You are here

Νέο σχέδιο για εγχώριο τουρισμό τον χειμώνα

08/09/2020 14:41

Νέο σχέδιο για ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού αναμένεται να προωθήσει για τους χειμερινούς μήνες το υφυπουργείο τουρισμού, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ενώπιον της επιτροπής εμπορίου ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος.

Ο κ. Περδίος ενημέρωσε σήμερα την επιτροπή εφ’ όλης της ύλης για ζητήματα που αφορούν το υφυπουργείο τουρισμού, σημειώνοντας ότι διατηρείται ο αναθεωρημένος στόχος για 20% των περσινών τουριστικών αφίξεων το 2020.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών απέδωσε σε εξωγενείς παράγοντες το γεγονός ότι ορισμένες από τις προσπάθειες του υφυπουργείου δεν απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Εάν ότι προσπαθήσαμε να κάνουμε δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα που θέλατε όχι μόνο εσείς, αλλά πρώτος εγώ, εάν δεν ευδοκίμησαν κάποια πράγματα ήταν για λόγους εξωγενείς», είπε.

Παράλληλα, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το σχέδιο για τον εγχώριο τουρισμό δεν εφαρμόστηκε από τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Νιώθαμε ότι θα υπάρχει κίνηση και δεν θέλαμε να δοθούν χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μείνουν επιχειρήσεις ανοικτές», είπε ο κ. Περδίος.

«Θέλαμε να γίνει με τρόπο που να δοθεί ώθηση και στο τέλος της χρονιάς. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κινήθηκε η αγορά με εγχώριο τουρισμό. Θέλαμε να υπάρχει επιπλέον ώθηση τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

«Αυτό επιθυμούμε να γίνει και τον χειμώνα» σημείωσε, ενημερώνοντας την επιτροπή εμπορίου ότι ο ίδιος θα επανέλθει ενώπιον της βουλής για την εφαρμογή ανάλογου σχεδίου και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Ο κ. Περδίος τόνισε την σημασία του digital marketing σε ότι αφορά τον τουρισμό, επισημαίνοντας τις προσπάθειες του υφυπουργείου σε αυτόν τον τομέα το τελευταίο διάστημα.

Σημείωσε ότι το digital marketing είναι το μέλλον και πως δεν αφορά μόνο το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό. Εξέφρασε την άποψη ότι το υφυπουργείο είναι απόλυτα έτοιμο να συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο, δηλώνοντας ικανοποιημένος με τον τρόπο που το θέμα έτυχε χειρισμού από την αρμόδια ομάδα του υφυπουργείου.

Ο κ. Περδίος ανέφερε σε σχέση με τις διαδικτυακές διαφημιστικές καμπάνιες, ότι το υφυπουργείο επέλεξε να μην κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά να κινηθεί στοχευμένα. «Αυτό είναι ο λόγος που δεν βλέπει ο καθένας το μάρκετινγκ που κάνουμε», είπε.

Ταυτόχρονα, απέφυγε να τοποθετήσει χρονικά το άνοιγμα του Ισραήλ και της Ρωσίας για αφίξεις στην Κύπρο, αφήνοντας το θέμα να το καθορίσουν οι επιδημιολόγοι. «Δεν μπορεί το υφυπουργείο να προβεί σε τέτοια δέσμευση», ανέφερε, σημειώνοντας εντούτοις, ότι σίγουρα κάτι τέτοιο δεν θα γίνει σήμερα ή αύριο, ωστόσο σε μια ή δύο εβδομάδες μπορεί να είμαστε εντάξει, όπως είπε.

Διατηρείται ο στόχος του 20% στις αφίξεις

Ο κ. Περδίος ανέφερε πως διατηρείται ο αναπροσαρμοσμένος στόχος για 20% στις τουριστικές αφίξεις, σε σύγκριση με το 2019, και σημείωσε πως «η Κύπρος δείχνει μια σταθερότητα σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική εικόνα, η οποία θα επιτρέψει να είμαστε ανοικτοί για τους επόμενους τρεις μήνες» του 2020.

Πρόσθεσε ότι ο στόχος για το 2020 αναθεωρήθηκε από το 30% στο 20% λόγω της αλλαγής κατηγοριών για διάφορες χώρες, σημειώνοντας ότι υλοποιήθηκε ως επί το πλείστον το έκτακτο πλάνο του υφυπουργείου για το 2020.
 
Επιπλέον, είπε ότι κανένας δεν αναμένει επάνοδο στα δεδομένα του τουρισμού που υπήρχαν το 2019, πριν το 2023 ή 2024» και πρόσθεσε ότι «θα είναι μια δύσκολη πορεία για τον τουρισμό τα επόμενα χρόνια». Αυτή την περίοδο κανένας δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις ή να βάλει στόχους συγκεκριμένους για το 2021, υπογράμμισε.
 
Επιπλέον, ο κ. Περδίος ανακοίνωσε ότι σε αντικατάσταση των τουριστικών εκθέσεων, προγραμματίζονται τις επόμενες εβδομάδες, τηλεδιασκέψεις μαζί με τον υπουργό μεταφορών και την ιδιοκτήτρια των αεροδρομίων Hermes για να συζητήσουν με όλες τις αεροπορικές εταιρείες που συνεργάζονταν με την Κύπρο αλλά και με νέες αεροπορικές εταιρείες.

Αναπροσαρμόζεται το πλάνο δράσης
 
Ο κ. Περδίος ανέφερε ότι εκείνο που έδειξε η πανδημία του κορωνοϊού είναι ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός του υφυπουργείου «είναι σωστός και το μόνο που αλλάζει είναι ότι πολλά από εκείνα που εντάξαμε στον πλάνο δράσεων της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, πρέπει να τα επισπεύσουμε και άλλο».
 
Πρόσθεσε ότι το υφυπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία αναπροσαρμογής του πλάνου δράσεως έτσι ώστε να γίνουν όσα γίνεται κατά την επόμενη διετία.
 
Σημείωσε ότι «η φετινή χρονιά απέδειξε πως χρειάζεται να δοθεί περισσότερη σημασία και στον μεμονωμένο τουρισμό» και ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ευρώπης. Όπως ανέφερε, η Κύπρος έλαβε και θα λάβει «πολλά χρήματα από αυτό το σχέδιο» με στόχο την ανακαίνιση τουριστικών καταλυμάτων στα ορεινά αλλά και την αναβάθμιση και διαφοροποίηση της χώρας.  

Ο κ. Περδίος αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα που υπάρχει τόσο σε σχέση με το εμβόλιο και κατά πόσον θα έχουν εμβολιαστεί όλες οι βασικές τουριστικές αγορές της Κύπρου μέχρι τον Μάρτιο ή Απρίλιο του 2021 όσο και σε σχέση με τις οικονομικές επιπτώσεις που θα υποστούν τα κράτη λόγω της πανδημίας.
 
Επίσης, αναφέρθηκε σε αύξηση στην επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας του υφυπουργείου κατά 500% κάτι που δείχνει, όπως είπε, ότι υπήρχε η διάθεση για ταξίδι. Ανέφερε ότι αν αυτό δεν μεταφράστηκε σε ταξίδι, οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως είναι το γεγονός ότι κάποιες χώρες άνοιξαν τα σύνορα τους χωρίς τεστ και στη συνέχεια αναγκάστηκαν να κλείσουν και ότι άλλαξε η κατηγοριοποίηση ορισμένων χωρών.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «συνεχίζουμε να πιστεύουμε στον τουρισμό, θα ξαναγίνει η ατμομηχανή της οικονομίας».

Ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου Αντρέας Κυπριανού σημείωσε ότι η επιτροπή θα ενημερωθεί ενδελεχώς τον επόμενο μήνα σε σχέση με την εθνική στρατηγική για τον τουρισμό.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο χρόνος που υπάρχει μέχρι την πλήρη ανάκαμψη της τουριστικής οικονομίας, προσφέρεται για να χρησιμοποιηθεί με στόχο την υλοποίηση των προγραμμάτων που περιέχονται στην εθνική στρατηγική για τον τουρισμό.

Σημείωσε ότι ο υφυπουργός ήταν αισιόδοξος για το μέλλον, αλλά παραμένει η αβεβαιότητα για τους επόμενους μήνες.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, αναφέρθηκε σε πρόταση που έχει καταθέσει το κόμμα για προώθηση της Κύπρου, ως ασφαλούς προορισμού για τουρισμό εν μέσω πανδημίας και για προώθηση του εγχώριου κοινωνικού τουρισμού.

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχημένη διαχείριση της κρίσης στον τομέα του τουρισμού και για το ότι δεν κατάφερε να προωθήσει την εικόνα του ασφαλούς προορισμού, όπως έκανε η Ελλάδα, όπως είπε. 

Της Μαρίας Χαμπή