You are here

Καυγάς για διαφημιστικό budget Cyta

29/03/2010 06:56
Φουντώνει η κόντρα και οι αλληλοκατηγορίες των κομμάτων για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων με τη δέσμευση από τη βουλή την περασμένη Τετάρτη κονδυλίων των ημικρατικών οργανισμών Cyta και ΚΟΤ.

Στο επίκεντρο της πολιτικής κόντρας βρίσκεται το μεγαλύτερο από τα κονδύλια που δεσμεύθηκαν, αυτό του διαφημιστικού budget της Cyta για το 2010, που ανέρχεται στα €11 εκ.

Είναι το μεγαλύτερο ίσως διαφημιστικό κονδύλι στην Κύπρο.

Σχολιάζοντας την κριτική που άσκησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων από τη δέσμευση κονδυλίων της Cyta, o αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, χαρακτήρισε δικαιολογημένο το ξέσπασμα του ΑΚΕΛ.

«Βεβαίως και θα ξεσπάσουν διότι τώρα θα γνωρίζει ο Κύπριος πολίτης που πάνε τα δεκάδες εκατομμύρια για τη διαφήμιση και τις χορηγίες. Θα δούμε σε ποιες συγκεκριμένες εφημερίδες σπονσάρονται DVD αγώνων και όλα αυτά. Άρα δικαιολογημένα ξέσπασε το ΑΚΕΛ και εγώ να ήμουν θα αντιδρούσα γιατί ο πολίτης θα μάθει για τη διαχείριση των εκατομμυρίων που βγαίνουν από τις χρεώσεις που πληρώνει στην τηλεφωνία και σε άλλες υπηρεσίες», είπε.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, στην Κύπρο δεν δημοσιεύεται η κατανομή των κρατικών διαφημίσεων.

Άμεση η αντίδραση του ΑΚΕΛ με το Σταύρο Ευαγόρου να καταγγέλλει ότι ο ΔΗΣΥ έδεσε τα χέρια της Cyta και του ΚΟΤ για να τους βγάλει έξω από το παιχνίδι του ανταγωνισμού.

«Μόνο υποκρισία και απύθμενο θράσος μπορεί κάποιος να καταλογίσει στο ΔΗΣΥ σε σχέση με τη δέσμευση καίριας σημασίας κονδυλίων των ημικρατικών οργανισμών. Για 10 ολόκληρα χρόνια ο ΔΗΣΥ προσπαθούσε ανεπιτυχώς να ξεπουλήσει τη Cyta και άλλους ημικρατικούς οργανισμούς στο ιδιωτικό κεφάλαιο», ανέφερε.

Στο χορό της αντιπαράθεσης και ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος στις δικές του δηλώσεις προς τα ΜΜΕ υπέδειξε ότι και το ΑΚΕΛ δέσμευσε κονδύλια εκφράζοντας ταυτόχρονα απορία για τις αντιδράσεις του ΑΚΕΛ.

«Εμείς δεν κατανοούμε γιατί αυτή η αντίδραση, αυτό το μένος, επειδή η βουλή ζητά να διεξάγει ένα καλύτερο και πιο αυστηρό εποπτικό έλεγχο στις δαπάνες των ημικρατικών οργανισμών».

Ως γνωστό, οι τροποποιήσεις για δέσμευση των κονδυλίων της Cyta προήλθαν από το ΔΗΚΟ.

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, κάλεσε τους εκπροσώπους των ημικρατικών να καταθέσουν στη βουλή τεκμηριωμένα στοιχεία για αποδέσμευση όσων κονδυλίων μπορούν να αποδεσμευτούν.

Η.Ε.