You are here

Χρηματοδότηση €2,5 εκ. στο ΡΙΚ για διακοπή εμπορικών διαφημίσεων

12/03/2019 11:10

Επιπλέον χρηματοδότηση ύψους €2,5 εκ. ως αντιστάθμισμα για τη διακοπή των εμπορικών διαφημίσεων, περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ), που οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή, μετά και την ολοκλήρωση της συζήτησής του σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΡΙΚ Ανδρέας Φράγκος ανέφερε ότι κύριο χαρακτηριστικό του φετινού προϋπολογισμού του ΡΙΚ είναι η επιπλέον χρηματοδότηση των €2,5 εκ. ως αντιστάθμισμα της διακοπής των εμπορικών διαφημίσεων, ωστόσο πρόσθεσε ότι το ΡΙΚ διατηρεί τη δυνατότητα για σύναψη και συνομολόγηση συμφωνιών, των λεγομένων barter agreements, της παροχής δηλαδή διαφημιστικού χρόνου έναντι αγαθών, τη δυνατότητα μετάδοσης διαφημίσεων κατά τη διάρκεια μεγάλων αθλητικών και μουσικών διοργανώσεων ούτως ώστε να μπορεί να αποκτά τα δικαιώματα και να μεταδίδει αυτές τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και εκδηλώσεις στο ευρύ κοινό, την τοποθέτηση προϊόντων και τις χορηγίες των εκπομπών του.

«Είναι ένα βήμα προς την οικονομική ανεξαρτησία του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» σημείωσε ο κ. Φράγκος, επισημαίνοντας πως αρχή της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης είναι οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις να είναι οικονομικά ανεξάρτητες με ένα ποσοστό χρηματοδότησης του προϋπολογισμού τους από το ΑΕΠ της χώρας.

«Με τον τρόπο αυτό θα προσδίδεται στη δημόσια ραδιοτηλεόραση η δυνατότητα να επενδύει σε νέες τεχνολογίες, σε καινοτομίες, σε νέους ταλαντούχους ανθρώπους και να ελαχιστοποιεί στο πιο μικρό ποσοστό τις οποιεσδήποτε εξαρτήσεις εμπορικές ή πολιτικές από τα κόμματα και όσον αφορά τη χρηματοδότησή της» σημείωσε.

Ανέφερε ακόμα ότι το ΔΣ δεσμεύτηκε στην Επιτροπή Οικονομικών ότι θα αγγίξει τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα του ΡΙΚ και θα παραδώσει λύσεις στους επόμενους έξι μήνες που αφορούν τα θέματα των περιφερειακών ωφελημάτων, την πλήρωση του οργανογράμματος και τη συμπλήρωσή του και τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του ΡΙΚ.

Για το τελευταίο εξήγησε ότι υπάρχει μια διαβούλευση με την κυβέρνηση, η οποία έχει ενδιαφερθεί για την αγορά της ακίνητης γης του ΡΙΚ που βρίσκεται πίσω από το υπάρχον κτίριό του, για να ανεγείρει νέα κυβερνητικά κτίρια, ούτως ώστε το ΡΙΚ να εξεύρει χρηματοδότηση για την ανέγερση σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων.