You are here

Καλύπτουν κενά στο νέο πλαίσιο για ξενοδοχεία

25/09/2018 12:37

Σημεία που απαντούν στις παρατηρήσεις και στους προβληματισμούς που έθεσαν μέλη της επιτροπής εμπορίου αναμένεται να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο και στους κανονισμούς που αφορούν στην ίδρυση και λειτουργία των ξενοδοχείων, ώστε να καλυφθούν οποιεσδήποτε ανησυχίες αλλά και τα κενά της νομοθεσίας.

Η επιτροπή εμπορίου ολοκλήρωσε σήμερα τη συζήτηση του νομοσχεδίου και των κανονισμών και αναμένεται να τοποθετηθεί την επόμενη εβδομάδα, με σκοπό τα νομοθετήματα να προωθηθούν στην ολομέλεια προς ψήφιση σε δύο εβδομάδες, αφού ενσωματωθούν παρατηρήσεις των κομμάτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής εμπορίου Άγγελο Βότση, αρκετοί από τους προβληματισμούς που τέθηκαν έγιναν αποδεκτοί από το αρμόδιο υπουργείο και θα ενσωματωθούν στα κείμενα.

«Υπήρξε καλή διάθεση τόσο εκ μέρους του υπουργείου εσωτερικών όσο και εκ μέρους της νομικής υπηρεσίας και αρκετές από τις παρατηρήσεις των μελών της επιτροπής φαίνεται να έχουν ικανοποιηθεί», σημείωσε.

Οι παρατηρήσεις των μελών της επιτροπής επικεντρώθηκαν σε ζητήματα όπως η κάλυψη δικαιωμάτων των καταναλωτών, η σμίκρυνση της περιόδου συμμόρφωσης σε περιπτώσεις που εντοπιστούν προβλήματα μετά από έκτακτη επιθεώρηση ξενοδοχειακού καταλύματος και ο χειρισμός αρχαίων μνημείων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας ώστε το σύστημα να εκσυγχρονιστεί με πιο αξιόλογες διαδικασίες.

Η επιτροπή εμπορίου λειτούργησε σε πνεύμα συναίνεσης, σημείωσε ο κ. Κυπριανού εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ομόφωνα από την ολομέλεια της βουλής σε 15 μέρες.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Κώστας Κώστα ανέφερε ότι «διαφωνούμε με ένα χαλαρό πλαίσιο το οποίο θα εκμεταλλευτούν κάποιοι για να προωθήσουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα», σημειώνοντας ότι τα νομοθετήματα δεν διασφαλίζουν τη λειτουργικότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ ζήτησε αλλαγές σε ότι αφορά το θέμα της σχέσης πελάτη-ξενοδόχου, της ασφάλειας, των επιθεωρήσεων, της αδειοδότησης και της ποιότητας μεταξύ άλλων, εκφράζοντας ικανοποίηση για την αποδοχή αρκετών εκ των εισηγήσεων.

Ανέφερε επίσης, πως σε ότι αφορά την εισήγηση για αλλαγή της απόφασης της κυβέρνησης έτσι ώστε να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική εργοδότηση ενός ποσοστού ατόμων που γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα στα ξενοδοχεία, αντί της προαιρετικής εργοδότηση ενός ποσοστού, αναμένεται η τελική θέση της κυβέρνησης.

Της Μαρίας Χαμπή