You are here

Απευθείας στα ξενοδοχεία η πληρωμή τέλους διανυκτέρευσης

26/10/2021 14:56

Αλλαγή στην διαδικασία της καταβολής τέλους διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα προωθεί το υφυπουργείο Τουρισμού.

Συγκεκριμένα προωθείται ρύθμιση για την καταβολή του τέλους διανυκτέρευσης απευθείας από τον διαμένοντα στο ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα. Το τέλος θα επιβάλλεται μετά τη διαμονή στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του διαμένοντα, αντί όπως γίνεται σήμερα κατά την καταβολή του σχετικού κονδυλίου από τους επιχειρηματίες σε δήμους και κοινότητες.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος στα πλαίσια συζήτησης για τα δεδομένα στον τουρισμό, ανέφερε ότι εξετάζεται η αλλαγή στην διαδικασία για δύο λόγους.

Πρώτον, όπως είπε ο υφυπουργός για την καλύτερη αξιοποίηση του σχετικού κονδυλίου και δεύτερο για να υπάρξει καλύτερη εικόνα των επισκεπτών στην χώρα από στατιστικής πλευράς.

Το παράδειγμα της Ελλάδας

Όπως εξήγησε ο κ. Περδίος, τα τέλη διανυκτέρευσης στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στο εξωτερικό τα πληρώνει ο τουρίστας μαζί με την διανομή του και αξιοποιούνται για βελτιώσεις του τουριστικού προϊόντος.  

«Ως χώρα δεν εισπράττουμε αυτά που πρέπει από τα τέλη διανυκτέρευσης», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις γίνεται ακόμα και διακανονισμός μεταξύ δήμων/κοινοτήτων για πληρωμή συγκεκριμένου τέλους για την τουριστική περίοδο από τους επιχειρηματίες.

Ο κ. Περδίος τόνισε ότι χρειάζεται καλύτερος μηχανισμός όσον αφορά την είσπραξη των τελών διανυκτέρευσης αλλά και διανομής ώστε να καταλήγουν στην βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Σε ότι αφορά τα δεδομένα στον τουρισμό, ο κ. Περδίος ανέφερε ότι θα υπάρχει και πιο ακριβής αριθμός διανυκτερεύσεων με απευθείας πληρωμή από τους τουρίστες του σχετικού τέλους.

Πιο καθαρή εικόνα με το Cyprus Flight Pass

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε ότι μέσω του Cyprus Flight Pass που εφαρμόσθηκε τον τελευταίο χρόνο σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο έδωσε σε ποιο άμεσο χρόνο χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες ήταν βοηθητικές, όσο αφορά στατιστικά στοιχεία για τον τουρισμό.

Χαρακτηριστικά ανάφερε ότι μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αυξητική τάση στις αφίξεις κατά την τρέχουσα χρονιά, από την γαλλική αγορά.

Λειτουργός της Στατιστικής Υπηρεσίας μίλησε για τις έρευνες που διενεργούνται αναφορικά με τον τουρισμό. Ανέφερε ότι πραγματοποιούνται ολόχρονα, δύο μεγάλες έρευνες ταξιδιωτών από τις κύριες πύλες της κυπριακής Δημοκρατίας, τα αεροδρόμια και λιμάνια, σημειώνοντας ότι διενεργούνται περίπου 100 χιλιάδες συνεντεύξεις το χρόνο.

Εκπρόσωπος της Hermes Airports ανέφερε ότι η εταιρεία διατηρεί αρκετά στοιχεία τα οποία και μοιράζεται με φορείς του τουρισμού, όπως αριθμό αφίξεων και χώρες  προέλευσης επιβατών.

Λειτουργός του ΣΤΕΚ επεσήμανε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα θεσμοθετημένο όργανο όπου θα διενεργεί κάποιες εξειδικευμένες και ποιοτικές έρευνες σε σχέση με τον τουρισμό.

Ο υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι και οι εταιρείες διαχείρισης πιστωτικών καρτών προτίθενται να δώσουν στοιχεία για την χρήση καρτών, ώστε να βοηθηθεί περαιτέρω η προσπάθεια που γίνεται για να διαπιστωθούν στατιστικά δεδομένα για τους επισκέπτες στην χώρα μας.

Μελέτη για τον τουρισμό τον Νοέμβριο

Ο υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι πριν το τέλος Νοεμβρίου θα παρουσιάσει στατιστικών δεδομένων τουρισμού για το 2020-2021.

Όπως είπε ο υφυπουργός η μελέτη θα αφορά ένα μεγάλο φάσμα πληροφοριών, όπως πχ το αριθμό των επισκεπτών στην χώρα μας, ανά μήνα, τις ηλικίες, τις χώρες προέλευσης, το χρόνο διανομής τους, τι ψάχνουν στο διαδίκτυο για την Κύπρο και ποιες περιοχές ψάχνουν.

Ανέφερε επίσης, ότι φέτος η προβολή του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας επικεντρώθηκε στην digital διαφήμιση, κάτι που όπως είπε είναι το μέλλον και θα συνεχιστεί σε συνδυασμό με άλλες δράσεις, ειδικά για την στήριξη ολόχρονου τουρισμού.

Επεσήμανε ότι φέτος καταβλήθηκαν για το λόγο αυτό τρία εκατ. ευρώ, ενώ στο προϋπολογισμό του 2022 το σχετικό κονδύλι σχεδόν διπλασιάστηκε.

Υφυπουργείο και εμπλεκόμενοι φορείς συμφώνησαν όπως προχωρήσουν σε διαβούλευση για εξασφάλισή πιο επικαιροποιημένων στοιχείων σε σύντομο χρόνο.

Τέσσερα σχέδια για ξενοδοχεία- αγροτουρισμό

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα προκηρυχθούν τέσσερα σχέδια χορηγιών για στήριξη φορέων του τουρισμού, ύψους €32 εκατ.

Πρόκειται συγκεκριμένα το πρώτο για αναβάθμιση ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων για να μετατρέψουν τις υποδομές τους, ώστε να προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες. Το δεύτερο σχέδιο θα απευθύνεται σε ξενοδοχεία  και τουριστικά καταλύματα σε ορεινές και αγροτικές περιοχές για την αναβάθμιση τους (ψηφιακά και περιβαλλοντικά).

Το τρίτο σχέδιο θα απευθύνεται σε εστιατόρια και χώρους παραγωγής τοπικών προϊόντων για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των χώρων και του εξοπλισμού τους.

Όσον αφορά το τέταρτο σχέδιο ο κ. Περδίος είπε ότι θα απευθύνεται σε αγροτικές περιοχές, κυρίως σε κοινότητες για βελτίωση της εικόνα τους.

Της Ελένης Χαραλάμπους