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχει δικαίωμα κήρυξης πλεονασμού μελών του προσωπικού της Cyta σε αντίθεση με το καθεστώς που υφίσταται σε όλους τους υπόλοιπους οργανισμούς που δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα».
 
«Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να οδηγηθεί και αυτό το θέμα στην Ολομέλεια μέχρι τις 22 Απριλίου για να μην υπάρχει αυτή η άνιση μεταχείριση μεταξύ των υπαλλήλων του δημοσίου και των υπαλλήλων της cyta που με βάση τις νομικές γνωμοδοτήσεις ετών δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ τους», πρόσθεσε.
 
Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει και λόγος να υπάρχει αυτή η άνιση αντιμετώπιση όσον αφορά τα θέματα πλεονασμού για τους υπαλλήλους της cyta».
 
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι στους κανονισμούς σε σχέση με το νόμο περί δημόσιας υπηρεσίας χρησιμοποιείται ο όρος απόλυσης αντί ο όρος αφυπηρέτησης και πρόσθεσε ότι πρόνοια για απόλυση για σκοπούς πλεονασμού δεν υπάρχει ούτε και στους άλλους ημικρατικούς.

Ανέφερε επίσης ότι «στο άρθρο 46 του νόμου περί δημόσιας υπηρεσίας υπάρχει πρόνοια περί προστασίας της υπαλληλικής θέσης ακόμη και αν κριθεί ότι δικαιολογείται κατάργηση κάποιας θέσης».
 
Είπε ακόμη ότι ο όρος αυτός δεν εφαρμόζεται και άρα δεν υπάρχει ο λόγος να υφίσταται και πρόσθεσε πως «θα μπορούσε συνολικά να εκσυγχρονιστεί ο συγκεκριμένος κανονισμός της Cyta».

Εκπρόσωποι των συντεχνιών της Cyta τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής του κανονισμού αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι είναι ένα θέμα που το «κυνηγούν» εδώ και 61 χρόνια.