You are here

Πολιτικό ροκ για Cyta (1)

06/07/2010 14:49
Σε πολιτικό επίπεδο μεταφέρθηκαν σήμερα οι εξελίξεις που αφορούν τον ημικρατικό οργανισμό Cyta με τα κόμματα να καλούν την κυβέρνηση να αποκαταστήσει την ομαλότητα στον οργανισμό.

O Πρόεδρος της βουλής και του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό είπε ότι τα όσα διαδραματίζονται στη Cyta είναι λυπηρά και δεν ικανοποιούν, ούτε χαροποιούν κανένα. «Όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σίγουρα μας προβληματίζουν και προβληματίζουν και τον κάθε πολίτη, όμως πιστεύω ότι έχουμε υποχρέωση όλοι και ιδιαίτερα η κυβέρνηση, να κάνει εκείνες τις κινήσεις και να πάρει εκείνες τις πρωτοβουλίες που στο τέλος θα αποκαταστήσουν το κύρος και την αξιοπιστία της Cyta», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του κληθείς να σχολιάσει εάν υπήρξε διαβούλευση του κόμματός του με την κυβέρνηση μετά την παραίτηση του ΔΣ του ημικρατικού οργανισμού, σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμιά επικοινωνία με την κυβέρνηση .

Μιλώντας στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση δεν θα περιοριστεί απλώς στην αντικατάσταση των μελών του ΔΣ, αλλά θα προχωρήσει και θα διερευνήσει όλα όσα έχουν ακουστεί και καταγγελθεί για τη Cyta από τη μια και από την άλλη «θα τολμήσει να προχωρήσει σε εκείνα τα μέτρα, τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν ότι τέτοια φαινόμενα δεν πρόκειται να επαναληφθούν»

Επιβαλλόταν η παραίτηση

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, ανέφερε ότι η παραίτηση του ΔΣ της Αρχής Τηλεπικοινωνιών αποτελεί ενέργεια που επιβαλλόταν από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «οι δημόσιες αλληλοκατηγορίες μεταξύ Προέδρου και μέλους του ΔΣ και οι καταγγελίες στο Γενικό Εισαγγελέα και την Αστυνομία για κατ’ ισχυρισμό ποινικά αδικήματα δεν άφηναν άλλα περιθώρια. Όπως και η σύγκρουση της ΑΤΗΚ με τη βουλή των Αντιπροσώπων».

«Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση να ενεργήσουν άμεσα για την αποκατάσταση της ομαλότητας και της νομιμότητας στην ΑΤΗΚ, ένα από τους μεγαλύτερους οργανισμούς δημόσιας ωφέλειας στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Τα γεγονότα στην ΑΤΗΚ, συνέχισε, «υπογραμμίζουν την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου των ημικρατικών οργανισμών, αρχίζοντας από τις διαδικασίες επιλογής των μελών των διοικητικών τους συμβουλίων». Ανέφερε, επίσης, ότι «η πρόταση του ΚΣ ΕΔΕΚ είναι η επιλογή να γίνεται με ανοικτή προκήρυξη και να προσλαμβάνονται οι καλύτεροι υποψήφιοι με βάση τα προσόντα τους».

Ανέφερε περαιτέρω ότι «θα πρέπει ακόμα στα Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών να υπάρξει εκπροσώπηση των εργαζομένων, όπως και των καταναλωτών».

Η ΕΔΕΚ, κατέληξε, «θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου στη βουλή για εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου επιλογής των μελών των ΔΣ στους ημικρατικούς οργανισμούς».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί δεν κινδυνεύουν από την κριτική αλλά από την κομματοκρατία και την αναξιοκρατία.

Σε δηλώσεις του στη βουλή, ο κ. Περδίκης είπε ότι «η πρόσφατη κρίση στη Cyta ανέδειξε τα διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο της διοίκησης των ημικρατικών οργανισμών».

Πρόσθεσε ότι «η παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta δεν λύνει το πρόβλημα, απλά εκτονώνει την εκρηκτική κατάσταση που δημιούργησαν οι τελευταίες εξελίξεις».

O κ. Περδίκης είπε ότι η εμπλοκή της Cyta στην υπόθεση της ψηφιακής εξέδρας, κάτι που ως Οικολόγοι είχαμε επανειλημμένα συστήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Cyta να αποφύγει, αποδείχθηκε «μπούμερανγκ».

Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Περδίκης, «η κυβέρνηση και ο παραιτηθείς Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta απέδωσαν το χάος που δημιούργησαν με τις λαθεμένες επιλογές τους, στην κριτική και στην αντιπολίτευση».

Από την πλευρά του το ΕΥΡΩΚΟ μέσω του μέλους του Πολιτικού Γραφείου Μαριάννας Πελεκάνου-Παπαστεφάνου απεύθυνε έκκληση προς την Κυβέρνηση να υποδείξει έμπρακτα τόσο στο νέο ΔΣ της Cyta όσο και στα ΔΣ των άλλων ημικρατικών οργανισμών ότι διαχειρίζονται περιουσία του κυπριακού λαού και έχουν δέσμευση και υποχρέωση να λειτουργούν έχοντας ως μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών.