You are here

Προς ρύθμιση η λειτουργία ξενώνων τύπου «hostels»

25/01/2022 15:20

Τον δρόμο για την νομοθετική ρύθμιση της λειτουργίας ξενώνων τύπου hostels στην Κύπρο, επιθυμεί να ανοίξει η επιτροπή Εμπορίου, η οποία εξέτασε σήμερα τα κενά της νομοθεσίας, γύρω από το συγκεκριμένο είδος καταλυμάτων.

Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή Εμπορίου, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σε σχέση με το τι ισχύει σε 4-5 χώρες όπου λειτουργούν ξενώνες τύπου youth hostels, ώστε να υπάρξει ενημέρωση και να μπουν οι βάσεις τόσο για το νομοθετικό πλαίσιο, όσο και γενικότερα για τον τρόπο λειτουργίας αντίστοιχου τύπου ξενώνων νεότητας στην Κύπρο.

Το θέμα εξετάστηκε κατόπιν εισήγησης των βουλευτών Πανίκου Λεωνίδου, Χρύση Παντελίδη, Κυριάκου Χατζηγιάννη και Κώστα Κώστα.

Έτοιμο να εξετάσει το θέμα το Υφυπουργείο

Από πλευράς υφυπουργείου Τουρισμού, εκφράστηκε ετοιμότητα για εξέταση του θέματος της λειτουργίας ξενώνων νεότητας.Πρόσθεσε ότι τα hostels ενοικιάζουν κλίνες, όχι δωμάτια. 

Θετική ήταν η θέση και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, όπως ΚΕΒΕ, Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, Συνδέσμου Καταναλωτών και της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής.

Όπως αναφέρθηκε από εκπρόσωπο της ΟΕΒ, η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν εκπροσωπείται στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα youth hostels, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν δεν θεσμοθετηθεί, πιθανώς να κατοχυρωθεί στην ΕΕ αντίστοιχη Ομοσπονδία από τα Κατεχόμενα.

Την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης υποστήριξε και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, αναφέροντας ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με αυτού του είδους επιχειρήσεις, αφού στηρίζει τη χαμηλού κόστους επιλογή για προσωρινή διαμονή.

Ο εκπρόσωπος του Cyprus Youth Hostel Ηλίας Ηλιάδης, ενημέρωσε την Επιτροπής ότι λειτουργούν 10 μονάδες hostel παγκύπρια, τα τελευταία 10 χρόνια χωρίς νομοθετικό πλαίσιο.

Οι ξενώνες τύπου hostels αφορούν τουρισμό χαμηλού εισοδήματος, κυρίως από νεολαία, backpackers, φοιτητές Erasmus και ψηφιακούς νομάδες (digital nomads), πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι δεν δρουν ανταγωνιστικά προς τα ξενοδοχεία, καθώς απευθύνεται σε άλλο κοινό. "Αν δεν υπάρχει αυτή η επιλογή στην Κύπρο, θα καταφύγουν είτε στα κατεχόμενα είτε στους γύρω προορισμούς", σημείωσε.

Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για να ρυθμίζει την λειτουργία αυτού του τύπου καταλυμάτων, προσθέτοντας ότι λόγω του κενού στην νομοθεσία αναγκάζονται οι επαγγελματίες του κλάδου να δηλώνονται ως αυτοτελώς εργαζόμενοι και ζήτησε την άμεση ρύθμιση του θέματος.

Αδικαιολόγητο το κενό νομοθεσίας, λένε οι βουλευτές

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης, δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι με την ρύθμιση της λειτουργίας των ξενώνων θα εξυπηρετηθούν και άλλες ανάγκες όπως η κινητικότητα  των νέων.

Χαρακτήρισε την ανυπαρξία οποιουδήποτε νομοθετικού πλαισίου που να διέπει τη λειτουργία των «youth hostels» αδικαιολόγητη εν έτει 2022, σημειώνοντας ότι η θέσπιση ενός τέτοιου πλαισίου θα εμπλουτίσει την τουριστική αγορά της Κύπρου και θα βοηθήσει το κυπριακό τουριστικό προϊόν.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα κατά τη συνεδρία, ζήτησε όπως το υφυπουργείο Τουρισμού, νημερώσει το συντομότερο την επιτροπή για το τι προτίθεται να κάνει με το κενό στην νομοθεσία, σημειώνοντας ότι «δεν βλέπω να υπάρχει λόγος ως πολιτεία να μην προχωρήσουμε στην σχετική ρύθμιση».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης δήλωσε ότι οι ξενώνες youth hostel υπάρχουν, λειτουργούν και χρειάζονται νομοθετικό πλαίσιο που να διέπει τη λειτουργίας τους.

Πρόσθεσε ότι  «ανεξαρτήτως του γεγονότος πως οι τουρίστες των ξενώνων δεν πληρώνουν ψηλό κατά κεφαλή ποσό χρημάτων στη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο, γεγονός παραμένει ότι επιλέγουν τη χώρα μας και όχι κάποια ανταγωνιστική αγορά και έτσι προσθέτουν και αυτοί στο τουριστικό εισόδημα του τόπου μας».

Ο κ. Παντελίδης τόνισε ότι η ανυπαρξία οποιουδήποτε νομοθετικού πλαισίου που να διέπει τη λειτουργία των «youth hostels», εν έτει 2022, δεν δικαιολογείται. Υποστήριξε ότι η θέσπιση ενός τέτοιου πλαισίου θα εμπλουτίσει την τουριστική αγορά της Κύπρου και θα δημιουργήσει τις συνθήκες ανάπτυξης υγιούς, ανταγωνιστικού και ποιοτικού περιβάλλοντος, σε ακόμα ένα τομέα του Τουρισμού.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης έθιξε θέματα ασφάλειας, υγιεινής και ευθύνης, τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν με την νομοθετική ρύθμιση.

Τα καταλύματα τύπου hostels ενοικιάζουν κρεβάτι, αντί δωμάτιο, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι χρεώσεις μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ €5 – 50 το κρεβάτι ανά βράδυ.

Της Ελένης Χαραλάμπους