You are here

Έντεκα αλλαγές για τις κατασκηνώσεις πολυτελείας

23/06/2022 11:42

Έντεκα τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο που τροποποιεί και ρυθμίζει τη δημιουργία και τη λειτουργία των κατασκηνώσεων πολυτελείας αναμένεται να τεθούν σήμερα στην ολομέλεια της βουλής.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμου, για να εκσυγχρονιστούν οι διατάξεις του οι οποίες ρυθμίζουν τη δημιουργία και τη λειτουργία των τουριστικών κατασκηνώσεων, ώστε να κατατάσσονται σε τάξεις, ήτοι πολυτελείας, Α΄ τάξης, Β΄ τάξης και άνευ τάξης, κατά τον ίδιο τρόπο όπως και άλλες κατηγορίες τουριστικών καταλυμάτων.  Παράλληλα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις σκοπείται η ρύθμιση της δημιουργίας και λειτουργίας των κατασκηνώσεων πολυτελείας τύπου «Glamping»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή από τους κυβερνητικούς αρμοδίους, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες για τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης νομοθεσίας όσον αφορά τις κατασκηνώσεις πολυτελείας, οι οποίες αποτελούν μία νέα διεθνή τάση στον τουρισμό, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία σε παγκόσμια κλίμακα και συνδέεται με την εμπειρία πολυτελούς διαμονής στην ύπαιθρο.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι εν λόγω αναπτύξεις αναμένεται να συμβάλουν στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, στην περαιτέρω ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και των περιοχών της υπαίθρου και παράλληλα να προσελκύσουν νέες τουριστικές αγορές.  Επιπροσθέτως, αναμένεται να εξυπηρετήσει τον οικογενειακό τουρισμό, αφού η εν λόγω μορφή τουρισμού είναι πολύ δημοφιλής ανάμεσα σε οικογένειες με μικρά παιδιά.

Στα πλαίσια της συζήτησης μέλη της επιτροπής επισήμαναν την ανάγκη διενέργειας αποτελεσματικών ελέγχων για τη συμμόρφωση με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου και των προτεινόμενων κανονισμών με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.  Περαιτέρω, την επιτροπή απασχόλησαν οι προβλεπόμενες στο νομοσχέδιο προδιαγραφές για τις κατασκηνώσεις πολυτελείας τύπου «Glamping», καθώς και τις τουριστικές κατασκηνώσεις πολυτελείας, Α΄ και Β΄ τάξης.

Η Επιτροπή, αφού έλαβε υπόψη τις θέσεις και τις εισηγήσεις των κυβερνητικών αρμοδίων και των ενδιαφερόμενων μερών, αποφάσισε να τροποποιήσει το κείμενο του νομοσχεδίου ως ακολούθως:

-Προσθήκη πρόνοιας σύμφωνα με την οποία οι κατασκηνώσεις πολυτελείας τύπου «Glamping» θα λειτουργούν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής όπου θα λειτουργούν και την πιστή τήρηση των διαχειριστικών σχεδίων των περιοχών του δικτύου «Φύση 2000» και άλλων προστατευόμενων περιοχών, τα οποία εκδίδονται δυνάμει των διατάξεων του περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμου και του περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου.

-Προσθήκη πρόνοιας για την εγκατάσταση υδραυλικού/αποχετευτικού συστήματος στους εξωτερικούς, κοινόχρηστους και βοηθητικούς χώρους, καθώς και στους κατασκηνωτικούς χώρους (θέσεις), στη βάση της άδειας οικοδομής της ανάπτυξης ή/και των διατάξεων του περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών Νόμου.

-Προσθήκη πρόνοιας για την υποχρέωση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στους κοινόχρηστους και βοηθητικούς χώρους σε όλες τις κατηγορίες τουριστικών κατασκηνώσεων και στις κατασκηνώσεις πολυτελείας «Glamping».

-Απάλειψη της πρόνοιας που προβλέπει την περίφραξη χώρου με μεταλλικό πλέγμα και προσθήκη πρόνοιας για παροχή δυνατότητας φυσικής περίφραξης του χώρου.

-Μείωση του ελάχιστου ύψους της περίφραξης του χώρου από 1,8 μ. σε 1,2 μ.

-Προσθήκη πρόνοιας που να προβλέπει την υποχρεωτική τήρηση απόστασης 3 μ. μεταξύ της περίφραξης και των συνόρων του τεμαχίου, σε περίπτωση που το ύψος της εν λόγω περίφραξης υπερβαίνει τα 1,2 μ.

-Απάλειψη της πρόνοιας που προβλέπει τον διαχωρισμό των κατασκηνωτικών χώρων (θέσεων) με φυσικά ή τεχνητά εμπόδια καθορισμένου ύψους, τουλάχιστον 2 μ.

-Μείωση της ελάχιστης απόστασης μεταξύ των θέσεων στις τουριστικές κατασκηνώσεις πολυτελείας, Α΄ και Β΄ τάξης από 10 μ., 8 μ. και 5 μ. σε 8 μ., 6 μ. και 4 μ., αντίστοιχα.

-Τροποποίηση της πρόνοιας που προβλέπει ως υποχρεωτική τη διατήρηση εγκαταστάσεων υπαίθριου γυμναστήριου αναφορικά με τις κατασκηνώσεις πολυτελείας «Glamping» και τις τουριστικές κατασκηνώσεις πολυτελείας, ώστε η λειτουργία εγκαταστάσεων υπαίθριου γυμναστήριου να είναι προαιρετική.

-Τροποποίηση της πρόνοιας που προβλέπει ως υποχρεωτική τη λειτουργία καταστήματος διάθεσης τροφίμων στις τουριστικές κατασκηνώσεις πολυτελείας, καθώς και στις κατασκηνώσεις Α΄ τάξης, ώστε η λειτουργία του εν λόγω καταστήματος να είναι προαιρετική.

-Τροποποίηση της πρόνοιας που προβλέπει ως υποχρεωτική την παροχή υπηρεσιών «Jacuzzi» στις τουριστικές κατασκηνώσεις πολυτελείας, ώστε η παροχή των εν λόγω υπηρεσιών να είναι προαιρετική.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου, όπως αυτό έχει τροποποιηθεί, και επί των κανονισμών κατά τη συζήτησή τους στην ολομέλεια του σώματος.