You are here

Αυστηρές ποινές για προπληρωμένες κάρτες κινητής

07/04/2022 09:50

Επανέρχεται το ζήτημα της ταυτοποίησης των κατόχων και χρηστών καρτών προπληρωμένου χρόνου ομιλίας κινητής τηλεφωνίας, το οποίο απασχολεί το σώμα για δέκα και πλέον χρόνια.

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών τίθεται σήμερα σχετική πρόταση νόμου του βουλευτή της ΔΗΠΑ Μαρίνου Μουσιούττα, ενώ παράλληλα εκκρεμούν νομοσχέδιο και άλλη πρόταση νόμου αναφορικά με το νομικό πλαισίου ταυτοποίησης των χρηστών προπληρωμένου χρόνου ομιλίας κινητής τηλεφωνίας.

Σκοπός του νόμου που προτείνεται σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, είναι η θεσμοθέτηση νομικού πλαισίου ταυτοποίησης των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας, προς διαφύλαξη της ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας τάξης και των ατόμων γενικότερα από τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων.

Σημειώνεται ότι με την ψήφιση του προτεινόμενου νόμου αναμένεται να εκλείψει το φαινόμενο ανώνυμων τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων που στις μέρες μας ταλαιπωρούν τους κατόχους τηλεφώνων.

Με την πρόταση νόμου προνοείται ότι για σκοπούς ταυτοποίησης, ο κάτοχος δηλώνει τα στοιχεία ταυτότητας στον πωλητή συμπληρώνοντας γραπτή υπεύθυνη δήλωση και προσκομίζοντας την ταυτότητά του ή το διαβατήριό του ή, σε περίπτωση υπηκόου τρίτης χώρας, την άδεια διαμονής του ή σε περίπτωση μέλους οικογένειας πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δελτίο διαμονής ή σε περίπτωση πολίτη της ΕΕ την ταυτότητα ή το διαβατήριό του, στην πρωτότυπή του μορφή.

Επίσης, σε περίπτωση που ο χρήστης του κινητού τερματικού είναι διαφορετικό πρόσωπο από τον κάτοχο, ο κάτοχος γνωστοποιεί με γραπτή υπεύθυνη δήλωση στον πωλητή τα στοιχεία ταυτότητας του χρήστη.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου του κ. Μουσιούτα απαγορεύεται η σύναψη σύμβασης με ανήλικο, αλλά πως σε περίπτωση που ο χρήστης είναι ανήλικος δύναται να δηλωθεί μέσω γραπτής υπεύθυνης δήλωσης.

Επισημαίνεται επίσης στην πρόταση νόμου ότι στα σημεία πώλησης υπηρεσιών προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας, τα οποία θα διενεργούν και τη διαδικασία ταυτοποίησης δεν περιλαμβάνονται τα περίπτερα, οι υπεραγορές και οι μικρές υπεραγορές.

Όσον αφορά σε ποινές, με την πρόταση νόμου προβλέπεται ότι κάτοχος ο οποίος παρέχει ψευδή δήλωση και στοιχεία ταυτότητας είναι ένοχος αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €50 χιλ. ή και στις δύο ποινές μαζί.

Επίσης κάτοχος ο οποίος παραλείπει να δηλώσει τα στοιχεία ταυτότητας του χρήστη είναι ένοχος αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €5 χιλ. ή και στις δύο αυτές ποινές.

Όσον αφορά τον παροχέα που παραλείπει να ζητήσει, συλλέξει και αποθηκεύσει τα στοιχεία ταυτότητας κατόχου η πρόταση νόμου προβλέπει ότι είναι ένοχος αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €50 χιλ.

Στην συνεδρία κλήθηκαν η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, εκπρόσωποι του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, του υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, του Γραφείου του Επιτρόπου Επικοινωνιών, της Αστυνομίας, της Νομικής Υπηρεσίας και των εταιρειών CYTA, EPIC LTD, PRIMETEL PLC και CABLENET COMMUNICATION SYSTEMS LTD.

Της Ελένης Χαραλάμπους