You are here

Στο μικροσκόπιο της βουλής το δίκτυο 5G

19/09/2019 15:22

Οι κίνδυνοι που ενδεχομένως να προκύψουν για τη δημόσια υγεία από τη χρήση του συστήματος κινητής τηλεφωνίας 5G, απασχόλησε σήμερα τη βουλή.

Επιστήμονες που παρέστησαν σήμερα στην κοινή συνεδρία της επιτροπής περιβάλλοντος και υγείας, ανέφεραν ότι «οι ακτινοβολίες από τις κεραίες προκαλούν κρούσματα καρκίνου».

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία, θα πρέπει εντός του 2020 να αδειοδοτηθούν οι άδειες 5G, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας ο πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου, δήλωσε «ότι ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας μιλά για πιθανή πρόκληση καρκίνων, παρά τις δηλώσεις κάποιων ότι δεν προκαλούν πρόβλημα επειδή είναι πολύ χαμηλές οι εκπομπές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων». Είπε ακόμη ότι όλοι μιλούν για γκρίζες ζώνες με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται αποφάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι πολλά τα λεφτά Άρη».

Τόνισε ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η υγεία των πολιτών».

Σημείωσε ότι το εν λόγω σύστημα εφαρμόσθηκε πιλοτικά από Cyta σε κάποιες περιοχές.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, τόνισε ότι «προέχει η υγεία των πολιτών γι’ αυτό και απαιτείται να λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε τεχνολογίας εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι».

Είναι κάτι, πρόσθεσε, «που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει από την κυπριακή πολιτεία», σημειώνοντας ότι «πρώτα και πάνω από όλα προέχει η υγεία των πολιτών».

Είπε επίσης ότι θα πρέπει να τεθεί ένα θεσμικό πλαίσιο περιορισμού των κινδύνων και στη συνέχεια να γίνει μια σωστή ενημέρωση των πολιτών.       

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου, δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για προστασία των παιδιών, γιατί δυστυχώς πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα καρκίνου.

«Δυστυχώς έχουμε ακούσει σήμερα από επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου, που έχουν κάνει μελέτες και έρευνες, ότι πολλαπλασιάστηκε η αύξηση κρουσμάτων καρκίνου λόγω της έκθεσης σε ένα ηλεκτρονικό νέφος το οποίο δημιουργείται από την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετς, οι συνδέσεις wifi κ.λπ.», είπε

Ο πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ζήτησε να ανασταλεί η εφαρμογή του 5G στην Κύπρο, μέχρι να διεξαχθεί ιατρική έρευνα για τις επιπτώσεις.

Επεσήμανε ότι οι επιπτώσεις επεκτείνονται και στο περιβάλλον.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου γονέων δημοτικού σχολείου Έγκωμης, Γιώργος Οικονόμου, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και κατήγγειλε ότι σε 20 μέτρα από το σχολείο υπάρχουν τρεις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Πρόσθεσε ότι «παρατηρήθηκαν κρούσματα καρκίνου γύρω από το σχολείο και ζήτησε να γίνει επιστημονική μελέτη για την περιοχή».

Της Ηρώς Ευθυμίου