You are here

Στο Ανώτατο ο νόμος για Cyta

07/05/2010 09:33

• Η βουλή απέρριψε αναπομπή Χριστόφια

• Διχασμένο πάλι το ΔΗΚΟ


Το δρόμο του Ανώτατου Δικαστηρίου παίρνει ο νόμος που φράζει το δρόμο στη Cyta για διεκδίκηση της δεύτερης πλατφόρμας ψηφιακής τηλεόρασης, αφού η βουλή απέρριψε κατά πλειοψηφία την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Η χθεσινή συνεδρία της ολομέλειας της βουλής ήταν θυελλώδης, με τους βουλευτές να εξαπολύουν βαριές κατηγορίες για εξυπηρέτηση συμφερόντων και με το Δημοκρατικό Κόμμα να διχάζεται για μία ακόμη φορά, με πέντε βουλευτές του να ψηφίζουν υπέρ της απόρριψης της αναπομπής και τους άλλους τέσσερις να τη δέχονται.

Κόκκινη κάρτα στην αναπομπή του νόμου έδειξαν 23 βουλευτές από το ΔΗΣΥ, την ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ καθώς και οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, Αθηνά Κυριακίδου, Ζαχαρίας Κουλίας, Ανδρέας Αγγελίδης και Άγγελος Βότσης.

Υπέρ της αναπομπής ψήφισαν οι 16 βουλευτές του ΑΚΕΛ καθώς και οι βουλευτές του ΔΗΚΟ, Νίκος Κλεάνθους, Φύτος Κωνσταντίνου, Σοφοκλής Φυττής και Αντώνης Αντωνίου.

Αποχή τήρησαν ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και του ΔΗΣΥ Σωκράτης Χάσικος.

Οι βουλευτές δεν υπέκυψαν σε πιέσεις οποιονδήποτε, δήλωσε ενώπιον της ολομέλειας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΗΚΟ λήφθηκε με καθαρή συνείδηση.

Για ασήκωτες συκοφαντίες έκανε την ίδια ώρα λόγο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, απορρίπτοντας τις τοποθετήσεις ότι η βουλή υπέκυψε σε πιέσεις και εκβιασμούς των καναλαρχών.

Παράλληλα, προειδοποίησε «να τερματιστούν αυτές οι παρεμβάσεις στην άσκηση των καθηκόντων και των δικαιωμάτων των βουλευτών γιατί η άποψη μας είναι ότι η βουλή ενεργεί εντός των πλαισίων του δημοσίου συμφέροντος».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, κάκισε για άλλη μια φορά τη στάση που τήρησε η νομική υπηρεσία του κράτους (που είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό το νόμο), η οποία, όπως είπε, αποδείχθηκε ότι είχε διάσταση με τον εαυτό της, υπογραμμίζοντας ότι οι βουλευτές κρίνουν και ψηφίζουν αντικειμενικά.

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, κάλεσε τους συναδέλφους του να μην είναι υπερβολικά ευαίσθητοι, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να πείσουμε κανένα ότι οι βουλευτές δεν επηρεάζονται από τα οργανωμένα σύνολα, από συμφέροντα, από πολιτικές και αντιλήψεις έξω από τη βουλή».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, ανέφερε ότι είναι σχήμα οξύμωρο κάποιοι βουλευτές να αντιδρούν όταν πρόκειται να ρυθμιστεί νομοθετικά ένα θέμα που αφορά τους εργαζόμενους και τώρα να παρεμβαίνουν στον ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τις αναβολές των συνεδριάσεων για αποδέσμευση των κονδυλίων που σταύρωσε η βουλή, αφήνοντας υπονοούμενα ότι αυτό έγινε «για να διαμορφώσουν κάποιοι την πλειοψηφία που θέλουν».

Στη συζήτηση παρενέβησαν και οι βουλευτές του ΔΗΚΟ που τάχθηκαν υπέρ της αναπομπής, με το Νίκο Κλεάνθους να αφήνει αιχμές και να εξαπολύει πυρά κατά των εμπνευστών του νομοσχεδίου που φράζει το δρόμο προς στη Cyta.

Ο κ. Κλεάνθους τόνισε ότι η βουλή με την ενέργεια της ανοίγει τους ασκούς του αιόλου, υποδεικνύοντας «πως οι θιασώτες της ελεύθερης αγοράς ξαφνικά μεταμφιέζονται για να παρέμβουν στον ανταγωνισμό, σε τυχόν στρέβλωση του προκαταβολικά, δεν ξανά ακούστηκε αυτό στην Ευρώπη».

Διερωτήθηκε γιατί η βουλή έσπευσε προκαταβολικά να νομοθετήσει για τυχόν στρέβλωση της αγοράς, σημειώνοντας ότι «κατά τα άλλα το μανδύα της Ευρώπης και της ελεύθερης αγοράς το φορούμε όποτε θέλουμε για να είναι στα δικά μας μέτρα και το θυμούμαστε όποτε βολεύει».

Για εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων μίλησε ο επίσης βουλευτής του ΔΗΚΟ, Φύτος Κωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι ο ελεύθερος ανταγωνισμός είναι για όλους και θα έπρεπε και η Cyta να συμμετέχει στο διαγωνισμό η οποία έχει τις υποδομές αλλά και τις δυνατότητες.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta, Στάθης Κιττής, που παρακολούθησε τη συνεδρία, ήταν φανερά ενοχλημένος από το αποτέλεσμα. Χαρακτήρισε για άλλη μια φορά αντισυνταγματική την ενέργεια της βουλής και θα αναμένει, όπως είπε, την επόμενη κίνηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Ρυθμιστής Τηλεπικοινωνιών Πόλυς Μιχαηλίδης, ο οποίος επίσης παρακολούθησε τη συνεδρία της ολομέλειας, ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΔΣ της Cyta ότι τελικά η διαδικασία της πλειοδοσίας θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου, αντί τον Απρίλιο.

Πάντως ο Ρυθμιστής Τηλεπικοινωνιών τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα σκοπιμοτήτων και εξυπηρέτησης συμφερόντων, υπογραμμίζοντας ότι παρά την καθυστέρηση της έναρξης της πλειοδοσίας, δεν θα επηρεαστεί η ημερομηνία της εισαγωγής της ψηφιακής τηλεόρασης στην Κύπρο, η οποία καθορίστηκε η 1η Ιουνίου του 2011.

Μετά τη σημερινή απόφαση της βουλής, σημείωσε, θα πρέπει η Αρχή να ζητήσει νομική συμβουλή κατά πόσο τώρα ο ημικρατικός οργανισμός θα μπορεί να συμμετέχει στo διαγωνισμό.

Ο νόμος που φράζει το δρόμο στη Cyta να διεκδικήσει τη δεύτερη ψηφιακή πλατφόρμα ψηφίστηκε από τη βουλή στις 15 Απριλίου μετά από πρόταση των βουλευτών του ΔΗΣΥ Λευτέρη Χριστοφόρου και του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου και αναπέμφθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 26 Απριλίου 2010.

Της Ελευθερίας Παίζάνου