You are here

Κατασκηνώσεις πολυτελείας χωρίς “Jacuzzi”

14/06/2022 09:59

Άλλαξε τα φώτα στο νομοσχέδιο και τους κανονισμούς που ρυθμίζουν τη δημιουργία και τη λειτουργία κατασκηνώσεων πολυτελείας, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Η επιτροπή μελέτησε σε τρεις συνεδρίες το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάστηκε για τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης νομοθεσίας όσον αφορά τις κατασκηνώσεις πολυτελείας, οι οποίες αποτελούν μία νέα διεθνή τάση στον τουρισμό που αναπτύσσεται ραγδαία σε παγκόσμια κλίμακα και συνδέεται με την εμπειρία πολυτελούς διαμονής στην ύπαιθρο.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο κατατάσσει συγκεκριμένα σε κατηγορίες και «αστέρια» τους κατασκηνωτικούς χώρους, κατά τον ίδιο τρόπο με άλλες κατηγορίες τουριστικών καταλυμάτων που λειτουργούν στην χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα ρυθμίζει τη δημιουργία και λειτουργία των κατασκηνώσεων πολυτελείας τύπου «Glamping» και των κατασκηνώσεων πολυτελείας, Α’ τάξης και Β’ τάξης, καθώς και των κατασκηνώσεων άνευ τάξης.

Αφαίρεσαν το μεταλλικό φράκτη

Κατά την εξέταση του νομοσχεδίου και των κανονισμών, η επιτροπή αποφάσισε μεταξύ άλλων, την απάλειψη πρόνοιας που προβλέπει την περίφραξη χώρου με μεταλλικό πλέγμα και προσθήκη πρόνοιας για παροχή δυνατότητας φυσικής περίφραξης του χώρου, ενώ μείωσε και το ελάχιστο ύψος της περίφραξης αυτής, από 1,80 μέτρα σε 1,20 μέτρα.

Αποφασίστηκε ακόμη η προσθήκη πρόνοιας που προβλέπει την υποχρεωτική τήρηση απόστασης τριών μέτρων μεταξύ της περίφραξης και των συνόρων του τεμαχίου, σε περίπτωση που το ύψος της εν λόγω περίφραξης υπερβαίνει τα 1,20 μέτρα και απάλειψη της πρόνοιας που προβλέπει το διαχωρισμό των κατασκηνωτικών χώρων (θέσεων) με φυσικά ή τεχνητά εμπόδια καθορισμένου ύψους, τουλάχιστον 2 μέτρων.

Ακόμα, στις αλλαγές είναι και η μείωση της ελάχιστης απόστασης μεταξύ των θέσεων στις τουριστικές κατασκηνώσεις πολυτελείας, Α’ και Β’ τάξης, από δέκα, οκτώ και πέντε μέτρα σε οκτώ, έξι και τέσσερα  μέτρα, αντίστοιχα.

Προαιρετικά γυμναστήριο και ψιλικατζίδικο

Επιπρόσθετα, τροποποιήθηκε η πρόνοια που προβλέπει ως υποχρεωτική τη διατήρηση εγκαταστάσεων υπαίθριου γυμναστήριου αναφορικά με τις κατασκηνώσεις πολυτελείας “Glamping” και τις τουριστικές κατασκηνώσεις πολυτελείας, ώστε η λειτουργία εγκαταστάσεων υπαίθριου γυμναστήριου να είναι προαιρετική.

Επίσης, τροποποιήθηκε η πρόνοια που προβλέπει ως υποχρεωτική τη λειτουργία καταστήματος διάθεσης τροφίμων στις τουριστικές κατασκηνώσεις πολυτελείας, καθώς και στις κατασκηνώσεις Α’ τάξης, ώστε η λειτουργία του εν λόγω καταστήματος να είναι προαιρετική.

Ακόμα, άλλαξε η πρόνοια που προβλέπει ως υποχρεωτική την παροχή υπηρεσιών “Jacuzzi” στις τουριστικές κατασκηνώσεις πολυτελείας, ώστε η παροχή των εν λόγω υπηρεσιών να είναι προαιρετική.

Έβαλαν φωτοβολταϊκά

Μία άλλη αλλαγή είναι η προσθήκη πρόνοιας για την εγκατάσταση υδραυλικού/αποχετευτικού συστήματος στους εξωτερικούς, κοινόχρηστους και βοηθητικούς χώρους, καθώς και στους κατασκηνωτικούς χώρους (θέσεις), στη βάση της άδειας οικοδομής της ανάπτυξης ή/και των διατάξεων του περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών Νόμου.

Ανησυχίες υφυπουργείου Τουρισμού

Τέλος, αποφασίστηκε η προσθήκη πρόνοιας για την υποχρέωση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στους κοινόχρηστους και βοηθητικούς χώρους σε όλες τις κατηγορίες τουριστικών κατασκηνώσεων και στις κατασκηνώσεις πολυτελείας “Glamping”.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την εξέταση του νέου νομοθετικού πλαισίου, ο υφυπουργός Τουρισμού είχε εκφράσει την ανησυχία του για τις όποιες αλλαγές προωθούνταν, προειδοποιώντας πως τυχόν «εκπτώσεις» στα όσα το ίδιο το υφυπουργείο προτείνει δεν θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα πλήξουν τον τομέα, πριν αυτός καταφέρει να αναπτυχθεί.

Τόνισε ότι οι επισκέπτες του Glamping έχουν ήδη στο μυαλό τους και ξέρουν από το εξωτερικό της κατασκήνωσης πολυτέλειας και κάτι λιγότερο θα προκαλέσει απογοήτευση. 

Σημειώνεται ότι η εξέταση των νομοσχεδίων από την Επιτροπή έχει ολοκληρωθεί, ενώ σήμερα αναμένεται να συζητηθούν τυχόν τροπολογίες που θα κατατεθούν και να τοποθετηθούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα επί του νέου νομοθετικού πλαισίου, πριν οδηγηθούν στην Ολομέλεια για έγκριση.

Της Ελένης Χαραλάμπους