You are here

Η τύχη της άρσης απορρήτου επικοινωνίας θα κριθεί στην ολομέλεια

22/01/2020 15:20

Ριζοσπαστικές αλλαγές έχει επιφέρει η κοινοβουλευτική επιτροπή νομικών στη νομοθεσία που αφορά την άρση του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας για αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών Γιώργος Γεωργίου.

Μετά την πολύωρη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, ο κ. Γεωργίου εξήγησε ότι «σύμφωνα με τις νέες τροπολογίες που έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο, παραχωρείται η δυνατότητα στην αστυνομία να προβαίνει σε παρακολουθήσεις με αυστηρούς όρους».

Σημείωσε ότι στόχος είναι να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και να αντιμετωπιστεί κυρίως το οργανωμένο έγκλημα. «Για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζεται αποτελεσματική αστυνόμευση στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος. Χρειάζεται να παραχωρήσουμε στην αστυνομία τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ιδιωτικής επικοινωνίας με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις», ανέφερε.

Επεσήμανε ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συζητήθηκε για 18 συνεδριάσεις ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής νομικών».

Ειδικότερα, εξήγησε ότι μια τριμελής επιτροπή, με την σύμφωνη γνώμη του γενικού εισαγγελέα, θα ζητά άδεια από το δικαστήριο για παρακολουθήσεις για συγκεκριμένα αδικήματα και για συγκεκριμένο χρόνο.

 Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι έγιναν αποδεκτές προτάσεις του ΑΚΕΛ και σειρά από δικλίδες ασφαλείας.

Όπως εξήγησε, σύμφωνα με τις τροπολογίες του ΑΚΕΛ η αστυνομία και ο αρχηγός της αστυνομίας θα υποχρεώνονται να παραδίδουν πλήρη κατάλογο των παρακολουθήσεων στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου η οποία θα καταρτίζει έκθεση που θα παραδίδεται κάθε χρόνο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά, είπε, την απαγόρευση εισαγωγής εξοπλισμού για παρακολουθήσεις, πλην του εξοπλισμού του κράτους για τις παρακολουθήσεις.

«Θα απαγορεύεται δηλαδή σε οποιοδήποτε ιδιώτη, φυσικό ή νομικό πρόσωπο να εισαγάγει, αξιοποιεί ή κατασκευάζει εξοπλισμό παρακολούθησης».

Η αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, υπέδειξε ότι έχουν εισαχθεί στο νομοσχέδιο αυστηρές δικλίδες ασφαλείας αλλά και αυστηρές ποινές σε όσους θα επιχειρήσουν να καταχραστούν την εξουσία που τους παρέχει ο νόμος να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις κάποιου ύποπτου.

Της Ηρώς Ευθυμίου