You are here

Άναψαν φωτιές στους ημικρατικούς

26/03/2010 06:42

• Ψηφίστηκαν προϋπολογισμοί €1,7 δισ...

• ... με σημαντικές παρεμβάσεις βουλής

• Υπό ομηρία η Cyta, στα μαλακά η ΑΗΚ

• Η πλήρης λίστα των τροπολογιών


Μια από τις πιο δύσκολες μέρες των τελευταίων ετών ξημέρωσε για τις διοικήσεις των μεγάλων ημικρατικών οργανισμών που καλούνται να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται μετά από την προχθεσινή ψήφιση των φετινών τους προϋπολογισμών. Η βουλή ψήφισε την Τετάρτη χωρίς το ΔΗΣΥ τους προϋπολογισμούς της Cyta, του ΡΙΚ και της ΑΗΚ και ομόφωνα αυτόν του ΚΟΤ, εγκρίνοντας παράλληλα σημαντικές τροπολογίες που μειώνουν ή δεσμεύουν αριθμό κονδυλίων.

Προηγήθηκε η πιο περιπετειώδης ολομέλεια των τελευταίων ετών, που στιγματίστηκε από τη δίωρη καθυστέρηση στην έναρξή της. Η καθυστέρηση προκάλεσε την προσωρινή αποχώρηση των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΔΗΣΥ και της ΕΔΕΚ, που επέστρεψαν μετά από απολογία του προέδρου της βουλής και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ.

Με την παρέμβαση της στους προϋπολογισμούς των ημικρατικών, που σε ορισμένες περιπτώσεις έγινε με πρωτοβουλία του κυβερνώντος κόμματος, η βουλή έστειλε μήνυμα λιτότητας στους οργανισμούς, αμφισβητώντας σε ορισμένες περιπτώσεις το στρατηγικό τους προσδιορισμό και σε άλλες, την αποτελεσματικότητα της χρήσης των οικονομικών τους πόρων.

Άνοιξε επίσης την πόρτα για μελλοντικές, πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις στα των ημικρατικών, που θα δαπανήσουν με βάση τους προϋπολογισμούς που εγκρίθηκαν γύρω στα €1,7 δισ. το 2010 ή 10% του κυπριακού ΑΕΠ.

Ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός, αυτός της ΑΗΚ, πέρασε σχεδόν άθικτος από τη βουλή, που δέσμευσε κονδύλι €0,9 εκ. από τις συνολικές δαπάνες ύψους €1,1 δισ. που υπολογίζει να κάνει φέτος ο οργανισμός. Τα έσοδα αναμένεται να φθάσουν το €0,9 δισ. αφήνοντας ταμειακό έλλειμμα στην ΑΗΚ ύψους €241 εκ. που θα καλυφθεί με δανεισμό.

Αντίθετα, υπό ομηρία μπαίνει από σήμερα η Cyta, ο μόνος από τους μεγάλους οργανισμούς που αναμένεται να παρουσιάσει φέτος ταμειακό πλεόνασμα. Η βουλή «σταύρωσε» χωρίς το ΑΚΕΛ συνολικά κονδύλια ύψους €45 εκ. από τον προϋπολογισμό των €425 εκ., αμφισβητώντας τις επενδύσεις της Cyta στην Ελλάδα μέσω της Digimed, τις προθέσεις της να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της ψηφιακής τηλεόρασης αλλά και τα κονδύλια που διαθέτει για την αγορά τηλεοπτικών δικαιωμάτων μέσω της Cytavision.

Με πρόταση του ΔΗΚΟ, δεσμεύτηκε επίσης το κονδύλι των €11 εκ. που προϋπολόγισε η Cyta για διαφήμιση και προώθηση. Η δέσμευση, που άρχισε ήδη να δημιουργεί αντιδράσεις στα ΜΜΕ που εξαρτώνται από το μεγαλύτερο εγχώριο διαφημιστικό κονδύλι, συνεπάγεται τον έλεγχο της βουλής στον τρόπο που διανέμει η Cyta τα κονδύλια της διαφήμισης.

Παρά τα πολλά παράπονα που εξέφρασαν οι βουλευτές για τα επιδόματα και τις συντάξεις των 2,5 χιλ. υπαλλήλων της Cyta, δέσμευσαν μόλις €0,9 εκ. από τα €159 εκ. του μισθολογίου της, επικεντρώνοντας τις παρεμβάσεις στις εμπορικές της δραστηριότητες.

Η Cyta αναμένεται να έχει κέρδη €87 εκ. το 2010 και πως θα παραχωρήσει μέρισμα €80 εκ. στο κράτος από τα καθαρά κέρδη ύψους €83 εκ. που υπολογίζεται ότι πέτυχε το 2009.

Ψαλίδι έβαλε η βουλή και στον ΚΟΤ μειώνοντας σημαντικά κάποιες από τις λειτουργικές και ορισμένες από τις αναπτυξιακές του δαπάνες. Με τις μειώσεις των δαπανών που πέρασε η βουλή μετά από πρόταση του ΑΚΕΛ, θα προκύψουν μειώσεις €0,7 εκ. στον προϋπολογισμό των €87 εκ.

Το μεγάλο κτύπημα για τον οργανισμό ήρθε από την ψήφιση πρότασης του ΔΗΚΟ. Αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα του τρόπου διάθεσης των διαφημιστικών κονδυλίων του ΚΟΤ, η βουλή δέσμευσε κονδύλι €15 εκ. από το κονδύλι των €40 εκ. που προορίζονται για διαφήμιση και τουριστική προβολή. Τα €15 εκ. αφορούν τις διαφημιστικές καμπάνιες του ΚΟΤ και περιλαμβάνουν €1,5 εκ. που διατίθεται για διαφήμιση σε ξένα ΜΜΕ.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που είχαν ακουστεί τις προηγούμενες βδομάδες στην Επιτροπή Οικονομικών, η βουλή ψήφισε επίσης τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ που προνοεί δαπάνες €55 εκ. και περιλαμβάνει αύξηση της κρατικής χορηγίας κατά €9 εκ.

Με τροπολογίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, ωστόσο, δεσμεύθηκαν κονδύλια που αφορούν τις αμοιβές και τις συντάξεις του προσωπικού και μειώθηκαν κατά 25% οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες για γενικά έξοδα και υπηρεσίες και για αμοιβές συνεργατών.

Αν και σχετικά μικρές σε μέγεθος και σε ουσία, οι παρεμβάσεις της βουλής αλλάζουν τα δεδομένα στις σχέσεις των ημικρατικών με την πολιτεία, αναγκάζοντας τους να παραχωρούν περισσότερα στοιχεία και εξηγήσεις στη βουλή για το στρατηγικό τους σχεδιασμό, το μισθολόγιο και τα διαφημιστικά τους budgets.

Φέρνουν επίσης τις διοικήσεις των οργανισμών αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων στον τρόπο διάθεσης των διαφόρων κονδυλίων, που ενόψει των βουλευτικών εκλογών, δημιουργεί προβληματισμό στα ανώτερα δώματα των οργανισμών.

«Αν θέλει η βουλή να διοικεί τη Cytavision, να τη διοικεί. Να έρχονται οι βουλευτές, ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Νεοφύτου και ο κ. Χριστόφορου να δουν τι θα κάνουν με τη Cytavision η οποία θα πρέπει να κλείσει αφού δεν έχουμε κονδύλια», είπε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίας της ολομέλειας ο μη εκτελεστικός πρόεδρος του ΔΣ της Cyta, Στάθης Κιττής.

Το ΔΣ της Cyta αναμένεται συνέλθει σήμερα για να εξετάσει τη διαμορφούμενη κατάσταση μετά από την προχθεσινή ολομέλεια.