You are here

Πράσινο βουλής στα κουπόνια για τουρισμό

22/05/2020 11:16

Το νομοθετικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα καταστεί δυνατή η έκδοση πιστωτικών σημειώσεων και εγγυήσεων προς όφελος καταναλωτών και οργανωτών ταξιδιών σε περιπτώσεις ακύρωσης συμβάσεων, ενέκρινε η βουλή.

Το νομοσχέδιο περί λήψης έκτακτων μέτρων στον τομέα του τουρισμού εγκρίθηκε με 34 ψήφους υπέρ, μία ψήφο εναντίον και 17 αποχές.

Προηγουμένως η πλειοψηφία της βουλής απέρριψε τροπολογίες που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αναφορικά με την διασφάλιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την προστασία των εργαζομένων στην βιομηχανία τουρισμού από τις απολύσεις.

Σχολιάζοντας τις τροπολογίες των Οικολόγων, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε ότι η υπερψήφιση τους θα ακυρώσει τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, προσθέτοντας ότι θα ήταν καλύτερο να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ή να καταψηφιστεί εξ ολοκλήρου. Την αναφορά απέρριψε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού

Ο νόμος αφορά στην παραχώρηση σε διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών, σε τουριστικές επιχειρήσεις και σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, του δικαιώματος σε περίπτωση ακύρωσης συμβάσεων λόγω της πανδημίας, να εκδίδουν πιστωτικές σημειώσεις στα αντισυμβαλλόμενα μέρη. Με την κατάθεση αναθεωρημένου νομοσχεδίου, οι ρυθμίσεις καλύπτουν επίσης, κρουαζιέρες και επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων.

Ο νόμος περιλαμβάνει, πρόνοιες για την έκδοση κρατικών εγγυήσεων προς όφελος των δικαιούχων πιστωτικών σημειώσεων σε περίπτωση αφερεγγυότητας τουριστικής ή ξενοδοχειακής επιχείρησης, με την κάλυψη των διοργανωτών ταξιδιών να φτάνει στα €80 εκ.

Ταυτόχρονα, προβλέπει ότι καμία κυβερνητική εγγύηση δεν θα εκδίδεται σε σχέση με τουριστική επιχείρηση ή ξενοδοχειακή επιχείρηση που ήταν προβληματική και δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Χωρίς επιλογές οι καταναλωτές

Τη συζήτηση μεταξύ των βουλευτών απασχόλησε το κατά πόσο η νομοθεσία καλύπτει το δικαίωμα των καταναλωτών σε χρηματική αποζημίωση αντί κουπονιού, με κόμματα της αντιπολίτευσης να υποστηρίζουν ότι ο νόμος δεν το διασφαλίζει.

To ΑΚΕΛ τήρησε αποχή με τον βουλευτή του κόμματος Στέφανο Στεφάνου να σημειώνει ότι η έκδοση πιστωτικών σημειώσεων που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, εγείρει ζητήματα δικαιωμάτων των καταναλωτών τα οποία δεν πρέπει να αγνοούνται. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο δικαίωμα των καταναλωτών να αποφασίσουν αν θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους, σε περίπτωση που δεν θέλουν το κουπόνι, σημειώνοντας ότι παραδέχονται όλοι οι εμπλεκόμενοι πως αυτό δεν διασφαλίζεται. Ανέφερε ότι ανάλογη ρύθμιση στη Γερμανία απορρίφθηκε από την Κομισιόν επειδή δεν διασφάλιζε το εν λόγω δικαίωμα, υποδεικνύοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει σχετικές συστάσεις και οδηγίες.

«Το διακύβευμα» είπε, «είναι να βοηθήσουμε τον τουρισμό με πιστωτικές σημειώσεις αλλά να περιορίσουμε τα δικαιώματα των καταναλωτών», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην παραβίαση των δικαιωμάτων των καταναλωτών».

Από την πλευρά του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής του κόμματος Άγγελος Βότσης, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο στέλνει το μήνυμα στα ταξιδιωτικά πρακτορεία που τόσο καιρό επέλεγαν την Κύπρο ως προορισμό, ότι η χώρα δεν τους αφήνει εκτεθειμένους. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ρύθμιση που περιλήφθηκε στη νομοθεσία κατά την αναθεώρησή της, ώστε τα κουπόνια να είναι μεταβιβάσιμα από ένα καταναλωτή σε άλλο, σημειώνοντας ότι κάποιος που έχει άμεση ανάγκη των χρημάτων θα μπορεί να δώσει το κουπόνι σε κάποιο φίλο ή γνωστό και να πάρει τα χρήματά του.

Η βουλευτής του Κινήματος Ανεξάρτητων Άννα Θεολόγου, έκανε λόγο για αυστηρό ορισμό της αφερεγγυότητας στο νομοσχέδιο, που ενδεχομένως να αποτελέσει παράθυρο για να μην μπορέσει ανα χρησιμοποιηθεί η εγγυητική από επιχειρήσεις εφόσον προβλέπει αδυναμία αποπληρωμής του συνόλου των χρεών της επιχείρησης.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλίκας σημείωσε ότι αναμένεται από τις επιχειρήσεις να διαμορφώσουν ελκυστικά πακέτα και για τους κύπριους καταναλωτές ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης του εσωτερικού τουρισμού.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, ανέφερε ότι σε περίπτωση που οι καταναλωτές απαιτήσουν μαζικά επιστροφή χρημάτων από τα €80 εκ. που έχουν προπληρωθεί για ταξιδιωτικά πακέτα, τότε επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε κλείσιμο. Γι’ αυτό, όπως είπε αποτελεί πρώτη επιλογή το κουπόνι, ενώ η επιστροφή χρημάτων «δεν χάνεται» ως επιλογή.

Της Μαρίας Χαμπή