You are here

Στο Facebook το κυπριακό κοινοβούλιο

22/11/2021 17:13

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία για μετάβαση της Βουλής στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media).  Η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης προτάσεων για τη δημιουργία σελίδας της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Facebook, αλλά και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε το Κοινοβούλιο να έρθει πιο κοντά με τους πολίτες και η επικοινωνία να είναι αμεσότερη.

Σχετική πρόταση για αναβάθμιση της διαδικτυακής εικόνας της Βουλή κατέθεσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού της Βουλής ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, στα πλαίσια σειράς εισηγήσεων για την καλύτερη λειτουργία της Βουλής.

Σε παρέμβαση η Γενική Διευθύντρια της Βουλής Τασούλα Ιερωνυμίδου ανέφερε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται τόσο η διαδικασία για αναβάθμιση της ιστοσελίδας του κοινοβουλίου, όσο και για το ζήτημα της παρουσίας του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 Θέλει νέο κτίριο της Βουλής το ΑΚΕΛ

Όσο αφορά το νέο κτίριο της Βουλής η κ. Ιερωνυμίδου αναφέρθηκε στο ιστορικό της σχετικής απόφασης, με επίκεντρο την ποιο πρόσφατη απόφαση όπου προκηρύχθηκε διαγωνισμός το Μάρτιο του 2020 με προϋπολογισμό €95 εκατ. συν ΦΠΑ.

Η κ. Ιερωνυμίδου υπενθύμισε ότι λόγω των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού, ο υπό αναφορά διαγωνισμός ακυρώθηκε περί το τέλος του Μαΐου του 2020 και οι διαδικασίες αναστάληκαν, ενώ σημείωσε ότι το θέμα του νέου κτιρίου είναι πολιτική απόφαση.

Από την πλευρά του ο κ. Λουκαίδης σε παρέμβαση του τόνισε ότι η ανάγκη για να αποκτήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων καινούργιο κτίριο είναι επιτακτική και ότι θα πρέπει άμεσα να τεθεί προς συζήτηση το θέμα.

Αναγκαιότητα το νέο κτίριο της Βουλής δήλωσε και από την δική της πλευρά η πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, τονίζοντας όμως ότι δεν είναι επιτακτική ανάγκη υπό τις παρούσες περιστάσεις τις οποίες βρίσκεται σήμερα η χώρα, με την πανδημία εν εξελίξει και τις υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες που δημιούργησε.  

Είκοσι μία νέες θέσεις στην Βουλή των Αντιπροσώπων

Η κ. Ιερωνυμίδου ανέφερε επίσης κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού ότι καταργούνται 16 θέσεις και δημιουργούνται 21 νέες θέσεις στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Επίσης αναφέρθηκε στο κονδύλι για την χρηματοδότηση των κομμάτων το οποίο ανέρχεται στα €11,6 εκ., εκ των οποίων €11,2 εκ. αφορούν στην κρατική χρηματοδότηση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα [€6.6 εκ. κρατική χρηματοδότηση, €4.5 εκ. για τη μίσθωση υπηρεσιών κοινοβουλευτικών συνεργατών και €0.05 εκ. για την κάλυψη των συνεισφορών των πολιτικών κομμάτων στα αντίστοιχα πολιτικά κόμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Επιπρόσθετα, ποσό ύψους €314 χιλ. αφορά στην επιχορήγηση των οργανώσεων νεολαίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων και €100.000 θα καλύψει τη δαπάνη για το υπό σύσταση ίδρυμα της Βουλής, ανέφερε.

Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην ολότητα τους εξήραν το ρόλο του προσωπικού της Βουλής και των συνεργατών στην ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Δαπάνες ύψους €31,5 εκ

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Βουλής η κ.  Ιερωνυμίδου  είπε ότι για το έτος 2022 προβλέπει δαπάνες ύψους €31,5 εκ., ενώ για τα έτη 2023 και 2024, τα ανώτατα όρια ανέρχονται στα €32,0 εκ. και €32,6 εκ., αντίστοιχα, ενώ ως ποσοστό, σε σχέση με το σύνολο του κρατικού προϋπολογισμού του 2022, ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2022 ανέρχεται στο 0,004%.

Ανέφερε, επίσης, ότι με εξαίρεση την αγορά μηχανογραφικού εξοπλισμού και τη συμβολική πρόνοια για το νέο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, του οποίου οι διαδικασίες ανέγερσης έχουν ανασταλεί και αποτελούν αναπτυξιακές δαπάνες, οι υπόλοιπες δαπάνες του υπό συζήτηση προϋπολογισμού είναι τακτικές και καλύπτουν δαπάνες μισθολογίου αξιωματούχων και προσωπικού της Βουλής, καθώς και λειτουργικές δαπάνες, μεταβιβάσεις και αγορά εξοπλισμού.

Συγκεκριμένα, η κ. Ιερωνυμίδου είπε ότι οι κυριότερες πρόνοιες του προϋπολογισμού του 2022, έχουν ως ακολούθως: €5,8 εκ -  Βουλευτικές Αποζημιώσεις και Επιδόματα Βουλευτών,  €9,4 εκ -  Μισθοί προσωπικού (τακτικές δαπάνες), €4,7 εκ -  Λειτουργικές δαπάνες και συντηρήσεις,  €11,2 εκ – Χρηματοδότηση κοινοβουλευτικών κομμάτων, ήτοι: €6,6 εκ - Χρηματοδότηση για μέρος των λειτουργικών και εκλογικών τους δαπανών, €4,5 -   Μίσθωση υπηρεσιών για κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, €0,05 εκ - Κάλυψη των συνεισφορών στα αντίστοιχα πολιτικά κόμματα της ΕΕ, €0,3  εκ - Επιχορήγηση των Οργανώσεων Νεολαίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Επιπρόσθετα, είπε ότι οι λειτουργικές δαπάνες ανέρχονται σε €1,7 εκ. (€1,7 εκ και το 2021)

 

Ε.Χ.