You are here

Κατσάδες βουλής για ταχυδρομικά τέλη

08/03/2010 15:51
Αντιδράσεις προκάλεσε σήμερα στη βουλή ο Ρυθμιστής Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών για την πρόθεση του να αυξήσει τα τέλη χορήγησης αδειών σε όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα των ταχυδρομείων.

Ο Ρυθμιστής, Πολύς Μιχαηλίδης, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών της βουλής τον προϋπολογισμό του γραφείου του για το 2010, ανέφερε ότι τα τέλη χορήγησης αδειών για άσκηση ταχυδρομικής δραστηριότητας θα ανέλθουν στις €484 χιλ. σε σύγκριση με €250 χιλ. που ήταν το 2009, δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 93,60%.

Την ίδια ώρα ο Ρυθμιστής ανέφερε ότι θα μειωθούν κατά 23% τα τέλη εγγραφής για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. «Το 2009 το σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό ήταν €3.401.283 εκ., ενώ φέτος €2.607.998 εκ.».

Το χορό των αντιδράσεων έσυρε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, ο οποίος κάκισε την ενέργεια του Ρυθμιστή τονίζοντας, ότι «σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διακηρύσσει ότι καιγόμαστε και καίγονται οι Κύπριοι καταναλωτές, ο Ρυθμιστής Τηλεπικοινωνιών έρχεται να επιβάλλει με έγκριση της Κυβέρνησης διπλασιασμό των ταχυδρομικών τελών».

Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για το ότι αυτός ο διπλασιασμός των τελών αδειοδότησης θα μετακυληστεί στους Κύπριους καταναλωτές, με αυξήσεις στα ταχυδρομικά τέλη.

«Αυτή η συγκεχυμένη αντιφατική ανορθόδοξη πολιτική που ακολουθεί αυτή η Κυβέρνηση είναι το πραγματικό οικονομικό πρόβλημα του τόπου», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι παρά τις διευκρινίσεις που ζήτησαν οι βουλευτές για τους λόγους διπλασιασμού των τελών στις άδειες για τα ταχυδρομεία και μείωσης των τελών στις τηλεπικοινωνίες, ο Ρυθμιστής, είπε ο κ. Σιζόπουλος, δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις.

«Αυτός ο διπλασιασμός σ’ αυτές τις συνθήκες δεν θεωρείται εφικτός και ούτε μπορεί να μας ικανοποιήσει», δήλωσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ για να προσθέσει ότι «ζητήσαμε πρόσθετη ενημέρωση για να αποφασίσουμε κατά πόσο δικαιολογείται αυτή αύξηση».

Με βάση τη νομοθεσία, είπε ο κ. Σιζόπουλος, το γραφείο του Ρυθμιστή δεν πρέπει να έχει κερδοφορία, αλλά με βάση το πλεόνασμα των €9 εκ. που συσσώρευσε τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει κάποια από τα τέλη, τόνισε, να επιστραφούν.

«Να γίνει κάποια αλλαγή στην είσπραξη των τελών των υπηρεσιών που εποπτεύει για να μην έχει αυτό το πλεόνασμα».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ υπογράμμισε ότι «εάν η μείωση στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών είναι σημαντική να μετακυλησθεί στους καταναλωτές», ενώ παράλληλα ζητά να μην επηρεαστούν οι καταναλωτές για τα αυξημένα ταχυδρομικά τέλη.

Απορία για την αύξηση στα ταχυδρομικά τέλη εξέφρασε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της βουλής, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Κατά τη συζήτηση αναφέρθηκε ότι το Κυπριακό Ταχυδρομείο αδυνατεί να πληροφορήσει το Ρυθμιστή για τις δαπάνες του και για τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, οι δαπάνες του Γραφείου του Επιτρόπου ανέρχονται στα €6.214.550 εκ. οι οποίες σε σύγκριση με πέρσι παρουσιάζουν αύξηση €927,943 χιλ. δηλαδή κατά 17,55%.

Η αύξηση στις δαπάνες οφείλεται κυρίως στην αυξημένη αποταμίευση για ιδιόκτητο κτήριο και στα έξοδα για διεξαγωγή έρευνας για σκοπούς ελέγχου της αγοράς τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων.

Τα έσοδα θα ανέλθουν στα €4.084.000 εκ. και συγκρινόμενα με τα έσοδα του 2009 που ήταν €4.557.841 εκ. θα παρουσιάσουν μείωση ύψους €493.841 χιλ.

Όπως αναφέρθηκε, η ανισότητα μεταξύ των εσόδων και των δαπανών θα καλυφθεί από τα αποθεματικά του Γραφείου του Επιτρόπου.

Ο φετινός προϋπολογισμός σύμφωνα με το Ρυθμιστή παρουσιάζεται ελλειμματικός σε μια προσπάθεια μείωσης του συσσωρευθέντος πλεονάσματος το οποίο στο τέλος του 2008 ήταν ύψους €9.155.445 εκ.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου