You are here

X. Γεωργιάδης: Λάθος ο εφησυχασμός για τη Cyta

30/10/2018 06:19

Νέο μήνυμα για την ανάγκη να προχωρήσει η μερική αποκρατικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών έστειλε χθες ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κατά την παρουσία του στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών, τονίζοντας τις εμπορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Στο πλαίσιο της εναρκτήριας συνεδρίασης για την εξέταση του κρατικού προϋπολογισμού του 2019, ο υπουργός δέχθηκε ερωτήσεις σε σχέση με την επαναλαμβανόμενη συμπερίληψη της αποκρατικοποίησης του οργανισμού στις πολιτικές που επιδιώκει να προωθήσει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, βουλευτές του ΑΚΕΛ, ζήτησαν να μάθουν σε ποιά οικονομικά δεδομένα βασίζεται η πρόταση πολιτικής για μερική αποκρατικοποίηση της Cyta με την προσέλκυση στρατηγικού συνεργάτη, επενδυτή.

Ως γνωστό, η αποκρατικοποίηση της Cyta περιλαμβανόταν στις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2013 η κυβέρνηση έναντι των πιστωτών της Κύπρου αλλά δεν προχώρησε, λόγω διαφωνιών της πλειοψηφίας των κομμάτων στη βουλή.

Απαντώντας χθες στις σχετικές ερωτήσεις ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι καταγράφεται συνεχής συρρίκνωση του μεριδίου αγοράς του οργανισμού και πως ο ανταγωνισμός και οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες.

«Βλέπουμε πως η έλευση στρατηγικού επενδυτή ώστε να ξεφύγει ο οργανισμός από τα πρότυπα της δημόσιας υπηρεσίας και έστω κατά πλειοψηφία να λειτουργεί ως μια ευέλικτη εταιρεία, είναι αυτό που θα επιτρέψει στη Cyta να αντιμετωπίσει τις όλο και πιο έντονες πιέσεις που προέρχονται από τον ανταγωνισμό και τις τεχνολογικές εξελίξεις», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Προειδοποίησε παράλληλα, πως «εάν παραμείνουμε σε στάση εφησυχασμού θεωρώντας πως η Cyta μπορεί να λειτουργήσει σε αυτό το πλαίσιο, όπως λειτουργούσε τις δεκαετίες του ‘80 και το ’90, θα κάνουμε σοβαρό λάθος που θα διακυβεύσει έναν μεγάλο και σημαντικό οργανισμό».

Σημείωσε πως εάν η έγνοια μας είναι η διασφάλιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του οργανισμού, υπάρχουν τρόποι για να τύχει χειρισμού το θέμα.

H Cyta έχει μερίδιο κοντά στο 70% στη σταθερή τηλεφωνία και περίπου 54% στην κινητή.  Στην κινητή τηλεφωνία έχασε μερίδιο κοντά στο 23% μέσα σε οκτώ χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι με τα σχετικά νομοσχέδια που βρίσκονται εδώ και καιρό ενώπιον της βουλής αναφορικά με τη μετοχοποίηση της Cyta, το υπουργείο οικονομικών υποστηρίζει ότι διασφαλίζεται δια νόμου ο ιδιοκτησιακός έλεγχος του κράτους, το οποίο θα διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών στη διάδοχο εταιρεία που θα δημιουργηθεί και πως με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, διασφαλίζεται πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εργαζομένων.

Τα τρία νομοθετήματα έχουν να κάνουν με τη μεταφορά σε ιδιωτική εταιρεία των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων που αφορούν στις εμπορικές δραστηριότητες της Cyta και με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των συντάξεων των εργαζομένων μετά την ιδιωτικοποίηση.

Η μερική αποκρατικοποίηση της Cyta βρίσκεται στη λίστα των πολιτικών και των θεμάτων πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, μαζί με άλλες ανάλογες κινήσεις.

Συγκεκριμένα, στα έγγραφα που συνοδεύουν την επιστολή κατάθεσης του προϋπολογισμού στη βουλή σημειώνεται ότι στο ίδιο πλαίσιο πολιτικής περιλαμβάνεται η αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και του κρατικού λαχείου.

Ανάλογη κίνηση που περιλαμβάνεται στη λίστα των προωθούμενων κινήσεων είναι και η εμπορική αξιοποίηση του λιμανιού Λάρνακας.

 

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι μόνες κινήσεις που κατάφερε να κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις είναι η ανάθεση της λειτουργίας του λιμανιού Λεμεσού σε ιδιώτες, με διεθνή διαγωνισμό.

Της Μαρίας Χαμπή