You are here

€100 το μήνα για πάγια τέλη ημικρατικών

29/09/2010 07:03
Τέλη €100 εκτιμάται ότι καταβάλλουν μηνιαίως τα νοικοκυριά σε πάγια τέλη στους λογαριασμούς της Cyta, της AHK και της Υδατοπρομήθειας με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα οικονομικά βάρη που καλούνται να σηκώσουν εν μέσω κρίσης.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατάληξαν τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, που εξέτασαν το κόστος που επωμίζονται οι καταναλωτές εξαιτίας των αυξημένων πάγιων τελών υπηρεσιών.

Ενώπιον της Επιτροπής, οι βουλευτές ζήτησαν από τους αρμόδιους των ημικρατικών οργανισμών να προχωρήσουν αμέσως στη μείωση των πάγιων τελών, τα οποία όπως υποστηρίζουν πλήττουν τις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικές τάξεις.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, υποστήριξε ότι για λογαριασμό της ΑΗΚ ύψους €100 οι πολίτες επιβαρύνονται με άλλα €20 για ΦΠΑ και άλλα για ρύπους και για τέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Την ίδια ώρα διερωτήθηκε πως οι ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες τηλεφωνίας διαφημίζουν ότι με €60 το μήνα παρέχουν υπηρεσίες διαδικτύου, τηλεόρασης αλλά και σταθερή τηλεφωνία, την ίδια στιγμή που οι
καταναλωτές πληρώνουν €16 το μήνα μόνο για τέλη σταθερής τηλεφωνίας.

Από πλευρά της Cyta, ο Γιώργος Κουφάρης σημείωσε ότι ο Οργανισμός πέρσι είχε έσοδα €80 εκ., από τα οποία τα €55 εκ. προέρχονται από τέλη σταθερής τηλεφωνίας, ενώ τα έσοδα από το πάγιο στην κινητή τηλεφωνία ανήλθαν στα €7 εκ.

Υπέδειξε ότι η Αρχή είχε έσοδα €12 εκ. για τις γραμμές σταθερής τηλεφωνίας που προσφέρει σε ιδιωτικές εταιρείες τηλεφωνίας.

«Η Cyta», είπε, «θέλει να μειώσει είτε τα τέλη σταθερής τηλεφωνίας είτε το πάγιο αλλά εάν καταργηθεί το πάγιο τα έσοδα που θα χάσει ο Οργανισμός θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες».

Σημείωσε εξάλλου ότι 22 χιλιάδες συνδρομητές της Cyta κατάργησαν πέρσι τη σταθερή τηλεφωνία με αποτέλεσμα τα τρία τελευταία χρόνια να χάσει έσοδα €13 εκ.

Απαντώντας στις αιχμές που άφησαν κάποια μέλη της Επιτροπής για τα τέλη που προσφέρουν ιδιωτικές εταιρείες τηλεφωνίας, ανέφερε ότι το 60% του κόστους της Αρχής ήταν σε ανελαστικές δαπάνες.

Ωστόσο, ο κ. Κουφάρης επικαλούμενος έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσε ότι η Κύπρος μέσω της Cyta, είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη η οποία προσφέρει χαμηλές τιμές στην κινητή τηλεφωνία.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών επισήμανε ότι δεν μειώθηκε ο αριθμός των γραμμών σταθερής τηλεφωνίας, παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2007 ο συνολικός αριθμός συνδέσεων σταθερής τηλεφωνία ανήλθε στις 396 χιλ., το 2008 στις 389 χιλ. και το 2009 στις 391 χιλ.

Τόνισε εξάλλου ότι «δεν μπορεί να καταργηθεί το πάγιο σταθερής τηλεφωνίας τη στιγμή που η Cyta παρέχει υπηρεσίες χάλκινων γραμμών. Στην ουσία το πάγιο είναι το κόστος συντήρησης των γραμμών».

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η Ρυθμιστική Αρχή Τηλεπικοινωνιών εξετάζει τρόπους ούτως ώστε να γίνεται διαφορετικά ο υπολογισμός του χονδρικού κόστους, προσθέτοντας ότι αυτό συνεπάγεται με μείωση του λιανικού κόστους, κάτι από το οποίο θα επωφεληθεί η αγορά.

Εκ μέρους της ΑΗΚ, ο Γιώργος Πετούσης δήλωσε ότι τα συνολικά έσοδα της ΑΗΚ από τα πάγια τέλη ανήλθαν στα €12 εκ., προσθέτοντας ότι το πάγιο κυμαίνεται στο 1,5% του συνόλου του τιμολογίου.

Το πάγιο που επιβάλει η ΑΗΚ, είπε, καλύπτει κυρίως το κόστος έκδοσης του τιμολογίου καθώς και τη λειτουργία κάποιων γραφείων της Αρχής.

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο δημιουργίας υποεπιτροπής στη βουλή η οποία θα εξετάζει τα θέματα ακρίβειας.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, ζήτησε τη μείωση των τελών σταθερής τηλεφωνίας ενώ ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα, είπε ότι οι καταναλωτές πληρώνουν μέχρι και €16 πάγιο για σταθερή τηλεφωνία, χαρακτηρίζοντας ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι το 70% των εσόδων του Οργανισμού προέρχονται από τα πάγια τέλη.

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, εισηγήθηκε να μεταφερθεί ο υπολογισμός του κόστους συντήρησης των γραμμών στο κόστος κατανάλωσης, για να μειωθεί το πάγιο της σταθερής τηλεφωνίας.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου