You are here

Εκτόξευση χρήσης διαδικτύου 60% στο lockdown

25/01/2021 12:07

Στα ύψη ανέβασε τη χρήση του διαδικτύου η πανδημία και ιδιαίτερα στις περιόδους των lockdown. Αυτό προκύπτει μέσα από απαντήσεις της προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Cyta Ρένας Ρουβιθά Πάνου. Απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις των βουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών, η κ. Ρουβιθά Πάνου σημειώνει ότι όσον αφορά στη Cyta, κατά την περίοδο του πρώτου lockdown, «ο εβδομαδιαίος όγκος κίνησης διαδικτύου στο σταθερό δίκτυο αυξήθηκε μέχρι και 60%, σε σχέση με το μέσο όγκο της περιόδου πριν την πανδημία».

Όπως αναφέρει, «στη διάρκεια της πανδημίας και ιδιαίτερα κατά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, η επικοινωνία έγινε κομβική και ο ρόλος της Cyta ήταν να διευκολύνει την πρόσβαση όλων (επιχειρήσεων, εργαζομένων, μαθητών, οικογενειών) σε αυτές τις υπηρεσίες τεχνολογίας και επικοινωνίας. Ήταν ξεκάθαρη η ανάγκη να υπάρχει ποιοτική και αδιάλειπτη πρόσβαση στο διαδίκτυο, με ψηλές ταχύτητες, ώστε να μπορούν όλα τα μέλη της οικογένειας είτε να τηλεκπαιδευτούν, είτε να τηλεργαστούν, είτε να ψυχαγωγηθούν».

Από τη Cyta δόθηκε έμφαση στη στήριξη των πελατών της και σε ότι αφορά στις εταιρείες ο οργανισμός παρείχε δωρεάν τις βασικές λύσεις/εργαλεία ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με απομακρυσμένη πρόσβαση και προς τον κάθε επαγγελματία τα εργαλεία ώστε να μπορέσει να εργαστεί από το σπίτι.

Ειδικότερα στο τομέα της τηλεκπαίδευσης η πρόεδρος της Cyta αναφέρει ότι «σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, ανέλαβε το έργο της αναβάθμισης των διαδικτυακών ταχυτήτων 437 σχολείων, των δρομολογητών σύνδεσης και της προστασίας των προσβάσεων από διαδικτυακές επιθέσεις τύπου DDoS, ώστε να μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της τηλεκπαίδευσης, ένα μεγάλο έργο, μέσα από το οποίο τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια θα συνδέονται πλέον με τις αναβαθμισμένες ταχύτητες των 50Mbps, 100Mbps και 300Mbps αντίστοιχα, όπως ζητήθηκε από το Υπουργείο. Δόθηκε προτεραιότητα στα λύκεια/τεχνικές σχολές, όπου η τηλεκπαίδευση δρομολογήθηκε νωρίτερα. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι αναβαθμίσεις του 82% των σχολείων (362 από 437) και ολόκληρο το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2021», προσθέτει.

Σημειώνει ωστόσο ότι «σε μεμονωμένες περιπτώσεις όπου, για την υλοποίηση των αναβαθμίσεων, απαιτείται εκτενής ανάπτυξη νέου οπτικού δικτύου ή/και αναβάθμιση τερματικού εξοπλισμού και επομένως απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος υλοποίησης, γίνονται ειδικές διευθετήσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση. Παράλληλα η Cyta υλοποιεί και την αντικατάσταση του εξοπλισμού δρομολογητών στα σχολεία με νέας τεχνολογίας εξοπλισμό που υποστηρίζει την αυξημένη κίνηση που δημιουργείται από τις αναβαθμισμένες ταχύτητες. Έχουν ήδη αντικατασταθεί οι δρομολογητές γυμνασίων και λυκείων/τεχνικών σχολών και έχει αρχίσει η αντικατάστασή τους και στα δημοτικά. Για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης, η Cyta έχει αναλάβει την προστασία των συνδέσεων αυτών από διαδικτυακές επιθέσεις τύπου DDoS (Distributed Denial of Service). Έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση για τα γυμνάσια και λύκεια/τεχνικές σχολές και βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης και στα δημοτικά», καταλήγει η κ. Ρουβιθά Πάνου.