You are here

Για τελετές, όχι για πάρτι γάμου τα αρχαία μνημεία

19/05/2022 14:50

Την έγκριση των κανονισμών για την τέλεση πολιτικών γάμων σε αρχαία μνημεία το συντομότερο δυνατό ζήτησε από τη βουλή ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί από τη φετινή τουριστική περίοδο το σχέδιο, ως ένα επιπλέον μέτρο στήριξης του τουρισμού και της οικονομίας.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών κατά τη σημερινή συζήτηση των κανονισμών για την τέλεση γάμων σε αρχαία μνημεία ο κ. Καρούσος, δήλωσε ότι η τέλεση πολιτικών γάμων σε κάστρα και αρχαία μνημεία είναι μια τακτική ευρέως διαδομένη στο εξωτερικό.

Έφερε ως παράδειγμα την Βρετανία, όπου όπως είπε πολιτικοί γάμοι τελούνται ακόμα και στο Βρετανικό Μουσείο, σημειώνοντας παράλληλα ότι σε πολλά μουσεία πραγματοποιούνται πέραν από τις τελετές των γάμων και οι δεξιώσεις.

Διευκρίνισε ότι στην Κύπρο θα επιτρέπεται μόνο η τέλεση του μυστηρίου του γάμου στα αρχαία μνημεία, ενώ επεσήμανε ότι αντίστοιχο σχέδιο που εφάρμοσε για τέλεση γάμων στο Κάβο Γκρέκο και σε παραλία της περιοχής, όταν ήταν δήμαρχος της Αγίας Νάπα ήταν ιδιαίτερα πετυχημένο.

Ανέφερε ότι η τέλεση γάμων θα επιτρέπεται να γίνεται στην επαρχία Λευκωσίας στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου, (προµαχώνα D' Avilla) σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, στην τιμή των €1000 και στην Ευρύχου στο Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου, σε στεγασμένο με βεράντα και εξωτερικό χώρο επίσης στην ίδια τιμή.

Στην επαρχία Λάρνακα, είπε ότι γάμοι θα διεξάγονται στο Κάστρο της πόλης σε εξωτερικό χώρο και το κόστος τους θα ανέρχεται σε €1500, καθώς επίσης και στο Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας στα Λεύκαρα σε εξωτερικό χώρο στην τιμή των €1000.

Όσο αφορά την επαρχία Λεμεσού οι πολιτικοί γάμοι θα διεξάγονται σε εξωτερικό χώρο του Κάστρου Λεμεσού και θα κοστίζουν €1500, ενώ στην επαρχία Πάφου θα πραγματοποιούνται σε πέντε αρχαία μνημεία.

Συγκεκριμένα σε εξωτερικούς χώρους του Κάστρου Πάφου, της παραδοσιακής οικίας στην τοποθεσία Φάπρικα και στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στη Γεροσκήπου και στη μεσαιωνική αίθουσας της Αγρέπαυλης Κουκλιών. Το κόστος για την τέλεση γάμων στο Κάστρο και στην Αγρέπαυλη θα ανέρχεται στα €1500, ενώ στα άλλα δύο μνημεία στα €1000.

Ο κ. Καρούσος τόνισε ότι το σχέδιο θα ενισχύσει το τουριστικό προϊόν της χώρας αλλά και θα δώσει και ώθηση σε επαγγελματίες που ασχολούνται με την τέλεση γάμων.

Λογικές οι τιμές

Απαντώντας επίσης σε εισηγήσεις εκπροσώπων των εταιρειών Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΕΠ) Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου, Αμμοχώστου και Τροόδους, οι οποίοι πρότειναν τη μείωση κόστους των χώρων και αύξηση των συμμετεχόντων στις τελετές, είπε ότι προηγήθηκε μελέτη και υιοθετηθήκαν οι μέσοι όροι.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι τιμές τέλεσης γάμων σε αρχαία μνημεία στο εξωτερικό είναι πολύ πιο πάνω από τις προτεινόμενες στους κανονισμούς, ενώ πρόσθεσε πως ο μέσος όρος των καλεσμένων είναι τα 25 άτομα.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες ζήτησαν όπως η τιμή χρέωσης να μην υπερβαίνει τα €500, όπως επίσης και ο αριθμός των ατόμων να αυξηθεί στα 50, από 30 που προβλέπουν οι κανονισμοί.

Αναφορικά με την εισήγηση για συμπερίληψη στο σχετικό κατάλογο των μνημείων της Πύλης Αμμοχώστου και της Αίθουσας Καστελιώτισσα, η εκπρόσωπος του Τμήματος Αρχαιοτήτων ήταν κατηγορηματική ότι δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω της αρχαιολογικής σημασίας τους.

Ανέφερε ότι η Πύλη Αμμοχώστου δεν συμπεριλήφθηκε στην λίστα, καθώς παλαιότερη χρήση της ως αίθουσα τέλεσης γάμων είχε άσχημες συνέπειες στο χώρο καθώς σερβίρονταν διάφορα εδέσματα.

Ζητούν αύξηση χρεώσεων και προστίμων

Η εκπρόσωπος του υφυπουργείου Τουρισμού Μαρία Σωκράτους, μιλώντας επίσης ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών δήλωσε ότι συμφωνούν με τους προτεινόμενους κανονισμούς, εκτός από το ύψος της χρηματικής ποινής για παραβάσεις, το οποίο θα πρέπει να αυξηθεί.

Σημειώνεται ότι οι κανονισμοί προνοούν ότι οποιαδήποτε παράβαση τιμωρείται, σε περίπτωση καταδίκης, με χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα €200.

Από την πλευρά της εκπρόσωπος του συνδέσμου Ξεναγών δήλωσε ότι οι χρεώσεις των αρχαίων μνημείων θα πρέπει να αυξηθούν, ώστε να υπάρχει και ο απαραίτητος σεβασμός των χώρων.

Λειτουργός εξάλλου του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων είπε ότι θα πρέπει να μειωθούν οι τιμές ώστε να είναι προσιτές σε όσους ενδιαφέρονται, με τον υπουργό να επαναλαμβάνει ότι για το μέσο τουρίστα που ενδιαφέρεται να τελέσει το γάμο του σε μνημεία της Κύπρου, το ποσό δεν είναι ψηλό.

Υπογράμμισε επίσης ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα στηρίξει και τον επαναλαμβανόμενο τουρισμό και ειδικά από τη Βρετανία, καθώς πολλοί από αυτούς που θα τελέσουν το γάμο τους στα συγκεκριμένα μνημεία θα θέλουν να τα ξανά επισκεφθούν.

Της Ελένης Χαραλάμπους