You are here

Στα €750 το πρόστιμο για «ρύζι» σε γάμους

09/06/2022 07:14

Πρόστιμα μέχρι και €750 θα καταβάλλουν οι νεόνυμφοι όταν οι καλεσμένοι πετάνε ρύζι, λουλούδια και «κομφετί» κατά την τέλεση του πολιτικού γάμου τους σε μουσεία και αρχαία μνημεία.

Αντίστοιχο πρόστιμο θα καταβάλλουν επίσης εάν κατά τη διάρκεια της τελετής του γάμου γίνει ρίψη φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων ή οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου ή υλικού που προκαλεί ζημιές ή φθορές στους χώρους των μουσείων και των αρχαίων μνημείων, ενώ το ποσό αυτό θα αποκόπτεται από εγγύηση ύψους μέχρι €850 που θα προκαταβάλλουν.

Στις σχετικές ρυθμίσεις προχώρησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών στην κατ’ άρθρον συζήτηση των τροποιητικών κανονισμών του περί Αρχαιοτήτων Νόμου, μετά από εισηγήσεις βουλευτών οι οποίοι υποστήριξαν ότι το ύψος της προτεινόμενης ποινής σε περίπτωση παράβασης δεν είναι αποτρεπτικό .

Συγκεκριμένα αποφασίσθηκε να αυξηθεί το ύψος της προτεινόμενης ποινής για παράβαση των προνοιών των κανονισμών που αφορούν στην άδεια χρήσης μουσείων ή αρχαίων μνημείων για τέλεση πολιτικών γάμων από €200 σε €750∙

Μετά από εισήγηση επίσης βουλευτών συμπεριλήφθη στις εξουσίες του διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων η δυνατότητα να επιβάλλει στον αδειούχο χρήσης του μουσείου ή αρχαίου μνημείου την κατάθεση εγγυητικής επιστολής ή την καταβολή εγγύησης ύψους μέχρι €850, το οποίο ποσό θα μπορεί να κρατήσει, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, σε περίπτωση που παραβιασθούν όροι και δεσμεύσεις του συμβολαίου που θα συνάψουν και προβλέπουν οι κανονισμοί.

Όχι σε αύξηση καλεσμένων και μείωση τελών

 Η επιτροπή από την άλλη δεν έκανε αποδεκτές τις εισηγήσεις φορέων του τουριστικού τομέα για μείωση των τελών χρήσης μουσείων και αρχαίων μνημείων για την τέλεση γάμων, αλλά και για αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού παρευρισκομένων σε τελετές στους χώρους αυτούς, από τριάντα άτομα σε πενήντα.

Επίσης αρνητικά τοποθετήθηκαν και σε εισήγηση να επιτρέπεται η τέλεση πολιτικού γάμου στους συγκεκριμένους χώρους και στις εκτός ωρών λειτουργίας τους, έναντι αυξημένου τέλους χρήσης.

Ο υπουργός Μεταφορών, εξήγησε στην επιτροπή ότι τα τέλη για την παραχώρηση χρήσης των αρχαίων σχετικών μουσείων και αρχαίων μνημείων έχουν καθοριστεί λαμβανομένων υπόψιν τόσο του ενδεδειγμένου προς αυτά σεβασμού όσο και της ανάγκης προστασίας και συντήρησής τους.

Ο ίδιος σημείωσε περαιτέρω ότι η προϋπόθεση για την τέλεση των πολιτικών γάμων εντός των ωρών λειτουργίας των καθορισμένων χώρων συνάδει με τη μέχρι σήμερα πρακτική στον τομέα του γαμήλιου τουρισμού και ότι σε κάθε περίπτωση οι εν λόγω χώροι λειτουργούν μέχρι αργά το απόγευμα.

Από πλευράς της εξάλλου εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Τουρισμού ανέφερε επίσης ότι, με βάση τα στοιχεία οι παρευρισκόμενοι σε τελετές πολιτικού γάμου, οι οποίες διεξάγονται στο πλαίσιο γαμήλιου τουρισμού, ανέρχονται κατά μέσο όρο σε είκοσι πέντε άτομα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να επηρεαστούν οι γάμοι αυτοί από τον μέγιστο αριθμό παρουσίας των τριάντα ατόμων.

Επιπροσθέτως, αρνητική απάντηση έλαβαν και εκπρόσωποι του Δήμου Λευκωσίας και της ΕΤΑΠ Λευκωσίας, οι οποίοι εισηγήθηκαν την τροποποίηση των υπό συζήτηση κανονισμών, ώστε να προστεθούν στον κατάλογο των καθορισμένων μνημείων για σκοπούς τέλεσης πολιτικών γάμων η Πύλη Αμμοχώστου και η αίθουσα «Καστελιώτισσα».

Η εκπρόσωπος του Τμήματος Αρχαιοτήτων, σχολιάζοντας την πιο πάνω εισήγηση, εξήγησε στην επιτροπή ότι τόσο η Πύλη Αμμοχώστου όσο και η αίθουσα «Καστελιώτισσα» αποτελούν πολύ σημαντικής αρχαιολογικής σημασίας χώρους, στους οποίους κρίθηκε ότι δεν ενδείκνυται η τέλεση πολιτικών γάμων, ενώ αναφέρθηκε και σε αρνητικές συνέπειες που υπέστησαν τα δύο μνημεία από την τέλεση γάμων κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Δωρεάν είσοδος σε μουσεία

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι προτεινόμενοι κανονισμοί, προβλέπουν επίσης την κατάργηση των τελών εισόδου σε αριθμό μουσείων που υπάγονται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, αλλά και την επέκταση της δυνατότητας ελεύθερης εισόδου σε αρχαία μνημεία σε οικογένειες με τρία παιδιά και συνταξιούχους.

Οι σχετικοί κανονισμοί θα τεθούν σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών για τοποθέτηση και διαβούλευση επί τροπολογιών βουλευτών πριν υποβληθούν στην Ολομέλεια του Σώματος για ψήφιση.

Σύμφωνα με ενημέρωση, οι κανονισμοί τυγχάνουν της αποδοχής των πλείστων κοινοβουλευτικών κομμάτων και αναμένεται σε δύο εβδομάδες να οδηγηθούν στην Ολομέλεια για έγκριση.

Της Ελένης Χαραλάμπους