You are here

Δραματική έκκληση προέδρου ΡΙΚ προς βουλή

22/03/2019 12:02

Έκκληση προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών να μην καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΡΙΚ Ανδρέας Φράγκος, σημειώνοντας ότι την ίδια ώρα θα κλείσει το κρατικό ίδρυμα.

Μετά την κρίση που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή όταν με τις αρνητικές ψήφους των βουλευτών του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ, η επιτροπή οικονομικών εξέτασε σήμερα τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του ιδρύματος ο οποίος είναι μειωμένος κατά €400 χιλ.

Ο κ. Φράγκος δήλωσε στην επιτροπή ότι «τα ψέματα τελείωσαν και θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους περιλαμβανομένων και των κομμάτων».

Ο πρόεδρος του ΡΙΚ τόνισε ότι δεν θέλουμε να κάνουμε το ΡΙΚ ένα BBC αλλά θέλουμε μια δημόσια ραδιοτηλεόραση για τους κύπριους. «Το ΡΙΚ είναι η φωνή των κυπρίων και στην Κύπρο και το εξωτερικό», σημείωσε.

Υπέδειξε επίσης ότι οι ακροατές την τελευταία βδομάδα, από την Κύπρο και το εξωτερικό, δήλωναν έτοιμοι να κάνουν εράνους για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να συνεχίσει τη λειτουργία της η δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Ο πρόεδρος του ΡΙΚ προειδοποίησε ότι οποιοσδήποτε δεν συνεργαστεί, τότε η διοίκηση θα εκθέσει αυτούς που θα προβάλουν προσκόμματα.

Παρουσιάζοντας τις πρόνοιες μνημονίου συναντίληψης μεταξύ διοίκησης και συντεχνιών του ΡΙΚ εξήγησε ότι το νέο οργανόγραμμα θα είναι έτοιμο μέχρι τις 25 Απριλίου, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα πολλά εργασιακά καθεστώτα μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Παράλληλα, θα ληφθούν αποφάσεις για τις κτιριακές εγκαταστάσεις μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου και θα μελετηθεί η οικονομική αυτονομία του ΡΙΚ.

Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση δαπανών κατά €400 χιλ. Το ποσό αυτό αφορά τα προγράμματα για την νέα τηλεοπτική χρονιά, τα οποία ξεκινούν από το Φθινόπωρο, κονδύλια για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κονδύλια για το αρχείο του ΡΙΚ.

Ο κ. Φράγκος ξεκαθάρισε οι δαπάνες μέχρι το καλοκαίρι είναι πλήρως κατοχυρωμένες. Για το ποσό των €300 χιλ., το οποίο αφορά τα προγράμματα θα επανέλθει το ΡΙΚ με συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Από την πλευρά το ο γενικός διευθυντής του ΡΙΚ Μιχάλης Μαραθεύτης, ανέφερε ότι οι δαπάνες για τα προγράμματα μειώθηκαν κατά €1,3 εκ. τον τελευταίο χρόνο. Το ΡΙΚ είπε, προωθεί κυπριακές σειρές και δίνει εργασία σε 100 και πλέον κύπριους ηθοποιούς, οι οποίοι θέλουν να εργάζονται στο ΡΙΚ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι πρέπει να ετοιμαστεί ένα γενναιόδωρο σχέδιο αφυπηρέτησης, το οποίο να αφορά όλους τους υπαλλήλους, μόνιμους και αορίστου χρόνου, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί το νέο οργανόγραμμα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, εξέφρασε την έντονη δυσφορία του, σε αναφορά στην εισηγητική έκθεση, η οποία κάνει λόγο για ανακοινώσεις κομμάτων, λες και όπως είπε, τα κόμματα λένε αρλούμπες.

Ο γενικός διευθυντής του ΡΙΚ ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν οι πολιτιστικές εκπομπές, ετοιμάστηκαν τέσσερα ντοκιμαντέρ, από τουρκοκύπριους, οι οποίοι εργάζονται στο ΡΙΚ.

Ο Μιχάλης Μαραθεύτης ανέφερε ότι από την ώρα κατά την οποία θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, θα κοπούν οι εμπορικές διαφημίσεις, με εξαιρέσεις στην προβολή διαφημίσεων σε μεγάλα αθλητικά και μουσικά προγράμματα, στην τοποθέτηση προϊόντων, σε ευρωπαϊκά προγράμματα και στις περιπτώσεις ανταλλαγής υπηρεσιών.

Το ΡΙΚ ως αντιστάθμισμα για τον τερματισμό των διαφημίσεων θα λάβει €2,5 εκ.

Σε περίπτωση κατά την οποία σταυρωθεί το κονδύλι, τότε το ΡΙΚ θα επανέλθει στην επιτροπή οικονομικών καταθέτοντας εξηγήσεις, ώστε να αποδεσμευτεί.

Ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ θα κατατεθεί με την μορφή του κατεπειγόντων στην ολομέλεια της βουλής, για να ψηφιστεί ή να καταψηφιστεί.

Της Ηρώς Ευθυμίου