You are here

Στη γραμμή πυρός οι επενδύσεις Cyta

25/02/2011 08:05
Σημείο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης αποτέλεσε χθες η επενδυτική πολιτική του Ταμείου Συντάξεως των υπαλλήλων της Cyta. Με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού της Cyta, που τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ο ΔΗΣΥ αμφισβήτησε τις μεγάλες επενδυτικές κινήσεις του οργανισμού τους τελευταίους μήνες, και το θεσμικό πλαίσιο των επενδύσεων.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ρίχνοντας το γάντι, ανέφερε ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις που γίνονται από το Ταμείο Συντάξεως, ενώ τόνισε ότι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς συντάξεις.

Υπέδειξε, παράλληλα, ότι πριν από οκτώ μήνες είχαν επενδυθεί από τη Cyta €4,5 εκ., ενώ τους τελευταίους μήνες ο Οργανισμός προχώρησε σε αγορές ύψους €62 εκ.

Το ενεργητικό του ταμείου ανέρχεται στα €764 εκ.

Ο ΔΗΣΥ, είπε ο κ. Νεοφύτου, είναι υπέρ των επενδύσεων, αρκεί να είναι γίνονται με διαφανείς διαδικασίες για να διασφαλίζονται οι συντάξεις των εργαζομένων στον Οργανισμό.

«Το Ταμείο», σημείωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, «είναι ελλειμματικό και τα τελεταία χρόνια βάζει ο ίδιος ο Οργανισμός €20 εκ. - €25 εκ. Φτάσαμε στο σημείο για κάθε ένα ευρώ που πληρώνεται ως μισθός θα πρέπει να βάζουμε 40 σεντ για τις συντάξεις των υπαλλήλων».

Με σκληρά λόγια για την επενδυτική πολιτική που εφαρμόζει η Cyta μέσω του Ταμείου Συντάξεως μίλησε και ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Χρίστος Πουργουρίδης, ο οποίος επισήμανε ότι οι συντεχνίες των εργαζομένων της Αρχής, υποστήριξαν ότι το ταμείο βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Στη συζήτηση περιέλαβε και την επένδυση του Οργανισμού σε ακίνητο στη Δρομολοξιά, θέμα το οποίο βρίσκεται ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Υπογράμμισε ότι εάν υπάρξουν παρόμοιες ενέργειες, ούτε και οι σημερινοί εργαζόμενοι θα λάβουν συντάξεις.

ΑΚΕΛ: Καλά κρατεί το Ταμείο

Το Ταμείο Συντάξεως της Cyta δεν κινδυνεύει, ξεκαθάρισε ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «το Ταμείο καλά κρατεί για την ώρα, για αυτό συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται βελτίωση του πλαισίου και τον καθορισμό αλλαγών στη νομοθεσία, όχι να λέμε ότι κινδυνεύει το Ταμείο».

Ταυτόχρονα έδωσε τα εύσημα στο Διοικητικό Συμβούλιο και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων για το διάλογο που ξεκίνησαν για το συνταξιοδοτικό της Αρχής.

Προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, τονίζοντας ότι το Ταμείο το οποίο κινείται στα πλαίσια των εισηγήσεων των συμβούλων του Οργανισμού, είναι ιδιωτικού δικαίου και δεν είχε αρμοδιότητα η βουλή να ασχολείται.

Εξάλλου διερωτήθηκε γιατί οι επενδύσεις από το Ταμείο Συντάξεως σε ακίνητα αποτελούν πρόβλημα, ενώ δεν είναι, όπως είπε, «τα ομόλογα και οι μετοχές. Εκεί θα καταστρεφόταν εάν επένδυαν κατά προτεραιότητα».

Το Ταμείο, σημείωσε, το συντηρεί 100% ο Οργανισμός, υπογραμμίζοντας ότι εάν κληθεί η Cyta να πληρώσει το σύνολο των συντάξεων θα έχει τεράστιο πλεόνασμα.

Καταλήγοντας, διερωτήθηκε ποιος άλλος ημικρατικός ή ιδιωτικός οργανισμός μπορεί να πληρώσει τις συντάξεις σήμερα και να έχει πλεόνασμα.

Πάντως η ολομέλεια της βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον προϋπολογισμό της Cyta ο οποίος προβλέπει συνολικές δαπάνες €473.2 εκ. και έσοδα €512.4 εκ.

Υπέρ της ψήφισης του τάχθηκαν 31 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ενώ καταψήφισαν 17 βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΕΥΡΩΚΟ. Δεν υπήρξαν αποχές.

Πέρσι ο προϋπολογισμός είχε εγκριθεί ένα μήνα αργότερα με τη βουλή να δεσμεύει σημαντικό αριθμό κονδυλίων.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου