You are here

Προωθούν διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ΜΜΕ

27/10/2022 16:00

Νομοθετική φόρμουλα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και του ελέγχου του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, αναζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, η οποία συζήτησε σήμερα την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχε και η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, σημειώνοντας ότι στέκεται θετικά και στηρίζει την προσπάθεια για τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ. Ανέφερε, δε, ότι μετά από συστάσεις που κοινοποίησε τον περασμένο Σεπτέμβριο η Κομισιόν, σχετικά με την ελευθερία των ΜΜΕ στα κράτη-μέλη, αναμένεται να προωθηθούν το επόμενο διάστημα και ευρωπαϊκοί κανονισμοί σχετικά με την οικονομική διαφάνεια και την ιδιοκτησιακή συγκέντρωση των ΜΜΕ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι η επιδίωξη της νομοθετικής ρύθμισης είναι «να υπάρξει πλήρης διαφάνεια, δηλαδή να ξέρουμε όλοι ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες και αυτό πρέπει να φαίνεται μέσα από τα δημόσια έγγραφα και μέσα από τις διαδικασίες που επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το ποσοστό των μετοχών που προτείνεται να κατέχουν οι ιδιοκτήτες και για το κατά πόσο αυτοί μπορούν να είναι νομικά ή φυσικά πρόσωπα, ο κ. Λεωνίδου απάντησε ότι, αναφορικά με το ποσοστό, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης φιλελευθεροποίηση. «Σήμερα καταστρατηγείται συνέχεια ο νόμος, ενώ, επειδή υπάρχουν περιορισμοί στα ποσοστά, αναγκάζονται οι ενδιαφερόμενοι ή ιδιοκτήτες να παρουσιάζουν ως μετόχους πρόσωπα ανύπαρκτα ή άσχετα με τον σκοπό της εταιρείας», εξήγησε. Είπε, όμως, ότι θα πρέπει να μπουν περιορισμοί όσον αφορά τους ενδιαφερόμενους από τρίτες χώρες.

Σημείωσε ότι αυτή είναι βασική παράμετρος της προσπάθειας για διαφάνεια, έλεγχο και, κατά συνέπεια, διασφάλιση της δημοκρατίας. Πρόσθεσε, δε, ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται και η ίση μεταχείριση σε πολιτικές συζητήσεις, στην προβολή θέσεων κομμάτων και πολιτικών φορέων, τόσο γενικά όσο και κατά τις προεκλογικές περιόδους. «Αυτή την εποχή υπάρχει μία προσπάθεια περιορισμού της δημοκρατίας σε πολλές χώρες και εμείς πρέπει να ενισχύσουμε τη δημοκρατία», τόνισε ο κ. Λεωνίδου.

Όσον αφορά στη συμμετοχή φυσικών ή και νομικών προσώπων στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ, δήλωσε ότι σκοπός της θέσπισης νόμων είναι να ευημερεί ο πολίτης, επομένως το δικαίωμα για ίδρυση εταιρειών θα πρέπει να δίνεται και σε φυσικά πρόσωπα.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι δόθηκε ένα δεκαπενθήμερο για εκ νέου διαβουλεύσεις με την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, με κυβερνητικά τμήματα και εμπλεκόμενους, για να παρουσιαστεί ένα πλήρως αναθεωρημένο κείμενο, το οποίο να μπορεί να παρουσιαστεί και ενδεχομένως και να ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής στο τέλος Νοεμβρίου.