You are here

Αργό και ακριβό internet λόγω κόντρας

02/11/2010 14:52
Η σιωπηρή κόντρα μεταξύ της Υπηρεσίας του Ρυθμιστή Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και της Cyta καθυστερούν εδώ και μήνες την εισαγωγή ταχύτερου και φθηνότερου ίντερνετ και τη νύφη πληρώνει ο καταναλωτής που θα μπορούσε να πληρώνει €20 λιγότερα για ταχύτερη σύνδεση ίντερνετ.

Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου σήμερα στη βουλή φέρνοντας στην επιφάνεια την κόντρα που υποβόσκει στις σχέσεις του Ρυθμιστή και του ημικρατικού οργανισμού.

Ενώπιον της Επιτροπής, ο διευθυντής του Ρυθμιστή Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Νεόφυτος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι η Cyta αντί να επιλέξει να δημοσιεύσει το δείγμα χονδρικής πώλησης υπηρεσιών με τις αναθεωρημένες τιμές, τις έστειλε τον Απρίλιο με επιστολή, οπότε και άρχισε μια ανεπίσημη διαβούλευση.

Είπε ότι οι θέσεις και οι απόψεις της Cyta δεν ήταν επαρκώς τεκμηριωμένες αφού, όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, αυτές βασίζονταν σε υπολογισμούς και υποθέσεις.

«Εάν η Cyta», τόνισε ο διευθυντής του Ρυθμιστή Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, «δημοσίευε τις μειωμένες χονδρικές τιμές τότε ο Ρυθμιστής θα ζητούσε την άποψη της Αρχής», ρίχνοντας το γάντι στη Cyta την οποία κάλεσε να τοποθετηθεί για πιο λόγο δεν επέλεξε την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι ο Ρυθμιστής δεν αντιμετωπίζει διαφορετικά τη Cyta από τις ιδιωτικές εταιρείες τηλεφωνίας, επισημαίνοντας ότι «βρισκόμαστε κατηγορούμενοι γιατί κάνουμε τη δουλειά μας».

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής της Cyta, Φώτης Σαββίδης, υποστήριξε ότι υπάρχει τεράστια σύγχυση της ερμηνείας του νόμου και των διαταγμάτων από το Ρυθμιστή.

Σημείωσε εξάλλου ότι όταν η Cyta αλλάζει τα λιανικά τέλη οφείλει να αλλάζει και τα χοντρικά τέλη στο διαδίκτυο, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για την αργοπορία που παρατηρείται από πλευράς του Ρυθμιστή.

Η Αρχή ανακοίνωσε πάντως την πρόθεση της για αύξηση των ταχυτήτων στο διαδίκτυο από την 1η Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας ότι αυτές θα αυξηθούν από 512 ΚΒ στο 1 ΜΒ, από 1 ΜΒ στα 3 ΜΒ και από τα 4 ΜΒ θα αυξηθούν στα 8 ΜΒ.

Ζήτησε παράλληλα να υπάρχει περισσότερος σεβασμός προς τη Cyta, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο στην Κύπρο.

Δικαιολογώντας τις ενέργειες της Cyta, ο κ. Σαββίδης υποστήριξε ότι «ο Οργανισμός επέλεξε να διαβουλευθεί με το Ρυθμιστή για να μην κοροϊδεύουμε τους πελάτες μας».

Σημείωσε, εξάλλου, ότι με την αύξηση των ταχυτήτων θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω και οι τιμές του διαδικτύου κατά 40%, επισημαίνοντας ότι για ταχύτητα 512 ΚΒ ανά δευτερόλεπτο οι καταναλωτές θα καταβάλλουν €15,50 το μήνα, ενώ για 2 ΜΒ από €43.70 που είναι οι τιμές σήμερα θα μειωθούν στα €26.45 το μήνα.

Ο διευθυντής του Ρυθμιστή Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών διαβεβαίωσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής ότι η υπηρεσία εντός της εβδομάδας θα οριστικοποιήσει τη θέση της και σε διάστημα 15 ημερών η συμβουλευτική Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει στην κατ’ αρχή θέση του Ρυθμιστή.

Εκείνο που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών ήταν όταν ενημερώθηκαν ότι κάποια Κυβερνητικά Τμήματα κατέφυγαν σε ιδιωτικές εταιρείες τηλεφωνίας για τις διαδικτυακές τους υπηρεσίες.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης μεταξύ της Cyta και του Ρυθμιστή με αποτέλεσμα η Αρχή να προσφέρει χαμηλές ταχύτητες σε σχετικά ψηλές τιμές. Τόνισε, παράλληλα, ότι ακόμη και ο κυβερνητικός κόμβος αναγκάστηκε να καταφύγει στον ιδιωτικό τομέα όπου οι τιμές είναι πιο χαμηλές και οι ταχύτητες πιο γρήγορες.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου


• Μπες στη StockWatch από το κινητό σου με Vodafone live!


• Γραφτείτε στο νέο Νewsletter της StockWatch καταχωρώντας το email σας στη «λίστα email» στα αριστερά αυτής της σελίδας.