You are here

Ζημιογόνες Cyta Hellas και Cytavision

05/03/2012 15:02
Ζημιογόνες είναι οι CytaHellas και Cytavision παρά την αύξηση των συνδρομητών, ενώ η διοίκηση της Cyta εκτιμά ότι η μεν πρώτη εταιρεία θα καταστεί κερδοφόρα το 2014 και η δε δεύτερη το 2015. Οι ζημιές αποδίδονται στο γεγονός ότι και οι δύο εταιρείες είναι αναδυόμενες, αλλά όπως αναφέρθηκε, και οι δύο εταιρείες έχουν προοπτικές. Δεν κατατέθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για το ύψος των ζημιών.

Ο προϋπολογισμός της Cyta εξετάστηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της βουλής και ο Πρόεδρος του οργανισμού Στάθης Κιττής αναφερόμενος στη Cyta Hellas, σημείωσε ότι η εμπορική λειτουργία της εταιρείας είναι 3,5 χρόνια με 255 χιλ. συνδρομητές, προσθέτοντας ότι είναι ο ταχύτερος αναπτυσσόμενος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην Ελλάδα.

Στον έναν χρόνο εμπορικής παρουσίας της εταιρείας, είπε ο κ. Κιττής, κατάφερε να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο στην αγορά ευρωζωνικών υπηρεσιών και τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ, «το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας για την περίοδο 2011-2014 είναι σε πλήρη εξέλιξη και έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός πλήρους προστατευμένου ιδιόκτητου οπτικού δικτύου, γεγονός που θα επιφέρει σειρά πλεονεκτημάτων για την εταιρεία, όπως είναι η απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς επιχειρηματικών πελατών, προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών με ψηλές ταχύτητες».

Υπέδειξε παράλληλα ότι στον προϋπολογισμό της Cyta υπάρχει πρόνοια ύψους €30 εκ. για υποστήριξη της επέκτασης των δραστηριοτήτων της Digimed στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι στην πράξη το συγκεκριμένο ποσό θα διατεθεί για ικανοποίηση των αναγκών της Cyta Hellas, ικανοποιώντας τις ανάγκες χρηματοδότησης της εταιρείας.

Παράλληλα σημείωσε ότι η Cyta Hellas είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έκανε ποτέ ο Οργανισμός, συμπληρώνοντας ότι η εταιρεία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού ανέφερε ότι το 2013 θα ισορροπηθούν οι δαπάνες έναντι εσόδων, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2014 η Cyta Hellas θα καταστεί κερδοφόρα.

Μέχρι στιγμής έγιναν επενδύσεις στη Cyta Hellas ύψους €90 εκ. και η επένδυση θα ολοκληρωθεί στα €120 εκ.

Πάντως όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, η Γενική Ελέγκτρια στην Έκθεση της σημειώνει ότι οι ζημίες που καταγράφηκαν ανέρχονταν στα €32 εκ.

Όσον αφορά τη Cytavision, όπως υποστήριξε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, το 2011 τα έσοδα για την υπηρεσία ήταν ύψους €20 εκ. και τα έξοδα €50 εκ.

Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται κονδύλι ύψους €24,2 εκ. το οποίο προορίζεται να καλύψει τα έξοδα εξασφάλισης περιεχομένου, όπως ταινίες, κανάλια, αθλητικούς αγώνες και παιχνίδια.

Ο πρόεδρος του ΔΣ ανέφερε ότι το επιχειρηματικό πλάνο προβλέπει ότι η Cytavision θα μπει σε τροχιά κερδοφορίας το 2015, υπογραμμίζοντας ότι για να αυξηθούν οι συνδρομητές, η Cyta θα περιλάβει στο πακέτο που θα προσφέρει επιπλέον αγώνες του κυπριακού πρωταθλήματος και όχι μόνο.

Όπως ανέφερε, η Cytavision σήμερα καλύπτει το 90% των ποδοσφαιρικών μεταδόσεων, προσθέτοντας ότι οι ψηλές τιμές με τις οποίες αγοράζουν αγώνες για μετάδοση, οφείλονται στον ανταγωνισμό.

Επίσης δεν απέκλεισε την αύξηση της συνδρομής, ανάλογα με την αύξηση των προγραμμάτων μετάδοσης, σημειώνοντας ότι από τον Απρίλιο η Cytavision θα μπορεί να παρακολουθεί εσωτερικά και την τηλεθέαση κάθε καναλιού για σκοπούς βελτίωσης της υπηρεσίας.

Από την πλευρά του ο ανώτατος εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta, Φώτης Σαββίδης, ανέφερε ότι «και να κλείσει η υπηρεσία θα παραμείνει ένα κόστος ανελαστικό στα €12 εκ.», προσθέτοντας ότι «μέχρι το 2015 θα μειωθεί η ζημία στο επίπεδο ανελαστικού κόστους».

Και η Ομόνοια στη βουλή

Μεγάλη συζήτηση έγινε για τη συμφωνία που συνήψε η Cytavision για τη μετάδοση 9 αγώνων της Ομόνοιας εντός έδρας πανευρωπαϊκού επιπέδου, θέμα το οποίο έθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργίαδης.

Υπεραμυνόμενος των ενεργειών της Αρχής, ο Πρόεδρος της τόνισε ότι θα δαπανηθούν €900 χιλ. και η μετάδοση των αγώνων θα ολοκληρωθεί όταν βάση της συμφωνίας θα φτάσουν τους 9.

Ο κ. Κιττής υπενθύμισε πως οι Κυπριακές Αερογραμμές αγόρασαν διαφημιστικά δικαιώματα στους πανευρωπαϊκούς αγώνες του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΚ.

Εξάλλου το μέλος του ΔΣ, Νικόλας Γεωργιάδης, σημείωσε ότι παρόμοιες διαπραγματεύσεις έγιναν και με το ΑΠΟΕΛ και την Ανόρθωση.

Κερδοφόρα η Cyta

Πάντως παρά την οικονομική κρίση το 2011 ήταν πετυχημένη χρονιά για τη Cyta το πλεόνασμα της οποίας μετά τη φορολογία από τις εργασίες αναμένεται να ανέλθει στα €80 εκ. σε σύγκριση με €69 εκ, το 2010.

Το προϋπολογιζόμενο πλεόνασμα για φέτος μετά τη φορολογία αναμένεται να ανέλθει στα €70 εκ., ενώ το 50% μετά την πρόταση νόμου που ψηφίστηκε στη βουλή θα καταλήξουν στα κρατικά ταμεία. Ως γνωστό μέχρι το 2011 ολόκληρο το ποσό από τα πλεονάσματα του Οργανισμού πήγαιναν στο κράτος.

Οι δαπάνες για το 2012 είναι ύψους €499 εκ. σε σχέση με €473 εκ. το 2011 και η αύξηση οφείλεται σε επενδύσεις €20 εκ. για χρηματοδότηση της Cyta Hellas καθώς και κατά €5,2 εκ. για μεταπώληση εξοπλισμού λόγω των νέων προγραμμάτων συμβολαίων της κινητής τηλεφωνίας. Αύξηση κατά €3,1 εκ. καταγράφει και η πρόνοια και για έργα επί πληρωμής σε τρίτους.

Την ίδια ώρα οι αποδοχές προσωπικού μειώθηκαν κατά €7,3 εκ. και ανέρχονται €145 εκ., ενώ οι λειτουργικές δαπάνες είναι μειωμένες κατά €1,8 εκ. και φτάνουν τις €176 εκ.

Οι δαπάνες αναπτύξεως ανέρχονται στα €109 εκ. σε σχέση με €105 εκ. πέρσι και ταυτόχρονα τα έσοδα από τις υπηρεσίες υπολογίζονται σε €471 εκ.

Τα έξοδα λειτουργίας είναι ύψους €444 εκ. και περιλαμβάνουν τις αποδοχές προσωπικού, τις αποσβέσεις πάγιου ενεργητικού €72 εκ. και πληρωτέα ποσά σε τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς και παρόχους διασύνδεσης €44 εκ.

Παράλληλα ο Φώτης Σαββίδης επισήμανε ότι μειώνεται το μόνιμο προσωπικό και όσοι προσληφθούν από τούδε και στο εξής θα ενταχθούν στα ταμεία προνοίας, υπογραμμίζοντας ότι έχουν μειωθεί κατά 25% οι υπερωρίες και καταβάλλονται προσπάθειες κατάργησης κάποιων επιδομάτων.

Επίσης ζήτησε να υπάρχει περισσότερη ευελιξία στις διαδικασίες λόγω του θεσμικού πλαισίου, προσθέτοντας ότι η Cyta δεν χρειάζεται ούτε λεφτά ούτε και επενδυτή.

Ανησυχίες από αντιπολίτευση

Παρά το γεγονός ότι όλοι έδωσαν τα εύσημα στη Cyta για τα πλεονάσματα που καταγράφει, ωστόσο το ΔΗΚΟ δια του βουλευτή του και προέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλα Παπαδόπουλου, εκφράζει την ανησυχία του για τις ζημίες που καταγράφουν η Cyta Hellas και η Cytavision.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η επένδυση για τη Cyta Ηellas είναι τεράστια και εάν δεν υπάρξει κερδοφορία ενδεχομένως να προκαλέσει ζημίες στη Cyta.

Πέραν των €170 εκ., σημείωσε, θα δοθούν στη Cyta Hellas μαζί τη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί από τις τράπεζες.

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν και προβληματισμοί για τη Cytavision η οποία καταγράφει ζημίες €30 εκ. το χρόνο, εκ των οποίων €12 εκ. είναι οι ανελαστικές δαπάνες.

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε και στο έλλειμμα που παρουσιάζει το ταμείο συντάξεως αλλά και στις επενδύσεις που γίνονται σε ακίνητα από το αποθεματικό του οργανισμού κατά παράβαση, όπως σημείωσε, των υποδείξεων των εμπειρογνωμόνων .

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα πλεονάσματα της Cyta η οποία, όπως είπε, άρχισε να καταγράφει κέρδη 25 χρόνια μετά τη ίδρυση της, εκτιμώντας ότι ο Οργανισμός θα τα καταφέρει σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται.

Σημείωσε ότι λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα θα πρέπει να παρακολουθείται η επένδυση της Cyta Hellas. Ανέφερε ακόμη ότι η επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου