You are here

Αλλαγή σχεδιασμών στους ημικρατικούς

29/03/2010 06:49
Σε αλλαγή του φετινού προγραμματισμού προχωρούν οι διοικήσεις και διευθύνσεις των ημικρατικών οργανισμών, αναπροσαρμόζοντας τα σχέδια τους στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά τη δέσμευση ή μείωση των επί μέρους κονδυλίων τους κατά €52 εκ. περίπου. Αν και τα κονδύλια αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» των ετήσιων δαπανών €1,7 δισ. που προϋπολόγισαν Cyta, ΡΙΚ, ΚΟΤ και AHK, είναι αρκετά για να επιφέρουν διαφοροποιήσεις στους σχεδιασμούς των οργανισμών για το υπόλοιπο του έτους.

Οι σημαντικότερες αλλαγές αναμένεται να προκύψουν στη Cyta. Η βουλή δέσμευσε κονδύλια €26 εκ. που αφορούν τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, προς έκπληξη της διοίκησης του οργανισμού, αφού η κριτική της βουλής κατά την παρουσίαση των προϋπολογισμών είχε εστιαστεί στο μισθολόγιο της Cyta, που έμεινε άθικτο από τη διαδικασία στην ολομέλεια.

Όπως ανέφεραν σε δημοσιογραφική διάσκεψη που συγκάλεσαν εκτάκτως την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΔΣ της Cyta, Στάθης Κιττής και ο CEO, Φώτης Σαββίδης, από τις δεσμεύσεις κονδυλίων, θα επηρεαστούν άμεσα τα διαφημιστικά πλάνα της Cyta, για τα οποία προοριζόταν φέτος κονδύλι €11 εκ., το μεγαλύτερο ίσως διαφημιστικό budget στην εγχώρια αγορά.

Ο κ. Κιττής επεσήμανε την Παρασκευή ότι η διεύθυνση και το ΔΣ θα καταβάλουν προσπάθειες για επανασχεδιασμό της στρατηγικής τους σε όλους τους τομείς που επηρεάζονται από την απόφαση της βουλής για να μειώσει στο ελάχιστο τις αρνητικές επιπτώσεις.

Η Cytavision, πάντως, δεν επηρεάζεται άμεσα γιατί το κονδύλι που δεσμεύθηκε περιορίζεται τελικά στο €1,5 εκ., όχι σε €20 εκ. που αναφέρει η σχετική τροποποίηση.

ΡΙΚ: Στα €2,5 εκ. οι μειώσεις

Στην αναπροσαρμογή των σχεδιασμών του θα προχωρήσει και το ΡΙΚ μετά τη μείωση των ποσών του προϋπολογισμού τα οποία αφορούν τις δαπάνες για γενικά έσοδα και υπηρεσίες καθώς και τα έξοδα των προγραμμάτων, δήλωσε στην StockWatch, ο μη εκτελεστικός πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ, Μάκης Συμεού.

Το ποσό από τις μειώσεις που έγιναν αγγίζουν τα €2,5 εκ., είπε και εξήγησε ότι ενδεχομένως το κρατικό ίδρυμα να μην πάρει τελικώς το πακέτο με τις ταινίες.
Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι «με λίγη δυσκολία μπορούμε να βγάλουμε τη χρονιά, ωστόσο δεν θα αναβάλουμε προγράμματα. Οι μειώσεις που έγιναν δεν είναι σε τέτοιο βαθμό για να αναβάλουμε τα προγράμματα», ανέφερε.

Η βουλή, είπε ο κ. Συμεού, ήθελε να στείλει στο ΡΙΚ το μήνυμα ότι πρέπει να είμαστε πιο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί καθώς και να εξοικονομήσουμε πόρους για να προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωση του ΡΙΚ.

Στόχος της Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης της Κύπρου, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ, είναι ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ για το 2011 να είναι μειωμένος κατά €5 εκ.

Αναφερόμενος στην εισήγηση να μη διενεργείται καμία δαπάνη του ΡΙΚ για πλήρωση κενών θέσεων, ο κ. Συμεού τόνισε ότι πρόκειται για τρεις διευθυντικές θέσεις σε τμήματα ζωτικής σημασίας όπως είναι η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και στήριξης, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του ΡΙΚ.

Το ΔΣ του ΡΙΚ, υπογράμμισε, θα επιχειρήσει να ανοίξει εποικοδομητικό διάλογο με τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στα οποία θα εξηγήσουν την αναγκαιότητα της πλήρωσης των τριών συγκεκριμένων θέσεων.

Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ ανέφερε ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση «θα κανονίσει την πορεία της για να περάσει τη χρονιά με βάση τον προϋπολογισμό που ενέκριναν», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του από τις τοποθετήσεις κάποιων εκπροσώπων κοινοβουλευτικών κομμάτων οι οποίοι διεμήνυσαν ότι θα προβληματιστούν να εγκρίνουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό ο οποίος υπολογίζεται στα €17 εκ.

Επ’ αυτού ο κ. Συμεού τόνισε ότι «σε περίπτωση που δεν εγκρίνει η βουλή το συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών, τότε θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Μάλιστα και τα €5 εκ. τα οποία μας έκοψαν πέρσι και ήταν εγκεκριμένα, τα χρωστούμε και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε με εκείνα».

Αγωνία στον ΚΟΤ

Αγωνία επικρατεί στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού από τη δέσμευση κυρίως του κονδυλίου ύψους €15 εκ. που αφορά τη διαφήμιση στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ, Αλέκος Ορουντιώτης, δήλωσε ότι μετά τη δέσμευση των κονδυλίων, θα πρέπει να γίνουν οι σωστές κινήσεις σε συνεργασία με τη βουλή για να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε επιπτώσεις στην προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό.

«Αγωνιώ», είπε ο κ. Ορουντιώτης, «για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ελπίζω να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις».

Σε συνεδρία του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΤ, είπε, αποφάσισε όπως πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της βουλής, αρχηγούς ή εκπρόσωπους των κομμάτων καθώς και με τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Σχολιάζοντας εξάλλου και την ενέργεια της βουλής να σταυρώσει και κονδύλι ύψους €2 εκ. το οποίο αφορά αγορά υπηρεσιών καθώς και σχέδια και κίνητρα για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, ο Πρόεδρος του ΚΟΤ σημείωσε ότι μπορεί να επηρεάζονται από τη μείωση του συγκεκριμένου ποσού αλλά θα προσπαθήσουν να ανταπεξέλθουν με μειωμένα κονδύλια.

ΑΗΚ: Διάλογος με συντεχνίες

Η ΑΗΚ έπεσε στα μαλακά αφού η βουλή σταύρωσε κονδύλι €0,9 εκ. που αφορά αποζημίωση για πρόωρη αφυπηρέτηση.

Η ενέργεια αυτή, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Χάρης Θράσου, δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, ανέφερε, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να δικαιολογήσουμε στον υπουργό Οικονομικών κάθε περίπτωση εργαζομένου που θα αφυπηρετήσει και θα το κάνουμε».

Το ΔΣ της ΑΗΚ σύντομα θα ζητήσει αποδέσμευση του συγκεκριμένου κονδυλίου από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου