You are here

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ

22/03/2019 15:44

Η ολομέλεια της βουλής ενέκρινε τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ με 32 θετικές ψήφους, 10 αρνητικές και μια αποχή.

Ειδικότερα θετικά ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας Πολιτών.

Αρνητικά ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ, της Αλληλεγγύης και του ΕΛΑΜ. Οι οικολόγοι τήρησαν αποχή.

Ο νέος προϋπολογισμός του ΡΙΚ έχει διαμορφωθεί με μείωση της κρατικής χορηγίας κατά €400 χιλ. σε σχέση με τον προηγούμενο που απορρίφθηκε με τις αρνητικές ψήφους των βουλευτών του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η κρατική χορηγία μειώθηκε στα €32.860.000 σε σχέση με €33.260.000 που περιλαμβανόταν στο πρώτο νομοσχέδιο.

Η μείωση των €400 χιλ. αφορά €300 χιλ. ταινίες, αθλητικά, ξένες παραγωγές και παραγωγή ντοκιμαντέρ.

Άλλες €50 χιλ. από περίθαλψη προσωπικού και συνταξιούχους, €30 χιλ. από έξοδα για υγεία και ασφάλεια και €20 χιλ. από το αρχείο.

O πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος στην ομιλία του πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού, ανέφερε ότι το κόμμα του θα τον καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και κάλεσε τα άλλα κόμματα εάν επιθυμούν να στηρίξουν την κρατική ραδιοτηλεόραση να πράξουν το ίδιο.

Τόνισε ότι μόνο το 8% του προϋπολογισμού, δηλαδή €2,5 εκ. θα διατεθούν για προγράμματα. Για κάθε €5 για μισθούς, μόνο €1 πάει για προγράμματα και αυτό είναι πολύ λάθος, σημείωσε. Ζήτησε να υλοποιηθεί η μελέτη της PWC του 2014, υποδεικνύοντας ότι «θέλουμε το ΡΙΚ να γίνει BBC και όχι όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κολλάς, εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί σε μια βδομάδα τροχοδρομήθηκαν θετικές εξελίξεις για το ΡΙΚ. Υπέδειξε ότι «θέλουμε ένα ΡΙΚ διαφορετικό από τα ιδιωτικά κανάλια, μια ποιοτική ραδιοτηλεόραση, την οποία δεν έχουμε σήμερα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης κατήγγειλε προσπάθεια της κυβέρνησης για πλήρη καθυπόταξη του ΡΙΚ. Έκανε λόγο και για προσπάθεια εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου κατήγγειλε το ΡΙΚ για εθνομηδενισμό και αποεθνισμό και έκανε λόγο για καταπιεστικές συμπεριφορές εις βάρος συνεργατών.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, τόνισε ότι κατά καιρούς το ΡΙΚ χρησιμοποιήθηκε για βόλεμα ημετέρων. Διερωτήθηκε αν με την καταψήφιση του προϋπολογισμού «θέλουμε να οδηγήσουμε σε ευθανασία το ΡΙΚ».

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας αναφέρθηκε σε συμπαιγνία και κοροϊδία, αφού όπως είπε, ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός, δεν έχει καμία ουσιαστική αλλαγή από τον προηγούμενο. Διερωτήθηκε τι έγινε αυτή την βδομάδα, το οποίο διόρθωσε αυτό που εντόπισαν την περασμένη βδομάδα.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι ζούμε το μεγάλο κόλπο και το θέατρο του παραλόγου. Στόχος, σημείωσε, ήταν να αποσπαστεί η κοινή γνώμη από την υπόθεση του Συνεργατισμού.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, δήλωσε ότι θέλουμε ένα κρατικό κανάλι, αλλά πρέπει να σταματήσει η κομματοκρατία και να τερματιστεί η πρακτική το ΡΙΚ να είναι έρμαιο της εκάστοτε κυβέρνησης.

Κατά την συνεδρία τρεις βουλευτές οι οποίοι εργάστηκαν στο ΡΙΚ κατέθεσαν την προσωπική τους μαρτυρία για τον τρόπο διοίκησης επί προεδρίας Μάκη Συμεού.

Ο Νίκος Κέττηρος του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι προσλήφθηκε μαζί με 4 άλλους δημοσιογράφους, με γραπτές εξετάσεις, τις οποίες διενήργησε το πανεπιστήμιο Κύπρου. Αυτή την πρακτική είπε, πρέπει να συνεχιστεί.

Ο Μάριος Μαυρίδης του ΔΗΣΥ κατήγγειλε ότι απολύθηκε επί Μάκη Συμεού, όταν έγιναν γνωστά τα πολιτικά φρονήματα.

Και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι απολύθηκε επί Μάκη Συμεού όταν εκλέγηκε βουλευτής.

Στην εισηγητική έκθεση σημειώνεται επίσης ότι σε συμμόρφωση με την ανάγκη για εξορθολογισμό και επανακαθορισμό του ρόλου και της αποστολής του ΡΙΚ ως δημόσιας ραδιοτηλεόρασής σε συνεννόηση με το υπουργείο εσωτερικών έχουν δρομολογηθεί ενέργειες βασισμένες σε τρεις πυλώνες.

Στα εργασιακά θέματα, τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και ενίσχυση των παραγωγών που αφορούν τον πολιτισμό και τις εγχώριες παραγωγές.

Της Ηρώς Ευθυμίου