You are here

Πονοκεφαλιάζει η Επ. Εμπορίου για πάγιο Cyta

12/10/2010 14:55
Η Cyta δεν μπορεί να προχωρήσει στην κατάργηση του πάγιου σταθερής τηλεφωνίας, επανάλαβε για ακόμη μια φορά ο διευθυντής του Γραφείου του Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών, Νεόφυτος Παπαδόπουλος, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, μέλη της οποίας επέμειναν στο αίτημα τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, εάν η Cyta καταργήσει το πάγιο σταθερής τηλεφωνίας, θα πρέπει να σταματήσει να παρέχει και τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών οι οποίοι διερωτήθηκαν γιατί οι ιδιωτικές εταιρείες τηλεφωνίας προχώρησαν στην κατάργηση του παγίου σταθερής τηλεφωνίας, ο διευθυντής του Γραφείου του Ρυθμιστή τόνισε ότι η Cyta θα μπορούσε να ομαδοποιήσει τις υπηρεσίες που παρέχει και όταν υποβάλει το αίτημα στο Ρυθμιστή να δικαιολογήσει για ποιο λόγο προχώρησε στη μείωση των υπηρεσιών.

Υπογράμμισε ότι 40 χιλ. λήπτες δημοσίου βοηθήματος έχουν έκπτωση 50% από τα τέλη, τονίζοντας την ανάγκη ρύθμισης του θέματος γιατί, όπως είπε, η Cyta κατέχει το 90% και πλέον της αγοράς.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι τα €16 που επιβάλλει η Cyta ως πάγιο στη σταθερή τηλεφωνία είναι το λιανικό τέλος.

Καταλήγοντας κάλεσε τους καταναλωτές να αναζητήσουν τέλη από άλλες εταιρείες ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

Από την πλευρά του ο διευθυντής Στρατηγικής Marketing της Cyta, Πάρις Μενέλαου, υπογράμμισε ότι η Αρχή δεν θα ήθελε να καταργήσει το πάγιο σταθερής τηλεφωνίας και να μετακυλήσουν το κόστος στα τέλη.

Επανέλαβε την ίδια ώρα ότι η Cyta κερδίζει κάθε χρόνο από το πάγιο το συνολικό ποσό των €55 εκ., ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημιουργίας πακέτου, ο κ. Μενελάου σημείωσε ότι αυτό συνεπάγεται με διεπιδότηση των υπηρεσιών.

Ενημερώνοντας τους βουλευτές, σημείωσε ότι το πάγιο σταθερής τηλεφωνίας που παρέχει η Cyta σε ιδιωτικές εταιρείες ανέρχεται στα €9.90.

Μετά το πέρας της συνεδρίας ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, έκανε λόγο για εσφαλμένη πολιτική του κράτους εις βάρος της Cyta και των καταναλωτών, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει την αφαίμαξη του οργανισμού για να μειωθεί το πάγιο σταθερής τηλεφωνίας.

Υποστήριξε ταυτόχρονα ότι κάθε χρόνο το κράτος λαμβάνει ως μέρισμα από τα ταμεία της Cyta το ποσό των €100 εκ., ενώ το πάγιο τέλος της σταθερής τηλεφωνίας παραμένει €16 το μήνα.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Γιαννάκης Γαβριήλ, υποστήριξε ότι Cyta δεν μπορεί να μειώσει το πάγιο σταθερής τηλεφωνίας αφού πρέπει κάθε υπηρεσία να καλύπτει τις δαπάνες της, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, δήλωσε ότι είναι αδύνατη η μείωση των τιμών.

Τέλος ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα, κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να λαμβάνει κάθε χρόνο τα μερίσματα από τη Cyta, για να μπορέσει η Αρχή να μειώσει τα τέλη σταθερής τηλεφωνίας.

Πάντως η Cyta δεσμεύθηκε ότι θα μελετήσει το αίτημα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου για να μειωθούν τα τέλη κινητής τηλεφωνίας.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου

Μπες στη StockWatch από το κινητό σου με Vodafone live!