You are here

«Glamping» με έπιπλα, κλιματισμό και ψυγείο

16/03/2022 07:29

Ανέσεις που περιλαμβάνουν έπιπλα, ηλεκτρικό ρεύμα, σύστημα κλιματισμού, ψυγείο, wi-fi και γυμναστήριο, θα παρέχονται στους νέους κατασκηνωτικούς χώρους πολυτελείας (glamping), που προωθούνται μέσω κανονισμών και νομοσχεδίου που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής.

Οι κανονισμοί και το νομοσχέδιο που καθορίζουν τις προδιαγραφές λειτουργίας των κατασκηνωτικών χώρων πολυτελείας, συζητήθηκαν χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Σκοπός των ρυθμίσεων, είναι ο εκσυγχρονισμός προνοιών που αφορούν στη δημιουργία και λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία των τουριστικών κατασκηνώσεων.

Με το νομοσχέδιο, οι εν λόγω χώροι, θα δύναται να κατατάσσονται στις τάξεις πολυτελείας, Α, Β και άνευ τάξης, όπως προβλέπεται και για άλλες κατηγορίες τουριστικών καταλυμάτων.

Ρύθμιση «Glamping» εν μέσω αναζήτησης λύσεων για τουρισμό

Σύμφωνα με το υφυπουργείο Τουρισμού, οι συγκεκριμένες αναπτύξεις αναμένεται να συμβάλουν στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, στην περαιτέρω ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και των περιοχών της υπαίθρου και παράλληλα να προσελκύσουν νέα τμήματα τουριστικών αγορών.

Η συζήτηση των νομοθετημάτων άρχισε εν μέσω δύσκολης περιόδου για τον τουρισμό.

Ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, κατά την παρουσία του χθες στη Βουλή, υπογράμμισε τις δυσκολίες που προκύπτουν στις προσπάθειες αναπλήρωσης των τουριστικών ροών που αναμένεται να χαθούν φέτος, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των αντι-ρωσικών κυρώσεων.

Τόνισε ωστόσο, ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται με τις αρχές να στρέφονται σε νέες αγορές για την κάλυψη του μεγαλύτερου δυνατού μέρους των απωλειών.

Οι προδιαγραφές των κατασκηνώσεων πολυτελείας

Σύμφωνα με κατάλογο των προδιαγραφών που συνοδεύει τα νομοθετήματα, οι κατασκηνώσεις πολυτελείας «Glamping», θα πρέπει να διαθέτουν μεθοδικά διευθετημένες θέσεις, στις οποίες θα είναι τοποθετημένα ποιοτικά επιπλωμένα/εξοπλισμένα θεματικά αντίσκηνα ή/και άλλα επίγεια ή ανυψωμένα ημιμόνιμα ή προσωρινής κατασκευής καταλύματα ψηλών προδιαγραφών ή άλλης μορφής κατασκηνωτικά μέσα.

Κάθε κατασκηνωτικό μέσο θα πρέπει να είναι εξοπλισμένο τουλάχιστον με κρεβάτια, λινά, καθίσματα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, με τραπέζι εστίασης, ερμάρι, αιώρα, να διαθέτει σύστημα κλιματισμού (ζεστό και κρύο), παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, υδροδότηση ζεστού και κρύου νερού, νεροχύτη και ψυγείο.

Το ελάχιστο εσωτερικό εμβαδό του κάθε κατασκηνωτικού μέσου καθορίζεται στα 35 τ.μ. στο οποίο δεν περιλαμβάνεται το εμβαδό του πλήρους λουτρού του οποίου το ελάχιστο εσωτερικό εμβαδό καθορίζεται στα 5 τ.μ.

Οι κατασκηνωτικοί χώροι πολυτελείας θα πρέπει να διαθέτουν μεταξύ άλλων υπηρεσία εξυπηρέτησης θέσεων σε εικοσιτετράωρη βάση - position service (τύπου butler service), Κέντρο αναψυχής κατηγορίας εστιατορίου, αναψυκτήριο, Κατάστημα διάθεσης τροφίμων, υπαίθριο γυμναστήριο και δωρεάν παροχή Wi-Fi υψηλής ταχύτητας το οποίο να καλύπτει όλο τον χώρο της κατασκήνωσης.

Νέες κατηγορίες τροχόσπιτων

Με το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Τροποποιητικός Νόμος) του 2022» τροποποιείται η βασική νομοθεσία, ώστε να εμπλουτιστεί με νέες κατηγορίες τροχοφόρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς διαμονής σε τουριστικές κατασκηνώσεις.

Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία και η λειτουργία των «κατασκηνώσεων πολυτελείας Glamping» ως νέα κατηγορία τουριστικού καταλύματος και θεσπίζεται ως αδίκημα η χρήση του όρου «Glamping» χωρίς την εξασφάλιση της κατά Νόμο Άδειας λειτουργίας.

Όσον αφορά τους τροποποιητικούς κανονισμούς με τίτλο «Οι περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Τροποποιητικοί Κανονισμοί) του 2022», η βασική πρόνοια αφορά τον καθορισμό του τύπου της άδειας λειτουργίας για τις κατασκηνώσεις πολυτελείας «Glamping».

Επισυνάπτεται πίνακας προδιαγραφών των κατασκηνώσεων πολυτελείας.

Ελένη Χαραλάμπους