You are here

Επί τάπητος το μητρώο εγγραφής καρτοκινητών

19/05/2022 11:09

Στο προσκήνιο τίθεται εκ νέου το θέμα της εγγραφής σε μητρώο των χρηστών καρτοκινητών που χρονολογείται από το 2009 όταν σχετική πρόταση κατατέθηκε στην Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Το ζήτημα επανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρίνος Μουσιούττας και η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου θα συνεχιστεί σήμερα.

Σκοπός του νόμου που προτείνεται σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, είναι η θεσμοθέτηση νομικού πλαισίου ταυτοποίησης των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας, προς διαφύλαξη της ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας τάξης και των ατόμων γενικότερα από τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων.

Με την πρόταση νόμου προνοείται ότι για σκοπούς ταυτοποίησης, ο κάτοχος δηλώνει τα στοιχεία ταυτότητας στον πωλητή συμπληρώνοντας γραπτή υπεύθυνη δήλωση και προσκομίζοντας την ταυτότητά του ή το διαβατήριό του ή, σε περίπτωση υπηκόου τρίτης χώρας, την άδεια διαμονής του ή σε περίπτωση μέλους οικογένειας πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δελτίο διαμονής ή σε περίπτωση πολίτη της ΕΕ την ταυτότητα ή το διαβατήριό του, στην πρωτότυπή του μορφή.

Επίσης, σε περίπτωση που ο χρήστης του κινητού τερματικού είναι διαφορετικό πρόσωπο από τον κάτοχο, ο κάτοχος γνωστοποιεί με γραπτή υπεύθυνη δήλωση στον πωλητή τα στοιχεία ταυτότητας του χρήστη.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου του κ. Μουσιούτα απαγορεύεται η σύναψη σύμβασης με ανήλικο, αλλά πως σε περίπτωση που ο χρήστης είναι ανήλικος δύναται να δηλωθεί μέσω γραπτής υπεύθυνης δήλωσης.

Επισημαίνεται επίσης στην πρόταση νόμου ότι στα σημεία πώλησης υπηρεσιών προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας, τα οποία θα διενεργούν και τη διαδικασία ταυτοποίησης δεν περιλαμβάνονται τα περίπτερα, οι υπεραγορές και οι μικρές υπεραγορές.Όσον αφορά σε ποινές, με την πρόταση νόμου προβλέπεται ότι κάτοχος ο οποίος παρέχει ψευδή δήλωση και στοιχεία ταυτότητας είναι ένοχος αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €50 χιλ. ή και στις δύο ποινές μαζί.

Επίσης κάτοχος ο οποίος παραλείπει να δηλώσει τα στοιχεία ταυτότητας του χρήστη είναι ένοχος αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €5 χιλ. ή και στις δύο αυτές ποινές.

Δεύτερες σκέψεις και προβλήματα

Σύμφωνα με την έκθεση της πρώτης συνεδρίας της Επιτροπής, αναφέρθηκαν πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την ρύθμιση.

Η εκπρόσωπος γραφείου του Επιτρόπου Επικοινωνιών, ανέφερε ότι η άρση της ανωνυμίας μπορεί να φέρει εισαγωγή καρτών από τα κατεχόμενα ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν απαιτούν την ταυτοποίηση των χρηστών.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνίων εξέφρασαν για ακόμη μια φορά τις επιφυλάξεις τους αφού το κομμάτι των προπληρωμένων καρτών, αποτελεί κομμάτι με πολλά οφέλη στους τουρίστες που χρησιμοποιούν τις κάρτες για πλοήγηση στο νησί.

Ανέφεραν επίσης, τη χρονοβόρα διαδικασία που προκύπτει για την εγγραφή στοιχείων, ενώ η υπηρεσία χρησιμοποιείται από 433 χιλ. συνδρομητές. Η ανωνυμία των καρτών όπως υποστήριξαν προστατεύει άτομα που πιθανόν να κακοποιούνται ή να έχουν υποστεί βία και μέσω αυτών μπορούν να ζητήσουν βοήθεια.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας χαιρέτισε την πρόταση νόμου και εισηγήθηκε τον περιορισμό στον αριθμό καρτών που δικαιούται να αποκτά ένα πρόσωπο, προς περιορισμό εγκληματικών πράξεων μέσω της ανωνυμίας.

Ένας στους τρεις με so easy

Σύμφωνα με τα στατιστικά του Γραφείου Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, τον Δεκέμβριο του 2021 32,8% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας αντιστοιχεί σε χρήστες προπληρωμένων καρτών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην επιτροπή, οι χρήστες καρτών προπληρωμένου χρόνου ανέρχονται σε μισό εκατομμύριο περίπου.

 

Της Μαρίας Κυριακίδου