You are here

Απλουστεύεται η αδειοδότηση ξενοδοχείων

23/02/2018 09:49

Την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και κατηγοριοποίησης των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων, προνοεί νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή.

Η απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου, η μείωση της γραφειοκρατίας και η κατάργηση αναχρονιστικών και επιβαρυντικών διαδικασιών που διέπει την αδειοδότηση ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, τέθηκε ως προτεραιότητα της Κυβέρνησης στο πλαίσιο της αναπτυξιακής μεταρρύθμισης.

Με πρωτοβουλία της Προεδρίας καταρτίστηκε για πρώτη φορά Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη και ολοκληρωμένη πολιτική για διευκόλυνση του επιχειρείν. Ένα Σχέδιο, το οποίο υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί μάλιστα και σύσταση για την Κύπρο σε κάθε έκθεση της. Μια από τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο, ήταν η απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου του τουρισμού, έτσι ώστε να επιτευχθεί από τη μια μείωση της γραφειοκρατίας μέσα από επανασχεδιασμό και απλοποίηση διαδικασιών και από την άλλη να δοθεί ώθηση στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του ημερομηνίας 19/12/2017 ενέκρινε το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμος του 2017», καθώς και τους Κανονισμούς που τιτλοφορούνται «Οι περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Γενικοί) Κανονισμοί του 2018» και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εσωτερικών να καταθέσει το υπό αναφορά νομοσχέδιο και τους κανονισμούς, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για ψήφιση σε νόμο και έγκριση, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, για την αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου μελετήθηκαν καλές πρακτικές άλλων τουριστικών χωρών ενώ παράλληλα εμπειρογνωμοσύνη από την Κύπρο έτσι ώστε ο όποιος μηχανισμός προταθεί να λαμβάνει υπόψη και την κυπριακή πραγματικότητα.

Συνολικά εξετάστηκαν 6 νομοθετήματα και έγινε εκτενής διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού (ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ) καθώς και με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες. Οι απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων λήφθηκαν υπόψη κατά το στάδιο ετοιμασίας της μελέτης και τον καθορισμό του γενικού πλαισίου καθώς και κατά την ετοιμασία του νομοσχεδίου και των κανονισμών.

Σκοπός του νομοσχεδίου και των κανονισμών είναι η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και κατηγοριοποίησης των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων.

Με τις νέεες ρυθμίσεις, καταργούνται αχρείαστες διαδικασίες και Επιτροπές όπως η έγκριση του τεμαχίου για την ανέγερση ξενοδοχείου ή τουριστικού καταλύματος που γινόταν από τον ΚΟΤ, η υποβολή των αρχιτεκτονικών σχεδίων και μελετών στον ΚΟΤ πριν την υποβολή αίτησης για έκδοση άδειας λειτουργίας. Το θέμα θα τυγχάνει χειρισμού από τις αντίστοιχες πολεοδομικές και οικοδομικές αρχές που είναι και οι πλέον αρμόδιες – αποφυγή επικαλύψεων.

Εισάγεται ο χαρακτηρισμός ξενοδοχειακών μονάδων ως Αστικά Ξενοδοχεία, boutique hotels και Suite hotels, κάτι που δεν το επέτρεπε το υφιστάμενο σύστημα κατηγοριοποίησης

Η άδεια λειτουργίας θα εκδίδεται από το Υφυπουργείο Τουρισμού και για την έκδοση της θα ζητούνται μόνο τα απαραίτητα πιστοποιητικά τα οποία διασφαλίζουν την ασφάλεια του υποστατικού, σε αντίθεση με την υπάρχουσα κατάσταση όπου είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και ταλαιπωρείται ο επενδυτής με την υποχρέωση για σωρεία διαβουλεύσεων για τεχνικές κτιριακές προδιαγραφές. Η άδεια θα έχει 3ετή ισχύ και θα μπορεί να ανανεώνεται διαδικτυακά. Σε αντίθεση με την υπάρχουσα κατάσταση που είναι 2ετής.

Θεσμοθετείται το «mystery shopping», όπου εισάγεται υποχρεωτική επιθεώρηση των ξενοδοχειακών μονάδων από εξωτερικούς φορείς, έτσι ώστε να αξιολογείται το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρονται.

Αλλάζει δραστικά το σύστημα επιθεωρήσεων, μέσα από την εισαγωγή της τουριστικής επιθεώρησης καθώς την επιβολή αυστηρότερων προστίμων για παραβάσεις της νομοθεσίας.

Εισάγεται, νέο σύστημα κατηγοριοποιήσης των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων, με έμφαση στην ποιότητα, στην εξυπηρέτηση και την ποικιλομορφία ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη και το προφίλ του ξενοδοχείου. Το νέο σύστημα περιλαμβάνει 24 υποχρεωτικά κριτήρια – μέσα από τα οποία διασφαλίζεται η συμμόρφωση με κανόνες ασφάλειας και υγείας και 114 προαιρετικά κριτήρια - μέσα από τα οποία δίνεται η ευελιξία και η ευχέρεια στον επενδυτή να επιλέξει τον τύπο της ανάπτυξης του, καταργούνται αναχρονιστικές υποχρεωτικές πρόνοιες, καθώς και σωρεία τεχνικών κριτηρίων και δίνεται έμφαση σε κριτήρια που διασφαλίζουν την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος καθώς και του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών.

 

 

Γ.Χ.