You are here

«Σακούλες με λεφτά» στη CYTA (1)

14/06/2010 13:03
Πράματα και θάματα ακούστηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της βουλής σε σχέση με τις καταγγελίες εις βάρος μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta. Ο πρόεδρος του οργανισμού, Στάθης Κιττής, έκανε λόγο για σακούλες με χιλιάδες ευρώ που έκαναν την εμφάνιση τους στη Cyta ενώ στη φόρα βγήκαν και άλλες καταγγελίες τις οποίες διερευνά το τμήμα ελέγχου του Οργανισμού.

Ακολουθώντας τη μέθοδο της επίθεσης και για να μην αφήσει οποιεσδήποτε σκιές για τα του οικονομικού ελέγχου στον οργανισμού, ο κ. Κιττής τα είπε έξω από τα δόντια στους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών οι οποίοι θα εξέταζαν την αποδέσμευση τριών κονδυλιών της Cyta ύψους €13 εκ. περίπου.

Η υπόθεση με το συγκεκριμένο μέλος του ΔΣ ήρθε στο φως είπε ο κ. Κιττής από τον τρόπο που γίνονταν οι πληρωμές στην Emporion Plaza, θυγατρική του επενδυτικού βραχίονα της Cyta, Digimed.

«Το συγκεκριμένο μέλος του ΔΣ», υπογράμμισε ο κ. Κιττής, «ήρθε στα γραφεία της Cyta κρατώντας σακούλα με λεφτά της τάξης των €90 χιλ. Mε πληροφόρησαν ότι αυτά ήταν η πρώτη δόση, υπήρξαν και άλλες καταθέσεις χρημάτων της τάξης των €50 χιλ. ή €30 χιλ. κάθε φορά», είπε.

Όταν ο κ. Κιττής ζήτησε εξηγήσεις από τα ηγετικά στελέχη της Emporion Plaza, είπε, τον ενημέρωσαν ότι δεν λήφθηκε καμία απόφαση του ΔΣ της θυγατρικής εταιρείας, αλλά ήταν πρωτοβουλία του συγκεκριμένου μέλους του ΔΣ της Cyta «να βρει μεταπωλητές και έδινε τις so-easy κάρτες στο γραφείο της εταιρείας και έπαιρνε την ίδια στιγμή τα χρήματα με την παράδοση των καρτών».

Θορυβημένος ο Πρόεδρος του Οργανισμού απέστειλε επιστολή στο συγκεκριμένο μέλος του ΔΣ ενημερώνοντας τον ότι από τις ενέργειες του προέκυπταν ενδεχομένως και ποινικά αδικήματα για να εισπράξει την απάντηση ότι «αυτός που κάθεται σε γυαλοκλούβι δεν ρίχνει πέτρες».

Ο κ. Κιττής επισήμανε ότι η συγκεκριμένη είναι μεμονωμένη υπόθεση και όσα άλλα επιπλέον είδαν το φως τις τελευταίες ημέρες είναι ανυπόστατα και υποστήριξε ότι προέρχονται κυρίως από το συγκεκριμένο μέλος του οργανισμού για να παραπλανήσει την κοινή γνώμη.

«Θεωρούμε ότι υπάρχει υπέρβαση των εξουσιών ενός διοικητικού συμβούλου και θα ληφθούν τα μέτρα που προβλέπει ο νόμος» σημειώνοντας, ότι οργανισμός μελετά το ενδεχόμενο να παύσει το συγκεκριμένο διοικητικό σύμβουλο από Πρόεδρο της Emporion plaza, ενώ για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο υπουργός Οικονομικών οι οποίοι κάλεσαν τη Cyta να προχωρήσει στα απαραίτητα μέτρα.

«Δεν μπορώ να τον θέσω σε διαθεσιμότητα, απλά τον παρακαλώ να σταματήσει να διασύρει τον οργανισμό», επισήμανε ο κ. Κιττής.

Κατά τη συζήτηση αναφέρθηκε ότι το συγκεκριμένο μέλος είχε σχέση και με την δεύτερη πλατφόρμα ψηφιακής τηλεόρασης χωρίς να εντοπίζει όμως κάτι το επιλήψιμο.

Κατηγορηματικά ο κ. Κιττής τόνισε ότι οι θυγατρικές λειτουργούν κάτω από πλήρη διαφάνεια, ωστόσο ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Οι παρεμβάσεις του δεν φαίνεται να έπεισαν τα μέλη της Επ. Οικονομικών που
προχώρησαν σε νέες αποκαλύψεις για ενέργειες άλλων μελών του ΔΣ του Οργανισμού.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, υποστήριξαν ότι συγκεκριμένο μέλος χρησιμοποίησε την πιστωτική κάρτα που παρέχει η Cyta για την αγορά ειδών ένδυσης, ενώ άλλο μέλος χωρίς να ενημερώσει τον οργανισμό διαπραγματεύονταν στην Αθήνα για την αγορά υπηρεσιών.

Μάλιστα για το πρώτο θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα στην Επιτροπή Ελέγχου της Cyta με τον Πρόεδρο της να δηλώνει ότι το μέλος του οργανισμού ενημέρωσε για το θέμα το ΔΣ της Cyta αφού όπως εξήγησε το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει την προσωπική κάρτα, ενώ επέστρεψε στον οργανισμό τα χρήματα.

Για την δεύτερη υπόθεση ο κ. Κιττής δεν πήρε θέση.

Κάτω από το μικροσκόπιο της Cyta θα βρεθούν όλες οι θυγατρικές εταιρείες και η εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού, είπε ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της Cyta, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει επαρκής έλεγχος στη λειτουργία των θυγατρικών.

Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος του ΔΣ παράδωσε το φάκελο της υπόθεσης στο Γενικό Εισαγγελέα, ενώ συνήλθε και εκτάκτως σήμερα το ΔΣ της Digimed κάτω από την οποία βρίσκονται οι δέκα θυγατρικές.

Καθησυχάζοντας τους βουλευτές, ο κ. Κιττής τους διαβεβαίωσε ότι εξετάζουν βελτίωση των ελέγχων των θυγατρικών εταιρειών.

Την ικανοποίηση του για την δέσμευση του ΔΣ να διερευνήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Νεοφύτου, δήλωσε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τον Πρόεδρο Χριστόφια και την κυβέρνηση οι οποίοι διόρισαν το συγκεκριμένο άτομο στο διοικητικό Συμβουλίου της Cyta.

«Με την συμπεριφορά του διοικητικού Συμβούλου δίδεται η εντύπωση ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί αποτελούν λάφυρα της εξουσίας», είπε.

Ο επίσης βουλευτής του κόμματος, Χρίστος Στυλιανίδης, υπογράμμισε ότι ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει πρόταση νόμου για μετοχοποίηση των ημικρατικών οργανισμών με σκοπό να επιβιώσουν στον ανταγωνισμό και για περιορισμό των φαινομένων διαπλοκής.

Από την πλευρά του βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, υπέδειξε ότι στέλνονται μηνύματα ατιμωρησίας και αδυναμία αντιμετώπισης της διαπλοκής.

Ο κ. Συλλούρης, σημείωσε ότι τίθεται θέμα θεσμικής λειτουργίας του οργανισμού και ανέφερε, ότι ενέγραψε το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών.

Ταυτόχρονα ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης έκανε λόγο για σκάνδαλο και ανέφερε ότι απαγορεύεται ο διορισμός προσώπων σε ημικρατικούς οργανισμούς, που έχουν επαγγελματικές σχέσεις με τον οργανισμό.

Μένουν σταυρωμένα τα τρία κονδύλια

Οι αποκαλύψεις για πιθανές ατασθαλίες στα ψηλά δώματα του οργανισμού και στις θυγατρικές του ήταν ότι χειρότερο για τη Cyta που αιτείται εδώ και μήνες την αποδέσμευση τριών κονδυλίων που δέσμευσε τον Μάρτιο η βουλή.

Το ένα από αυτά, τα €10 εκ. για ενίσχυση της Digimed, συνδέεται άμεσα με το θέμα που συζητήθηκε σήμερα και τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν ότι προτού προχωρήσουν σε αποδέσμευση του κονδυλίου θα πρέπει να έχουν τα οικονομικά αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων των θυγατρικών εταιρειών αλλά και τα επιχειρηματικά τους πλάνα.

Τα μέλη της Επιτροπής θα εξετάσουν και τις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα και της Γενικής Ελέγκτριας προτού λάβουν τις αποφάσεις τους.

Σήμερα ωστόσο ήταν προγραμματισμένη και η εξέταση του κονδυλίου αποζημίωσης και αφυπηρέτησης, ωστόσο η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία της επιτροπής.

Ενώπιον της Επιτροπής ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε, ότι σχεδόν όλες οι θυγατρικές εταιρείες καταγράφουν ζημίες υπογραμμίζοντας ότι «στη Cytacom οι ζημίες είναι €202 χιλ., της Emporion Plaza €109 χιλ., ενώ της Cyta Hellas οι ζημίες ανέρχονται στα €19 εκ.».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta, Φώτης Σαββίδης είπε ότι για τη Cyta Hellas αναμένουν θετικά αποτελέσματα το 2012 και ανέφερε ότι είναι άθλος αυτός.

Παράλληλα παράθεσε και στοιχεία και τις δραστηριότητες των υπόλοιπων θυγατρικών εταιρειών.

Εν τω μεταξύ ο Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ως ωρολογιακή βόμβα το ταμείο συντάξεως της Cyta και προειδοποίησε ότι τα επόμενα χρόνια το κόστος του ελλείμματος του ταμείου θα μετακυληστεί στις καταναλωτικές τιμές της Cyta.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου