You are here

Κενά στην προστασία από κυβερνοεπιθέσεις

24/09/2020 13:48

Σημαντικά κενά και δομικές ανεπάρκειες αντιμετωπίζουν οι κρατικές υπηρεσίες γεγονός που προκαλεί προβλήματα κυβερνοασφάλειας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στησυνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου.

Η επιτροπή εξέτασε την έκθεση του γενικού ελεγκτή σε σχέση με τις διαδικασίες σύναψης και διαχείρισης συμβάσεων πληροφορικής στην παρουσία του υφυπουργού καινοτομίας Κυριάκου Κόκκινου, με βουλευτές να επισημαίνουν την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών και ιδιαίτερα του υφυπουργείου καινοτομίας.

Κατά την τοποθέτησή του στην επιτροπή, ο κ. Κόκκινος, υποστήριξε πως οι κρατικές υπηρεσίες είναι απροστάτευτες λόγω του ότι δεν υπάρχει τμήμα που να παρακολουθεί το εν λόγω ζήτημα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κινδυνεύουν προσωπικά δεδομένα από κυβερνοεπιθέσεις.

Ο κ. Κόκκινος σημείωσε ότι δεν υπάρχει σωστή αρχιτεκτονική και διαδικασίες ασφάλειας, αναφέροντας πως οι κρατικές υπηρεσίες έχουν δεχθεί και δέχονται κυβερνοεπιθέσεις.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πληρωμένες επιθέσεις και έκανε λόγο για ιδιωτικές εταιρείες στην Κύπρο από τις οποίες κλάπηκαν δεδομένα και για την επιστροφή τους ζητήθηκαν λύτρα.

«Νοιώθω εκτεθειμένος ως υφυπουργός από την στιγμή που το σπίτι μου δεν είναι κλειδωμένο. Σήμερα έχουμε παράθυρα ανοικτά», ανέφερε ο κ. Κόκκινος.

Σε ότι αφορά το κόστος δημιουργίας υπηρεσίας για προστασία των κρατικών συστημάτων αναφέρθηκε ότι μπορεί να είναι μεγάλο, ωστόσο ο κ. Κόκκινος τόνισε πως το κόστος του να μην υπάρχει τέτοια υπηρεσία είναι μεγαλύτερο. Αναφέρθηκε παράλληλα, σε σκέψεις για αγορά υπηρεσιών από εξειδικευμένους οίκους του εξωτερικού, στους οποίους μπορεί να ανατεθεί ο έλεγχος από κυβερνοεπιθέσεις, καθώς και η εκπαίδευση του προσωπικού.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας σημείωσε ότι στα θέματα κυβερνοασφάλειας, με βάση και τα όσα αναφέρθηκαν εκ μέρους του υφυπουργού «είμαστε στο στάδιο μηδέν». Χαρακτήρισε το εν λόγω ζήτημα κρίσιμο, υποστηρίζοντας ότι το κράτος πρέπει να λάβει άμεσα δραστικά μέτρα καθώς πρόκειται για θέματα ασφάλειας που επηρεάζουν θέματα άμυνας και αστυνομίας.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου σημείωσε ότι το συμπέρασμα είναι πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της τεχνολογίας προς όφελος των πολιτών και το υφυπουργείο να ενισχυθεί, καθώς το όφελος θα είναι πολλαπλάσιο του κόστους, όπως είπε. Τόνισε ότι χρειάζονται βελτιώσεις στην αναθεώρηση πάγιων πρακτικών για συμβάσεις, πρότυπα και διαδικασίες που εφαρμόζονται επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα οι υπηρεσίες του κράτους να προσαρμοστούν στα δεδομένα της εποχής.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε σε δομικές ανεπάρκειες που πρέπει να λυθούν και στον αυξημένο κίνδυνο της ψηφιακής απειλής, σημειώνοντας πως η κυβερνοασφάλεια είναι θέμα ζωτικής σημασίας.

«Δεν μπορεί να αφήνουμε το σπίτι μας με πόρτες και παράθυρα ανοικτά», είπε, σημειώνοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να θωρακιστούν οι υπηρεσίες που διαφυλάττουν προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Της Μαρίας Χαμπή