You are here

Φωνάζουν για τερματισμό διαφημίσεων ΡΙΚ

06/09/2018 15:29

Αντιδράσεις και επικρίσεις σε σχέση με την χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τερματισμό των εμπορικών διαφημίσεων του ΡΙΚ, εξέφρασαν βουλευτές κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος, υποστήριξε ότι πρόκειται για μια «ενδιαφέρουσα εισήγηση» που πρέπει να μελετηθεί με σοβαρότητα.

Η επιτροπή συνεδρίασε για την εξέταση της έκθεσης της ελεγκτικής υπηρεσίας για το ΡΙΚ, με έτος αναφορά το 2017, στην οποία περιλαμβάνονται σωρεία παρατηρήσεων, για θέματα όπως το έλλειμμα του ταμείου συντάξεων του οργανισμού, η αγορά υπηρεσιών νομικών συμβούλων, τα θέματα προσωπικού και το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων.

Ο κ. Τσώκος κατά την αρχική του τοποθέτηση έκανε λόγο για ψηλό επίπεδο συμμόρφωσης με τις υποδείξεις του γενικού ελεγκτή σημειώνοντας ότι λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα «εκεί που κρίνεται απαραίτητο να δράσουμε». Σημείωσε εντούτοις, ότι «υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ του οργανισμού και της ελεγκτικής υπηρεσίας».

Στη διαπίστωση ότι όσο περνά ο καιρός προκύπτει μεγαλύτερη συμμόρφωση εκ μέρους του ΡΙΚ, προέβη το υπουργείο εσωτερικών μέσω της εκπροσώπου του.

Σε ότι αφορά τον τερματισμό των εμπορικών διαφημίσεων, ο κ. Τσώκος σημείωσε ότι η εισήγηση του υπουργικού συμβουλίου άπτεται του μοντέλου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που θέλουμε να έχουμε και εάν υιοθετηθεί, τοποθετεί το ΡΙΚ στη μεγάλη κατηγορία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών που δεν κάνουν χρήση των διαφημίσεων, όπως είπε.

«Το ΡΙΚ σαφώς δεν μπορεί να απεμπολήσει τον ρόλο του, ως η δημόσια ραδιοτηλεόραση του τόπου, που έχει την ευθύνη μετάδοσης μεγάλων αθλητικών γεγονότων», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι η εισήγηση συνοδεύεται με τη δέσμευση για χορηγία €2,5 εκ. προς το ΡΙΚ ως αντιστάθμισμα στην πολιτική απόφαση.

Επεσήμανε παράλληλα, ότι το ΡΙΚ θα διατηρήσει άλλα είδη επικοινωνίας και μηνυμάτων όπως τα barter agreements και η διαδικτυακή διαφήμιση.

Στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργικού σημειώνεται ότι οι  υπουργοί εσωτερικών και οικονομικών έχουν ήδη προβεί σε συζήτηση του θέματος με το διοικητικό συμβούλιο και τη διοίκηση του ΡΙΚ, καθώς και με την αρχή ραδιοτηλεόρασης.

Εντούτοις, εκπρόσωποι των συνδικαλιστών αναφέρθηκαν σε αντιδράσεις διευθυντών του ΡΙΚ οι οποίοι όπως λέχθηκε δεν είχαν υπόψη τις συγκεκριμένες συζητήσεις και υποστήριξαν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί προπομπό άλλων «κακών» που θα έρθουν για το ΡΙΚ και μέσο εξυπηρέτησης των ιδιωτικών καναλιών.

Βουλευτές σχολίασαν αρνητικά την εξέλιξη καλώντας τους εκπροσώπους των εργαζομένων του ΡΙΚ να είναι προσεκτικοί για το τι μπορεί να ακολουθήσει στο μέλλον για τον οργανισμό.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων και δημιουργία συνθηκών μεγαλύτερης εξάρτησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η απόφαση θα φέρει το ΡΙΚ σε δυσμενέστερη θέση έναντι των ιδιωτικών καναλιών και θα πλήξει τη δυνατότητά του να επιτελεί το ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου, σημείωσε ότι επιβάλλεται αύξηση των εσόδων του οργανισμού και όχι τερματισμός των διαφημίσεων, κάτι το οποίο όπως είπε, θα είναι λάθος.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την άποψη ότι στην απόφαση για τερματισμό των διαφημίσεων μπορεί να υπάρχουν πτυχές που πιθανόν να είναι θετικές για το ΡΙΚ «αν και φαίνεται εκ πρώτης όψεως να είναι αρνητική».

«Κοροϊδία» από ημικρατικούς για νομικούς συμβούλους

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης έκανε λόγο για κοροϊδία εκ μέρους των ημικρατικών οργανισμών σε σχέση με την συμμόρφωσή τους ως προς την εφαρμογή ανοικτής ανταγωνιστικής διαδικασίας σε ότι αφορά την αγορά υπηρεσιών νομικών συμβούλων.

Επεσήμανε για άλλη μια φορά, ότι σε πολλούς ημικρατικούς παραμένουν για δεκαετίες οι ίδιοι νομικοί σύμβουλοι χωρίς να πραγματοποιείται διαδικασία προσφορών και πως εξαιρουμένων ορισμένων μικρών ημικρατικών οργανισμών, οι πλείστοι δεν έχουν συμμορφωθεί.

Το ΡΙΚ όπως αναφέρθηκε διατηρεί συνεργασία με το ίδιο δικηγορικό γραφείο, το γραφείο Πολυβίου και Χρυσαφίνη, από το 1957.

Μάλιστα, ο οργανισμός έχει πρόσφατα ανανεώσει τη συνεργασία με το δικηγορικό γραφείο μέχρι το 2020, εκκρεμούσης της συμμόρφωσής του με τις υποδείξεις της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Τριμελής επιτροπή για θέματα προσωπικού

Σε ότι αφορά τα ζητήματα προσωπικού του οργανισμού και ιδιαίτερα τις στρεβλώσεις σε σχέση με τους συνεργάτες αορίστου χρόνου, τόσο ο πρόεδρος του ΡΙΚ όσο και η εκπρόσωπος του υπουργείου εσωτερικών αναφέρθηκαν στη δημιουργία τριμελούς επιτροπής η οποία αναμένεται να διαχειριστεί το ζήτημα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσώκο, έχουν γίνει προσπάθειες να αρθεί η αδικία σε σχέση με τους συνεργάτες αορίστου χρόνου. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο γιατί οι συνεργάτες εντάσσονται στο καθεστώς ιδιωτικού δικαίου και όχι δημοσίου δικαίου όπως οι μόνιμοι εργαζόμενοι, γεγονός που προκαλεί νομικές δυσκολίες.

Συμπλήρωσε ότι η τριμελής επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΡΙΚ, του υπουργείου οικονομικών και του υπουργείου εσωτερικών, έχει στόχο να βρεθεί τελική λύση για το θέμα που αποτελεί σοβαρή και διαχρονική αδικία, όπως είπε.

Αναφέρθηκε επίσης, στην ετοιμασία εισήγησης εκ μέρους του ΡΙΚ σε σχέση με το οργανόγραμμα για το «skeleton staff» του οργανισμού, στη βάση της οποίας θα υπάρχει ένας κορμός περίπου 130-140 μόνιμων στελεχών με καθοδηγητικό ρόλο και άλλοι εργαζόμενοι με αγορά υπηρεσιών.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε ο γενικός ελεγκτής, σήμερα στο ΡΙΚ απασχολούνται 256 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου σε τακτική βάση με συνολικό κόστος μισθοδοσίας στα €7,9 εκ. καθώς και 85 μόνιμοι εργαζόμενοι με συνολικό κόστος μισθοδοσίας στα €5,3 εκ.

Για σημαντικά θέματα που χρήζουν επίλυσης έκανε λόγο η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, αναφερόμενη ιδιαίτερα στα θέματα προσωπικού, όπου όπως ανέφερε υπάρχουν σοβαρές στρεβλώσεις, του οργανογράμματος και του στρατηγικού σχεδιασμού.

Απαντώντας σε επικρίσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σε σχέση με τον τρόπο προβολής των ειδήσεων από το ΡΙΚ και στην αναφορά ότι αποτελεί κανάλι της κυβέρνησης και όχι κρατικό κανάλι, ο κ. Τσώκος τις απέρριψε ως ανυπόστατες.

Στα €122 εκ. το έλλειμμα του ταμείου συντάξεων

Κατά την αναφορά του στα προβλήματα του ταμείου συντάξεως του ΡΙΚ, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι έχει εξανεμιστεί το αποθεματικό του Ταμείου Συντάξεως, από €53 εκ. το 2008 σε €3 εκ. το 2016.

Πρόσθεσε ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχει αποταθεί στον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος το διαβίβασε στον αρχηγό αστυνομίας.
 
Σύμφωνα με τον γενικό ελεγκτή, το έλλειμμα του ταμείου συντάξεως ανέρχεται στα €122 εκ.

Ο κ. Προκοπίου δήλωσε ότι το ταμείο συντάξεως αποτελεί «γάγγραινα» για όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, με ελλείμματα εκατομμυρίων, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι επενδύσεις που γίνονται από τα ταμεία συντάξεως, «διαφορετικά κάθε χρόνο θα αυξάνεται το έλλειμμα», όπως είπε.

Της Μαρίας Χαμπή