You are here

Business as usual στην επιδότηση διακοπών στα ξενοδοχεία

08/07/2020 06:06

Την ίδια στιγμή που το κράτος επιδοτεί με δεκάδες εκατομμύρια τα ξενοδοχεία και τους υπαλλήλους τους που παραμένουν κλειστά, αρνείται να αυξήσει τις επιδοτήσεις για διακοπές στα ξενοδοχεία που ανοίγουν.

Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από τη χθεσινή συζήτηση του σχεδίου κοινωνικού τουρισμού που θα θέσει σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση.  Το πακέτο συζητήθηκε χθες στη βουλή και η κυβέρνηση έσπευσε να διαμηνύσει ότι δεν υπάρχουν πόροι για επέκταση του σχεδίου επιδότησης διακοπών για εργαζομένους με χαμηλά εισοδήματα.

Το ποσό που θα καταβάλει φέτος το κράτος για την επιδότηση των διακοπών εργαζομένων σε ορεινά θέρετρα ανέρχεται στις €900 χιλ. με τον εκπρόσωπο του υπουργείου οικονομικών να ενημερώνει την επιτροπή εργασίας ότι το εν λόγω κονδύλι δεν πρόκειται να αυξηθεί, λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το κράτος εξαιτίας της πανδημίας.

Εκ μέρους του υπουργείου οικονομικών έγινε αναφορά στο κόστος των σχεδίων στήριξης εργαζομένων που ανήλθε στα €2 δισ. (10% του ΑΕΠ) και στα μέτρα που εφαρμόστηκαν και που επέφεραν αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης που ενέγραψε το θέμα προς συζήτηση, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας, όπου όπως είπε, η κυβέρνηση τριπλασίασε τον προϋπολογισμό για προγράμματα κοινωνικού τουρισμού με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν οι δικαιούχοι.

Σημείωσε πως ενώ η κυβέρνηση έδινε παλαιότερα μέχρι και €1,5 εκ. για το σχέδιο επιδοτούμενων αδειών, φέτος θα δαπανήσει €900 χιλ., όπως και πέρσι. «Business as usual, σαν να μην χρειαζόμαστε εσωτερικό τουρισμό για άτομα χαμηλόμισθα και με αυστηρά κριτήρια», σημείωσε.

Ο κ. Περδίκης κατήγγειλε ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί ποσά του προϋπολογισμού για την επιδότηση συνταξιούχων και δεν έχουν αυξηθεί τα ποσά για επιδότηση των αδειών χαμηλά αμειβόμενων, αναφέροντας ότι με τα σχέδια επωφελούνται οι ορεινές περιοχές και ενισχύεται η τουριστική βιομηχανία.

Μειωμένες οι αιτήσεις για επιδότηση διακοπών

Με βάση τα στοιχεία που αναφέρθηκαν εκ μέρους του υπουργείου εργασίας, φέτος έχουν υποβληθεί 1.700 αιτήσεις εργαζομένων για επιδότηση διακοπών, εκ των οποίων 1.300 είναι δικαιούχοι.

Οι αριθμοί παρουσιάζονται μειωμένοι σε σχέση με πέρσι που υποβλήθηκαν 2.400 αιτήσεις. Ο αριθμός των περσινών δικαιούχων ανήλθε στους 1.500, εκ των οποίων 1.200 μετέβησαν στις διακοπές.

Εκπρόσωπος του υπουργείου εργασίας σημείωσε πως ορισμένοι αιτούντες προχωρούν σε ακύρωση των διακοπών τους με αποτέλεσμα να διατίθεται περίπου το 90% του προϋπολογισμού για το σχέδιο επιχορηγημένων αδειών εργοδοτουμένων. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του σχεδίου έχει ανατεθεί από το 2019 στο τουριστικό γραφείο Top Kinisis Travel.

Εκπρόσωπος του ΠΑΣΥΞΕ αναφέρθηκε σε ανισότητα στην κατανομή των κονδυλίων στο πλαίσιο του σχεδίου, υποστηρίζοντας ότι από τα 16 ορεινά θέρετρα, μόνο τρία μεγάλα ξενοδοχεία επωφελούνται των κυβερνητικών κονδυλίων.

Εκπρόσωπος του ΣΤΕΚ τόνισε την ανάγκη όπως παραχωρηθούν κίνητρα στους δικαιούχους για την επιλογή και μικρότερων και λιγότερο δημοφιλών ξενοδοχείων, ή και κουπόνια.

Εκ μέρους του υπουργείου εργασίας αναφέρθηκε ότι γίνεται προσπάθεια προώθησης της συμμετοχής λιγότερο δημοφιλών ξενοδοχείων στο σχέδιο, ωστόσο αυτά απορρίπτονται από τους αιτητές.

Της Μαρίας Χαμπή