You are here

Χοντραίνει το παιγνίδι για Cyta

26/04/2010 06:44
Μετά τις φωνές διαμαρτυρίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta για άδικη μεταχείριση του Οργανισμού από τη βουλή, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει σήμερα το αίτημα του οργανισμού για αποδέσμευση των κονδυλίων που σταύρωσε η βουλή στις 24 Μαρτίου.

Απέναντι τους, οι βουλευτές θα βρουν όχι μόνο τη διοίκηση και τη διεύθυνση του οργανισμού, αλλά και τους 2,5 χιλ. υπαλλήλους της Cyta, που θα κατέλθουν σήμερα σε μονόωρη στάση εργασίας (9-10 πμ) διαμαρτυρόμενοι για τη στάση που έχει τηρήσει τους τελευταίους μήνες η βουλή σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ημικρατικού οργανισμού.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ), ΠΑΣΕ –ΑΤΗΚ (ΠΟΑΣ) και ΣΗΔΗΚΕΚ (ΠΕΟ), σημείωσαν την Παρασκευή την αγανάκτηση του προσωπικού «προς αυτούς που μεθοδευμένα προσπαθούν να υποσκάψουν τη βιωσιμότητα της Cyta προς όφελος προσωπικών, κομματικών, φιλοκομματικών ή ακόμα και ξένων συμφερόντων».

Ανάμεσα στα κονδύλια που ζητείται να αποδεσμευθούν είναι και αυτό για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση ύψους €3 εκ. Η βουλή δέσμευσε το συγκεκριμένο κονδύλι περνώντας παράλληλα το νόμο που απαγορεύει στη Cyta να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την απόκτηση της άδειας λειτουργίας της δεύτερης ψηφιακής πλατφόρμας (την πρώτη θα διαχειρίζεται το επίσης κρατικό ΡΙΚ).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Cyta θεωρεί δεδομένο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναπέμψει το νόμο και ως εκ τούτου ο Οργανισμός ζητά την αποδέσμευση του συγκεκριμένου κονδυλίου για να έχει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και να μπορεί να συμμετάσχει στην πλειοδοσία.

Μιλώντας στη StockWatch ο Πρόεδρος του ΔΣ της Cyta, Στάθης Κιττής, ανέφερε ότι Οργανισμός συνεχίζει να συμμετέχει στο διαγωνισμό, τονίζοντας ότι «για να ισχύσει η απαγόρευση της βουλής, θα πρέπει να υπογραφεί ο νόμος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Άρα μέχρι τότε η Cyta έχει κάθε δικαίωμα να συνεχίσει να διεκδικεί την πλατφόρμα».

Τα άλλα δύο κονδύλια αφορούν τη διαφήμιση και τα έξοδα προβολής ύψους €11 εκ. καθώς και για τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το κυπριακό ποδόσφαιρο που ανέρχονται στο €1 εκ.

Το ύψος του προϋπολογισμού διαφήμισης κυμαίνεται στο 2% - 2,5% του κύκλου εργασιών του Οργανισμού, όπως επισημαίνει η Cyta στην επιστολή που απέστειλε στη βουλή. Η Cyta υποστηρίζει ότι άλλοι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί στην Ευρώπη που προσφέρουν υπηρεσίες ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής επικοινωνίας δαπανούν 3%-4%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί για την περίοδο 1η Απριλίου μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 είναι €9.214.932, λόγω των συμβατικών υποχρεώσεων του οργανισμού.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ υποστήριξε ότι ο Οργανισμός αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες λόγω του «σταυρώματος» κονδυλίων, σημειώνοντας ότι «με μεγάλη δυσκολία ανταποκριθήκαμε σε κάποιες υφιστάμενες υποχρεώσεις οικονομικής φύσεως προς οργανισμούς για διαφημίσεις».

«Εκείνο που επηρέασε κυρίως τον Οργανισμό», είπε ο κ. Κιττής, «είναι το μακροχρόνιο σχεδιασμό και τις συμφωνίες που γίνονται με σκοπό να πετύχεις καλύτερους όρους».

Η Cyta, σημείωσε ο Στάθης Κιττής, δεν μπορεί να διαφημίσει την αναβάθμιση των ευρωζωνικών υπηρεσιών που προσφέρει λόγω της σταύρωσης των κονδυλίων.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αίτημα της Cyta θα μπορούσε να βρεθεί ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής νωρίτερα.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου