You are here

Πράματα και θάματα στο ΔΣ Cyta

18/06/2010 07:47
Πράματα και θάματα άκουσαν για μία ακόμη φορά τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών της βουλής από το στόμα του προέδρου του ΔΣ της Cyta για τις οικονομικές δραστηριότητες μελών του συμβουλίου αλλά και για το βαθμό ελέγχου που υπόκεινται τα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ.

Η συζήτηση εστιάστηκε σε δύο διαφορετικά σημεία που αναμένεται να προκαλέσουν το επίκεντρο μελλοντικών συζητήσεων για τον έλεγχο που ασκείται στο ΔΣ του οργανισμού.

Από τη μια, ο πρόεδρος του ΔΣ Στάθης Κιττής, παραδέχθηκε ότι οι σύμβουλοι της Cyta χρησιμοποιούν τις πιστωτικές κάρτες που τους δίνει ο οργανισμός για προσωπικούς σκοπούς. Και από την άλλη, συνεχίστηκαν οι αποκαλύψεις για τη δράση συγκεκριμένου στελέχους του ΔΣ και πρώην προέδρου της Emporion Plazza.

Σαν την τσέπη τους

Στη φόρα βγήκαν χθες οι χρήσεις των πιστωτικών καρτών που παρέχει η Cyta στα μέλη του ΔΣ με το βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ανδρέα Θεμιστοκλέους, να δηλώνει ότι κατέχει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία «συγκεκριμένος διοικητικός σύμβουλος χρησιμοποίησε την πιστωτική κάρτα του οργανισμού και έκλεισε αεροπορικά εισιτήρια για την Αγγλία για να παρακολουθήσει με φίλους του ποδοσφαιρικούς αγώνες».

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το ύψος της συνδιαλλαγής που έκανε το συγκεκριμένο πρόσωπο ανερχόταν στα €835.

Ο πρόεδρος της Αρχής παραδέχθηκε προς έκπληξη όλων ότι τα μέλη του ΔΣ δεν γνώριζαν τους όρους χρήσης των πιστωτικών καρτών.

Επίσης παραδέχτηκε ότι και ο ίδιος χρησιμοποίησε την πιστωτική κάρτα της Cyta για να αγοράσει δώρο στην εγγονή του αφού η προσωπική του κάρτα δεν γινόταν αποδεκτή.

Σημείωσε ότι ενημέρωσε το λογιστήριο για τις συναλλαγές που έκανε και επέστρεψε τα χρήματα στη Cyta.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, υποστήριξε ότι το ίδιο μέλος του ΔΣ χρησιμοποίησε την πιστωτική κάρτα της Cyta για είδη ένδυσης.

Αντικρούοντας τα νέα πυρά, ο Πρόεδρος της Αρχής σημείωσε ότι δεν υποβλήθηκε καμία καταγγελία για το συγκεκριμένο πρόσωπο, τονίζοντας ότι η Υπηρεσία Ελέγχου της Cyta δεν έχει καμία αρμοδιότητα να ελέγχει τους διοικητικούς συμβούλους αλλά τους υπαλλήλους του οργανισμού.

«Μόνο το ΔΣ του οργανισμού», είπε, «μπορεί να το εξετάσει και θα συσταθεί πειθαρχικό συμβούλιο».

Ο συγκεκριμένος διοικητικός σύμβουλος, είπε ο κ. Κιττής, χρησιμοποίησε σε 3 με 4 περιπτώσεις εντός ενός τριμήνου την κάρτα για ιδιωτικές αγορές για τις οποίες όμως ενημέρωσε το λογιστήριο του Οργανισμού έγκαιρα και εξόφλησε το ποσό που του αναλογούσε κατά τον τριμηνιαίο έλεγχο που γίνεται στην κίνηση των καρτών από το ίδιο το ΔΣ της Cyta, κατόπιν σχετικής έκθεσης του λογιστηρίου.

Τα μέλη της επιτροπής επέκριναν το γεγονός ότι ο έλεγχος που ασκείται στην κίνηση των πιστωτικών αυτών καρτών που ανήκουν στα μέλη του ΔΣ είναι ουσιαστικά από το ίδιο το ΔΣ.

Ερωτηθείς για έκθεση που φέρεται να έκανε ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Λοϊζος Παπαχαραλάμπους, για την κίνηση των καρτών, ο κ. Κιττής δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο και θα ζητήσει από τον κ. Παπαχαραλάμπους να πληροφορηθεί εάν αυτό ισχύει και εάν ισχύει, θα εξεταστεί κατά πόσο έγινε έννομα ή άνομα.

Emporion

Ενδιαφέρον προκάλεσαν και οι τοποθετήσεις του κ. Κιττή σε σχέση με την Emporion Plazza.

O κ. Κιττής ζήτησε προεδρική παρέμβαση για παύσει του διοικητικού συμβούλου που ήταν μέχρι πρόσφατα Πρόεδρος της θυγατρικής εταιρείας Emporion Plaza.

Είπε στη βουλή ότι θα ζητήσει σήμερα από το ΔΣ του οργανισμού έγκριση για να στείλει επιστολή στον πρόεδρο με τα σχετικά.

Ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Κιττής ανέφερε ότι πρόσφατα του παραδόθηκε μελέτη για αναδιάρθρωση των θυγατρικών η οποία θα τεθεί κάτω από το μικροσκόπιο εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού.

Ο κ. Κιττής παρέθεσε νέα στοιχεία για το θέμα που ταλανίζει τις τελευταίες ημέρες τη Cyta και ισχυρίστηκε ότι ο συγκεκριμένος διοικητικός σύμβουλος της Cyta αφού προχώρησε στην παραγγελία των καρτών so easy, τις παρέλαβε και ακολούθως πήγε στην Emporion Plaza και τις παρέδωσε στο πρόσωπο με το οποίο σύναψε τη συμφωνία.

Ακολούθως, σύμφωνα με τον κ. Κιττή, έλαβε το ποσό των €90 χιλ. μέσα σε σακούλα και κάλεσε τους υπαλλήλους της Emporion Plaza να καταμετρήσουν τα χρήματα.

Το θέμα έφτασε στα αυτιά του, είπε ο κ. Κιττής, όταν έγινε γνωστό στους διαδρόμους.

Παράλληλα διερευνάται κατά πόσο η τρίτη ιδιωτική εταιρεία που αποτελείται από «ένα πατέρα, έναν φαντάρο και έναν φοιτητή» μπορούσε όντως να διακινεί τόσα μεγάλα ποσά σε μετρητά. Ο Πρόεδρος της Emporion δεν είναι μέλος της τρίτης αυτής ιδιωτικής εταιρείας.

Όταν βγήκε στην επιφάνεια η υπόθεση άρχισαν οι αλληλοκατηγορίες για το τι έκαναν οι άλλοι σύμβουλοι.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού τόνισε ότι ακολούθησαν άλλες δύο συνδιαλλαγές με τον ίδιο τρόπο, €50 χιλ. και €30 χιλ., ωστόσο απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον πίσω από την υπόθεση κρύβεται ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Τόνισε εξάλλου ότι η συμφωνία της θυγατρικής με την ιδιωτική εταιρεία για την πώληση των καρτών προπληρωμένης τηλεφωνίας ήταν ιδιωτική πρωτοβουλία του Προέδρου της Emporion και δεν είχε ενημερώσει τα άλλα μέλη του ΔΣ της θυγατρικής και πωλούσε τις κάρτες παραχωρώντας 9.5% προμήθεια στην ιδιωτική εταιρεία αφήνοντας για την Emporion μόνο 0.5%.

Βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών επέκριναν επίσης το γεγονός ότι τα μέλη του ΔΣ της Cyta είναι Πρόεδροι και μέλη σε 3 με 4 θυγατρικές εταιρείες ο καθένας, τις οποίες (θυγατρικές) ελέγχουν οι ίδιοι μέσω του ΔΣ της μητρικής εταιρείας. Δηλαδή ελέγχουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι βουλευτές.

Σωρεία στοιχείων η βουλή

Από κόσκινο θα περάσει η βουλή σωρεία στοιχείων που ζήτησαν τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου όπως είναι πρακτικά συνεδριάσεων του ΔΣ από το Μάρτιο μέχρι σήμερα, τους αναλυτικούς λογαριασμούς των πιστωτικών καρτών που χρησιμοποιήσαν τα τελευταία τρία χρόνια τα μέλη του ΔΣ της Cyta καθώς και άλλα έγγραφα που αφορούν τις θυγατρικές εταιρείες.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου