You are here

Cyta: Ρεκόρ οκταετίας στα έσοδα, απορροφά κόστος

22/11/2022 06:29

Την απορρόφηση του αυξημένου κόστους του πληθωρισμού και της ενέργειας αποφάσισε η Cyta, ενώ παράλληλα προσέφερε σε περίπου 180 χιλιάδες υφιστάμενους συνδρομητές της κινητής τηλεφωνίας, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση, απεριόριστη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Μιλώντας χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta, Μιχάλης Ιωαννίδης, είπε ότι αποφασίσθηκε ότι το αυξημένο κόστος ενέργειας, υπηρεσιών, υλικών και πληθωρισμού δεν θα μετακυληστεί στους καταναλωτές, καθώς από τις επενδύσεις που πραγματοποίησαν τα προηγούμενα χρόνια, αναμένουν έσοδα ρεκόρ για το 2022.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι αναμένεται ότι η Cyta θα καταγράψει έσοδα ρεκόρ οκταετίας, τα οποία υπολογίζεται πως θα κυμανθούν στα €400 εκατ. και με κερδοφορία σε αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή, η οποία βρίσκεται στα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 χρόνων.

 Πρόσθεσε ότι οι κυριότερες πηγές της αύξησης εσόδων είναι οι αυξημένες πωλήσεις τερματικού εξοπλισμού και οι αυξημένες πωλήσεις χωρητικότητας σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Επίσης, ανέφερε ότι ουσιαστικός παράγοντας σταθερότητας για τα έσοδα του Οργανισμού, αποτέλεσε η σταθερή και επαναλαμβανόμενη αύξηση των πελατών στις κυριότερες υπηρεσίες συνδεσιμότητας.

Ειδικότερα, είπε ότι οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 2,6% και οι ευρωζωνικές συνδέσεις 2,4%, ενώ η τηλεόραση παρουσιάζει σταθεροποίηση του αριθμού των συνδρομητών της, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν το 2023, λόγω του Cytavision TV App που έχει προσφερθεί από την 1η Νοεμβρίου του 2022.

Πρόσθεσε ότι για 2η συνεχή χρονιά η Cyta είναι στην κορυφή της Ευρώπης με το γρηγορότερο δίκτυο κινητής, με πληθυσμιακή κάλυψη 5G στο 100% και με άλμα δώδεκα θέσεων, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Ψηφιακής Κοινωνίας και Οικονομίας.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2023, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι περιλαμβάνει αναπτυξιακές επενδύσεις σε υποδομές τεχνολογίας ύψους €207 εκατ. που θα επενδυθούν στην ολοκλήρωση του Cyta Fiber μέχρι το τέλος του 2023, δύο υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν την Κύπρο με το εξωτερικό, Διεθνές Πράσινο Κέντρο Δεδομένων της Κύπρου και επενδύσεις για την ενεργειακή αυτονόμηση της Cyta και των τηλεπικοινωνιακών υποδομών του τόπου.

Ανέφερε επίσης ότι ο οργανισμός ολοκλήρωσε τον περασμένο Μάρτιο, το δίκτυο κινητής 5G, με πληθυσμιακή κάλυψη 100%

Ο κ. Παντελίδης, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίας, είπε πως η Επιτροπή έκρινε θετικά για τη Cyta, την ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΔΣ του Οργανισμού ότι τα τελευταία 20 χρόνια ο Οργανισμός συνεισέφερε στα δημόσια ταμεία €1,2 δισ., πρόσθεσε ότι περίπου το 73% αυτού του ποσού πήγε στο δημόσιο ταμείο με τη μορφή μερισμάτων και το 27% με τη μορφή φορολογιών.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα που συνοδεύει τον προϋπολογισμό της Cyta, το 2023 προϋπολογίζονται έσοδα €386,8 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 4,01% σε σύγκριση με το 2022 και οι δαπάνες προϋπολογίζονται στα €575,7 εκατ. με αύξηση 32,5% σε σχέση με το τρέχον έτος.

Της Ελένης Χαραλάμπους