You are here

Τσουχτερές οι τιμές για γάμους σε αρχαία μνημεία

19/05/2022 07:08

Την αναθεώρηση των προτεινόμενων χρεώσεων για τη χρήση αρχαιολογικών χώρων για τέλεση γαμήλιων τελετών, ζητούν οι εταιρείες Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΕΠ) Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου, Αμμοχώστου και Τροόδους.

Σύμφωνα με σημείωμα που κατέθεσαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης κανονισμών για την τέλεση γάμων σε αρχαία μνημεία, οι προτεινόμενες τιμές είναι αποτρεπτικές.

Προκειμένου οι τιμές να είναι ανταγωνιστικές καθώς επίσης και να παρέχεται σχετική ευελιξία στον αριθμό συμμετεχόντων, προτείνουν όπως η τιμή χρέωσης να μην υπερβαίνει τα €500, όπως επίσης και ο αριθμός των ατόμων να αυξηθεί στα 50, από 30 που προβλέπουν οι κανονισμοί. 

Για σκοπούς ευελιξίας στην τιμολόγηση, οι εταιρείες προτείνουν επίσης όπως, από 2 εώς 25 άτομα η χρέωση να ανέρχεται στα €250 και από 25 εώς 50 άτομα η χρέωση να είναι στα €500. Προτείνεται επίσης η συμπερίληψη στο σχετικό κατάλογο των μνημείων, της Πύλης Αμμοχώστου και της Αίθουσας Καστελιώτισσα.

Υπενθυμίζεται ότι οι κανονισμοί που προωθήθηκαν στην Βουλή, προβλέπουν οι τιμές για την τέλεση γάμων σε αρχαία μνημεία να κυμαίνεται από 1000 μέχρι 1500 ευρώ.

Επισημαίνουν, ότι κύρια προτεραιότητα αποτελεί ο εμπλουτισμός του γαμήλιου τουρισμού με νέους χώρους σε ελκυστικές τιμές, οι οποίοι θα εμπλουτίσουν τις επιλογές ώστε να παραμείνει η Κύπρος ανταγωνιστική, προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί αυτοσκοπό η κερδοφορία του τμήματος αρχαιοτήτων αλλά να υποστηριχθεί άμεσα η τουριστική βιομηχανία και η τοπική οικονομία.

Δηλώνουν ακόμα, ότι το θέμα χρήσης αρχαιολογικών χώρων για τέλεση γαμήλιων τελετών αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό θέμα για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και τονίζουν ότι οι εισηγήσεις θα προσδώσουν συγκριτικό πλεονέκτημα για την Κύπρο σ΄ αυτό το εξειδικευμένο τμήμα της τουριστικής αγοράς και ως εκ τούτου σημειώνουν, «ευελπιστούμε όπως υιοθετηθούν στην ολότητα τους».  

Τα μνημεία που θα τελούνται γάμοι

Υπενθυμίζεται ότι την τέλεση πολιτικών γάμων σε αρχαία μνημεία προβλέπει τροποποιητικός κανονισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον περασμένο Ιανουάριο, ο οποίος θα τεθεί σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών για συζήτηση, στην παρουσία του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου.

Σύμφωνα με πίνακα που επισυνάπτεται η τέλεση γάμων θα μπορεί να γίνεται στην επαρχία Λευκωσίας στο κτίριο του Πρώην Δηµαρχείου, (προµαχώνα D'Avilla)και στην Ευρύχου στο Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου, στην επαρχία Λάρνακα, στο Κάστρο της πόλης και στο Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας στα Λεύκαρα, στην επαρχία Λεμεσού στο Κάστρο Λεμεσού και στην επαρχία Πάφου στο Κάστρο, στην παραδοσιακή Οικία στη τοποθεσία Φάπρικα , στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στη Γεροσκήπου και και στην Αγρέπαυλη Κουκλιών.

Όσον αφορά τα τέλη χρήσης των μνημείων για τέλεση γάμων με τριάντα πρόσωπα, κυμαίνεται μεταξύ €1000 και €1500 ενώ σύμφωνα με τις πρόνοιες του τροποποιητικού κανονισμού για τέλεση πολιτικών γάμων απαιτείται η υποβολή αίτησης στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, μέσω του οικείου Δήμου, τουλάχιστον ένα μήνα πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία τέλεσης του γάμου.

Αναφέρεται ότι κατά την εξέταση κάθε αίτησης για χρήση Αρχαίου Μνημείου για τέλεση πολιτικού γάμου, ο Διευθυντής έχει εξουσία να ζητά από τον αιτητή να τροποποιήσει την αίτησή του ή οποιαδήποτε στοιχεία της και ειδικά την ημερομηνία ή την ώρα της τέλεσης του γάμου, να εγκρίνει ή απορρίπτει την αίτηση που υποβλήθηκε.

Θα μπορεί επίσης, να θέτει όρους, προϋποθέσεις ή δεσμεύσεις κατά την κρίση του, που θεωρεί εύλογους ή αναγκαίους και να επιβάλλει την πληρωμή του τέλους χρήσης που καθορίζεται, πριν την τέλεση του γάμου.

Η χρήση των αρχαίων μνημείων για τέλεση πολιτικών γάμων επιτρέπεται μόνο αφού δοθεί γραπτή έγκριση από το Διευθυντή και νοουμένου ότι είναι διαθέσιμο και δεν θα χρησιμοποιηθεί για άλλη εκδήλωση και η τελετή θα πραγματοποιείται κατά τις ώρες λειτουργίας του.

Χωρίς λουλούδια, ρύζι και πυροτεχνήματα

Στις υποχρεώσεις του προσώπου που του χορηγείται η άδεια χρήσης Αρχαίου Μνημείου είναι ο αριθμός ατόμων που θα παρευρεθεί στην τέλεση του πολιτικού γάμου να μην ξεπερνά αυτόν που καθορίζεται για το κάθε Αρχαίο Μνημείο.

Επίσης να μεριμνά όπως κατά την τέλεση του πολιτικού γάμου δεν γίνεται ρίψη λουλουδιών, ρυζιού, «κονφετί», φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων ή οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου ή υλικού.

Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε παράβαση τιμωρείται, σε περίπτωση καταδίκης, με χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα €200 για κάθε ημέρα ή μέρος της ημέρας κατά τη διάρκεια της οποίας συνεχίζεται η παράβαση».

Της Ελένης Χαραλάμπους