You are here

Αγωνιούν για τα κουπόνια οι ταξιδιωτικοί πράκτορες

12/05/2020 06:10

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου αναμένοντας την ψήφιση του νομοσχεδίου περί λήψης έκτακτων μέτρων στον τομέα του τουρισμού, με τον πρόεδρο του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων (ACTA) Βασίλη Σταματάρη να απευθύνεται στη βουλή χαρακτηρίζοντας άμεση και επιτακτική την ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου.

Όπως εξηγεί ο κ. Σταματάρης σε επιστολή του προς την βουλή, το νομοσχέδιο προβλέπει κρατική εγγύηση ύψους μέχρι €86,5 εκ. για πιστωτικές σημειώσεις/vouchers που θα εκδώσουν οι διοργανωτές ταξιδιών και τα ξενοδοχεία.

Σημειώνει ότι από αυτά, το €1,5 εκ. αφορά τους κύπριους διοργανωτές ταξιδιών και τα €85 εκ. τα ξενοδοχεία (€5 εκ. για προκαταβολές καταναλωτών και €80 εκ για προκαταβολές από ξένους διοργανωτές /Tour Operators) και παραθέτει σειρά λόγων που συνηγορούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο κ. Σταματάρης, αναφέρει ότι η πίεση είναι τεράστια και δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα με τους πελάτες και τους συνεργάτες μας, ιδίως τους ξένους, με πολύ αρνητικό αντίκτυπο στις εταιρείες και κατ’ επέκταση στην οικονομία της Κύπρου.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης της επιτροπής οικονομικών την ερχόμενη Πέμπτη.

Έντεκα λόγοι για ψήφιση του νομοσχεδίου

Στα επιχειρήματα που προβάλλει ο ACTA για ψήφιση του νομοσχεδίου, περιλαμβάνεται η στήριξη χιλιάδων θέσεων εργασίας στα τουριστικά γραφεία, στα ξενοδοχεία και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Ο κ. Σταματάρης σημειώνει ότι με την παραχώρηση των εγγυήσεων, το κράτος δεν θα χάσει λεφτά γιατί μέχρι το Δεκέμβριο του 2021 που οι κυβερνητικές εγγυήσεις θα λήξουν, αναμένεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών και των ξένων Tour Operators θα χρησιμοποιήσουν σταδιακά τα Vouchers.

Επισημαίνεται, ότι το ποσό του €1,5 εκ. κυβερνητικών εγγυήσεων είναι χαμηλότερο από το 50% του ποσού που έχουν οι κύπριοι διοργανωτές ταξιδίων κατατεθειμένο στον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) υπό μορφή ασφαλιστικών καλύψεων για τον ίδιο σκοπό. Επιπρόσθετα τα τουριστικά γραφεία έχουν κατατεθειμένες στο Υφυπουργείο Τουρισμού τραπεζικές εγγυητικές ύψους περίπου €5 εκ., όπως αναφέρεται.

Μέσω της επιστολής, ο ACTA υποστηρίζει ότι οι καταναλωτές γνωρίζοντας ότι τα vouchers θα έχουν κυβερνητική εγγύηση, θα νιώθουν ασφάλεια και θα είναι πιο εύκολο να τα αποδεχθούν, προσθέτοντας ότι δίνεται το κίνητρο στους ξένους Tours Operators να φέρουν το συντομότερο τουρισμό στην Κύπρο, με όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη για την οικονομία της χώρας.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι οι κυβερνητικές εγγυήσεις θα βοηθήσουν τους ξένους Tour Operators σε πιθανές διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες τους, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και σημειώνεται ότι δίνεται η δυνατότητα σε κύπριους καταναλωτές, αν δεν θέλουν να ταξιδεύσουν στο εξωτερικό, να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική σημείωση για διαμονή σε ξενοδοχεία της Κύπρου.

«Το όφελος για τους καταναλωτές και τους ξένους Tour Operators είναι η βεβαιότητα ότι θα πάρουν τα λεφτά τους που πλήρωσαν», όπως σημειώνεται.

«Σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί ο νόμος, είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσουν να βρεθούν άμεσα αυτά τα €86,5 εκ. Επομένως, θα διασαλευτούν μακροχρόνιες σχέσεις μεταξύ καταναλωτών και τουριστικών γραφείων και μεταξύ καταναλωτών και ξένων Tour Operators με τα ξενοδοχεία μας. Χαμένοι σε τέτοια περίπτωση θα είναι όλα τα μέρη», σημειώνεται στην επιστολή προς τη βουλή.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι το όφελος για τα τουριστικά γραφεία και τα ξενοδοχεία είναι η πίστωση χρόνου και η οικονομική ανάσα που θα τους δοθεί για να διέλθουν αυτήν τη δύσκολη περίοδο/

Το γεγονός ότι η πλειονότητα των ξενοδοχείων του εξωτερικού και οι πλείστες αεροπορικές εταιρείες δεν επιστρέφουν λεφτά, κάνει την ψήφιση του νομοσχεδίου πιο αναγκαία, σύμφωνα με τον ACTA.

Ο σύνδεσμος επικαλείται παράλληλα ενημέρωση εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Διοργανωτών Ταξιδίων (ECTAA), σύμφωνα με την οποία πολλές χώρες της Ευρώπης ετοίμασαν και προωθούν ή ψήφισαν ήδη παρόμοια νομοσχέδια.

Αυτές είναι το Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Αγγλία.

Της Μαρίας Χαμπή