You are here

Σταυρώνουν κονδύλια ημικρατικών

19/03/2010 13:46
Με σταύρωμα κονδυλίων απαντά η βουλή στη γενική δυσφορία που δημιουργήθηκε για τα μισθολόγια των ημικρατικών οργανισμών. Τροπολογίες που κατέθεσε χθες το ΑΚΕΛ επιδιώκουν να δεσμεύσουν αριθμό κονδυλίων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της Cyta, χωρίς να αποκλείεται να προκύψουν ανάλογες ενέργειες και για άλλους ημικρατικούς, όπως η ΑΗΚ και το ΡΙΚ. Με το «σταύρωμα» των κονδυλίων, το κυβερνητικό κόμμα επιχειρεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά το θέμα των ημικρατικών, που χρεώνουν τους φορολογούμενους με δεκάδες εκατομμύρια για επιπρόσθετα επιδόματα, υπερωρίες και συντάξεις.

Στις τροπολογίες επισημαίνεται ότι η Cyta προτού διενεργήσει οποιαδήποτε δαπάνη για τα συγκεκριμένα κονδύλια θα πρέπει προηγουμένως να ενημερώνει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Τα κονδύλια που προτείνει το ΑΚΕΛ να δεσμευθούν είναι αυτά για το σύστημα «Αμοιβές και Κίνητρα», τη χορηγία για ευημερία των υπαλλήλων, την αποζημίωση για πρόωρη αφυπηρέτηση καθώς και το εναλλακτικό σχέδιο αφυπηρέτησης προσωπικού που θα ζητήσει το ΑΚΕΛ κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού της Cyta.

Το συνολικό κονδύλι για τα επιδόματα που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό της Cyta για το 2010 ανέρχεται στα €3,3 εκ. Το κονδύλιο αυτό περιλαμβάνει αριθμό επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπάλληλοι για επίπονη εργασία, λειτουργία εκτυπωτή ή οδήγηση.

Το κονδύλι για τις αμοιβές και τα κίνητρα υπολογίζεται στο €1,3 εκ., στις €965 χιλ. κυμαίνεται το κονδύλι το οποίο αφορά τη χορηγία για ευημερία των υπαλλήλων, €2 εκ. είναι το ποσό για την πρόωρη αφυπηρέτηση και το εναλλακτικό σχέδιο αφυπηρέτησης έχει συμβολική πρόνοια €100.

Παρά το «σταύρωμα» των εν λόγω κονδυλίων, το ΑΚΕΛ καθώς και η ΕΔΕΚ θα εγκρίνουν τον προϋπολογισμό, ενώ ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις που προκύπτουν από τη συζήτηση των θεμάτων στη βουλή, ανοικτό παραμένει και το σταύρωμα κάποιων κονδυλιών που έχουν σχέση με τα επιδόματα του προσωπικού της ΑΗΚ και του ΡΙΚ, παρόλο που τα κόμματα θα μεταφέρουν τις τελικές τους τοποθετήσεις την ερχόμενη Δευτέρα κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Ως γνωστό, τόσο το ΑΚΕΛ όσο και άλλα κόμματα είχαν αντιδράσει έντονα με τα επιδόματα και τα ωφελήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου