You are here

Κιττής: Επιβάλλουν απόψεις τα κανάλια

18/03/2010 06:48
Κιττής: Επιβάλλουν απόψεις τα κανάλια

Ξεσπαθώνει ο πρόεδρος τους ΔΣ της Cyta, Στάθης Κιττής, για την τελική μορφή που πήρε η πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Λευτέρη Χριστοφόρου και του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, η οποία βάζει οριστικό τέλος στη διεκδίκηση της Αρχή της δεύτερης ψηφιακής πλατφόρμας από τον ημικρατικό οργανισμό.

Η πρόταση νόμου αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη σημερινή συνεδρία της ολομέλειας της βουλής, με το ΔΗΣΥ, το ΕΥΡΩΚΟ και τους Οικολόγους να τάσσονται υπέρ της πρότασης, το ΑΚΕΛ εναντίον, ενώ ανοικτές όμως είναι ακόμη οι προθέσεις του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ.

Η ενέργεια κάποιων βουλευτών, δήλωσε στη StockWatch ο πρόεδρος του ΔΣ, δένει τα χέρια της Αρχής και την κρατά δέσμια των ιδιωτικών συμφερόντων.

Πάντως, σε συνεδρία του το Διοικητικό Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα αποφάσισε να μην αποσυρθεί προς το παρόν από το παιχνίδι της διεκδίκησης της δεύτερης ψηφιακής πλατφόρμας εν αναμονή της απόφασης της βουλής, εξετάζοντας διάφορα άλλα εναλλακτικά σενάρια.

Τα μέλη του ΔΣ εξέτασαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στην πλειοδοσία με την κοινοπραξία των ιδιωτικών καναλιών, κάτι το οποίο πρότειναν και οι βουλευτές. Αλλά αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κιττή είναι αδύνατο, αφού σύμφωνα με το νόμο δεν μπορεί να αλλάξει το status των αιτητών γιατί θα αποκλειστούν και οι δύο από το διαγωνισμό και η δεύτερη πλατφόρμα θα καταλήξει τελικώς στον τρίτο παίχτη στην κοινοπραξία Ελλαδοκυπριακών συμφερόντων.

Την ίδια ώρα εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σε περίπτωση που τη δεύτερη πλατφόρμα θα διαχειρίζεται η κοινοπραξία των ιδιωτικών καναλιών.

«Οι επιφυλάξεις μας είναι εάν θα δουλέψει ή εάν θα δημιουργηθούν κυκλώματα μέσα στην κοινοπραξία συνεργασίας των καναλιών με τους ανταγωνιστές μας», ανέφερε. «Και να θέλαμε να συμμετάσχουμε στην κοινοπραξία, λόγω του νόμου απαγορεύεται να κάνουμε οτιδήποτε θέλουν από εμάς οι βουλευτές» .

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Cyta επανέλαβε ότι εκείνος που θα πάρει τη δεύτερη πλατφόρμα δεν δημιουργεί μονοπώλιο, υπογραμμίζοντας ότι «κάποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν. Απλούστατα φαίνεται ότι τα κανάλια έχουν τις δικές τους απαιτήσεις και έχουν και τον τρόπο να επιβάλλουν και την άποψη τους σε κάποιους κόλπους».

Ερωτηθείς εάν η Cyta θα προσφύγει στη δικαιοσύνη σε περίπτωση που ψηφιστεί σήμερα ο νόμος, ο κ. Κιττής ανέφερε ότι θα σεβαστούν την νομοθεσία, τονίζοντας όμως ότι τα συμφέροντα του Οργανισμού θα πληγούν.

«Το μόνο που μπορώ να επικαλεστώ», είπε, «είναι ότι ο νόμος είναι πέραν των νόμιμων ορίων (ultra vires) και δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον. Αυτό θα το εξετάσουμε με βάση το τι προκύπτει εάν τελικά διαμορφωθεί αυτή η νέα κατάσταση με περιορισμούς των εξουσιών του οργανισμού».

Η διαδικασία του διαγωνισμού, ανέφερε ο κ. Κιττής, προχωρεί και τώρα εναπόκειται στους νομικούς τους συμβούλους να καθορίσουν τις περαιτέρω ενέργειες τους.

Η Cyta, τόνισε ο πρόεδρος της, βρίσκεται σε δυσμενή θέση έναντι των ανταγωνιστών της οι οποίοι, εξήγησε, θα μπορούν συμμετάσχουν στην απόκτηση της πλατφόρμας επειδή είναι ιδιώτες.

Καταλήγοντας απηύθυνε έκκληση στη βουλή να κάνει σοφότερες σκέψεις.

Ως γνωστό την 1ην Απριλίου το υπουργείο Συγκοινωνιών θα ανακοινώσει ποιοι πληρούν τα κριτήρια και στις 30 Απριλίου έχει προγραμματιστεί η πλειοδοσία.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου