You are here

Το 76% των ξενοδοχείων χωρίς άδεια λειτουργίας

03/10/2019 12:12

Το 76% των ξενοδοχείων και το 38% των κέντρων αναψυχής λειτουργούσαν το 2018 χωρίς άδεια, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους σε θέματα ασφάλειας και υγείας των πελατών και των εργαζομένων, σύμφωνα με την έκθεση του γενικού ελεγκτή για τον ΚΟΤ.

Ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναλύοντας την τελευταία έκθεση του για τον κυπριακό οργανισμό τουρισμού ημερομηνίας 29 Ιουλίου 2019 ενώπιον της επιτροπής ελέγχου της βουλής, ανέφερε ότι την 31η Δεκεμβρίου του 2018, μόνο στα 59 ξενοδοχεία (ποσοστό 24%) από τα 243 ανανεώθηκε η άδεια λειτουργίας και 2234 κέντρα αναψυχής από ένα σύνολο των 3600 (ποσοστό 62%).

Τόνισε επίσης ότι οι αυθαίρετες επεκτάσεις και τροποποιήσεις, στις οποίες προβαίνουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες και κέντρα αναψυχής χωρίς τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων, (πολεοδομική άδεια, άδεια οικοδομής κλπ) αποτελούν λόγο για τη μη ανανέωση των αδειών λειτουργίας τους.

Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας από τον οργανισμό.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τα 26 ξενοδοχεία 5* και τα 58 ξενοδοχεία 4* που λειτουργούσαν στις 18.2.2019 μόνο 4 ξενοδοχεία 5* και 9 ξενοδοχεία 4* έχουν εκδώσει άδεια λειτουργίας για το έτος 2018.

Τα 19 ξενοδοχεία 5* και τα 43 ξενοδοχεία 4* λειτουργούν από το 2009 (έτος εισαγωγής του προγράμματος Navision και καταγραφής των αδειών) χωρίς άδεια λειτουργίας. 

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υφυπουργείου τουρισμού Θεοφάνης Τρύφωνος εξήγησε ότι «όσον αφορά τα ξενοδοχεία με βάση τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε (Μάρτη 2019) υπάρχει περίοδος χάρητος πέντε χρόνων για συμμόρφωση με τη νομοθεσία». Παράλληλα είπε ότι «στη βάση της ίδιας φιλοσοφίας θα τροποποιηθεί και ο περί κέντρων αναψυχής νόμος».

Σημείωσε περαιτέρω ότι ο νέος νόμος δίνει στους ιδιοκτήτες αυτών των καταλυμάτων κίνητρα και πολλές δυνατότητες που δεν είχαν προηγουμένως, όπως τα city hotels, boutique hotels και τα παραδοσιακά καταλύματα και με βάση, όπως είπε, τις προτιμήσεις των τουριστών «είναι μια χρυσή ευκαιρία για τους ξενοδόχους να αντιληφθούν και να μεγιστοποιήσουν το χρονικό περιθώριο που δίνει ο νόμος».

Υπεραμυνόμενος των διαδικασιών του υφυπουργείου τόνισε ότι «οι επιθεωρητές και όχι μόνο είναι αμείλικτοι σε θέματα ασφάλειας και υγείας γι’ αυτό όπου διαπιστωθεί παρανομία αμέσως επιβάλλεται η νομοθεσία με αυστηρές ποινές ακόμη και με κλείσιμο της μονάδας».

Ο κ. Τρύφωνος σημείωσε ότι γίνονται ενημερωτικά σεμινάρια στους ξενοδόχους, για τα οφέλη από την έκδοση αδειών και πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται να περάσουν πέντε χρόνια, αλλά από τώρα πρέπει να εξασφαλίσουν άδειες.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας διερωτήθηκε αν θα τρέξουν οι ξενοδόχοι για να εξασφαλίσουν άδειες δεδομένου ότι απαιτούνται δαπάνες για την εξασφάλιση των αδειών.

Μεγάλη συζήτηση έγινε και για της χορηγίες για το Ράλλυ Κύπρος οι οποίες από το 2003 μέχρι το 2018 ανήλθαν στα €8,5 εκ. ενώ το 2018 δόθηκαν €540 χιλιάδες.

Ο κ. Τρύφωνος, εξήγησε ότι το υπουργικό συμβούλιο έθεσε επτά προϋποθέσεις για την χορηγία οι οποίες εξετάζονται από το υφυπουργείο αξιολογώντας τα ενδεχόμενα κέρδη από τη χορηγία, κυρίως στο θέμα της προβολής της Κύπρου σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο γενικός ελεγκτής αναφέρθηκε και στο πρόβλημα το οποίο προέκυψε με τη μεταφορά των υπαλλήλων του ΚΟΤ στο υφυπουργείο τουρισμού.

Ο νόμος προνοεί ότι θα έχουν τα ωφελήματα των δημοσίων υπαλλήλων, εντούτοις οι πρώην υπάλληλοι του ΚΟΤ είχαν πολύ περισσότερα ωφελήματα, τα οποία διατηρούν ύστερα από συμφωνία της κυβέρνησης με τις συντεχνίες.

Από την πλευρά του ο κ. Μιχαηλίδης, επεσήμανε ότι «έχουμε υπαλλήλους δύο ταχυτήτων», υπογραμμίζοντας ότι 40 υπάλληλοι του ΚΟΤ αφυπηρέτησαν πρόωρα με το σχέδιο, το οποίο τους παρείχε αφορολόγητη χορηγία €100 χιλ.

Κόμματα εκφράζουν ανησυχία για τουρισμό

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση, δηλώνοντας ότι «οι πλείστοι δεν έχουν άδεια λειτουργίας κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί μια άδεια εξυπακούει συγκεκριμένες πρόνοιες, οι οποίες θα πρέπει να τύχουν ανταπόκρισης».

Στόχος, σημείωσε, δεν είναι να επιβάλλονται κυρώσεις, αλλά να ανταποκριθούν σε αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να λειτουργούν νομότυπα με γνώμονα πάντα την προστασία του καταναλωτή.  
 
Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι «υπάρχουν ασήμαντες αλλά και σημαντικές παρανομίες και αυτή η κατάσταση της παρανομίας και της έλλειψης ελέγχου συνεχίζεται στο διηνεκές και προσβάλλει τον κυπριακό τουρισμό».

Πρόσθεσε εντούτοις ότι η ψήφιση της περιόδου χάριτος «ήταν ακόμα ένα λάθος της βουλής». Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ούτως ώστε στο τέλος της περιόδου χάριτος να μη βρεθούμε ενώπιον των ίδιων προβλημάτων. Δεν είμαστε, είπε, της άποψης ότι επειδή δεν έχουν άδεια λειτουργίας πρέπει να κλείσουν, αλλά μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα και ποινές και να εισαχθούν προϋποθέσεις για προσωρινές άδειες λειτουργίας και να ελεγχθεί μέσα σε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα όχι πέραν των 5 ετών ότι θα αποκτήσουν την άδεια λειτουργίας. 

Της Ηρώς Ευθυμίου