You are here

Με καθυστέρηση το πρόγραμμα για αλιευτικό τουρισμό

04/07/2019 07:24

Σε εφαρμογή αναμένεται να τεθεί σύντομα το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Θάλασσα» το οποίο αφορά στον αλιευτικό τουρισμό, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο υπουργός γεωργίας Κώστας Καδής, αν και η υλοποίηση του φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ο κ. Καδής σημειώνει ότι το υφυπουργείο ναυτιλίας έχει ετοιμάσει εγκύκλιο, η οποία αφορά στον αλιευτικό τουρισμό και τις απαιτήσεις που τίθενται για τα αλιευτικά σκάφη, προκειμένου να μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό. 

Αναφέρει ότι η μεταφορά τουριστών, ακόμη και εάν γίνεται από επαγγελματίες αλιείς στα πλαίσια του αλιευτικού τουρισμού, είναι θέμα που αφορά το υφυπουργείο ναυτιλίας, ως η αρμόδια αρχή που εκδίδει πιστοποιητικά καταλληλόλητας των σκαφών για τη μεταφορά τουριστών (Πιστοποιητικό Ασφαλείας Ακτοπλοϊκού Επιβατικού Σκάφους).  

Στην ερώτησή του ο κ. Θεοπέμπτου επικαλείται απάντηση του τέως υπουργού γεωργίας Νίκου Κουγιάλη αναφορικά με την αδειοδότηση των επαγγελματιών ψαράδων, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν μικρό αριθμό τουριστών στα πλαίσια της προώθησης του αλιευτικού τουρισμού και ενίσχυσης του αλιευτικού τους εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη, στόχος ήταν το πλαίσιο για τον αλιευτικό τουρισμό να εφαρμοστεί εντός του 2017, περιλαμβάνοντας ειδικούς όρους και κριτήρια για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών στα αλιευτικά σκάφη και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρεται στην απάντηση του κ. Καδή, προσχέδιο της σχετικής εγκυκλίου έχει ήδη αποσταλεί στους ενδιαφερόμενους φορείς από τους οποίους έχουν εξασφαλιστεί σχόλια.  

Σημειώνεται ότι για την ετοιμασία της εγκυκλίου, λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ), ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις ιδιαιτερότητες των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών και τις απαιτήσεις που θα πρέπει να υφίστανται για σκοπούς ασφάλειας των επιβατών και του πληρώματος.

Στις 24 Μαΐου, το τμήμα αλιείας σε συνεργασία με το υφυπουργείο ναυτιλίας, παρουσίασαν στους ενδιαφερόμενους φορείς τις επιμέρους απαιτήσεις που θα ισχύουν για δραστηριοποίηση στον αλιευτικό τουρισμό, καθώς και τις δυνατότητες σχετικής χρηματοδότησης μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θάλασσα.  

Μετά την παρουσίαση, σύμφωνα με τον κ. Καδή, αναμένεται ότι το πρόγραμμα για τον αλιευτικό τουρισμό θα τεθεί σύντομα σε ισχύ, με την κυκλοφορία της τελικής εγκυκλίου από το υφυπουργείο ναυτιλίας.

M.X.