You are here

Βουλή: Διασφάλιση δικαιωμάτων ταξιδιωτών

03/06/2008 15:19
Με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ταξιδιωτών, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου προωθεί εναρμονιστικό νομοσχέδιο. Παρέχεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στον καταναλωτή να υπαναχωρήσει από συμβατική του δέσμευση, νοουμένου ότι θα καταβάλει στο διοργανωτή ταξιδιών τα πραγματικά του έξοδα.

Επίσης, περιορίζεται κατ’ ελάχιστο όριο στις επτά ημέρες πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση η υποχρέωση σύντομης ειδοποίησης του καταναλωτή από το διοργανωτή ταξιδιών για αλλαγές στους όρους του ταξιδιού. Με τη νέα νομοθεσία, εφ' όσον εγκριθεί και από την Ολομέλεια της Βουλής, αυξάνεται επίσης σε δέκα χιλιάδες ευρώ, από χίλιες λίρες που ίσχυε έως τώρα, η χρηματική ποινή για τα αδικήματα που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου Άκης Κελεπέσιης εξέφρασε τις επιφυλάξεις των μελών του Συνδέσμου για το περιορισμένο χρονικό διάστημα που παρέχεται στους διοργανωτές ταξιδιών να απαντούν σε αιτήματα εξουσιοδοτημένων λειτουργών του Υπουργείου Εμπορίου. Καθώς επίσης και για τις αυξημένες ποινές που προβλέπει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, παρά το ότι - όπως είπε - ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις παραπόνων ταξιδιωτών που οδηγούνται στα κυπριακά Δικαστήρια.

Στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου υπήρχε πρόνοια για υποχρέωση του διοργανωτή ταξιδιών να απαντά σε εύλογο χρονικό διάστημα το οποίο δεν θα ξεπερνά τις δέκα εργάσιμες ημέρες σε ερωτήσεις εξουσιοδοτημένου λειτουργού του υπουργού Εμπορίου. Όμως, μετά τις αντιρρήσεις του κ. Κελεπέσιη, έγινε δεκτή από όλους τους εμπλεκομένους η εισήγηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Σταύρου Ευαγόρου για αύξηση του χρονικού αυτού ορίου στις 15 εργάσιμες ημέρες από της ημερομηνίας διαβίβασης του παραπόνου εκ μέρους του κρατικού λειτουργού.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στην Επιτροπή ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Μάριος Δρουσιώτης, κατά την περσινή χρονιά κατατέθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου 170 συγκεκριμένα παράπονα κατά διοργανωτών ταξιδιών. Ποσοστό που ο κ. Κελεπέσιης χαρακτήρισε ως πολύ μικρό, εάν ληφθεί υπόψη ο συνολικός αριθμός των 670.000 οργανωμένων ταξιδιών από τα μέλη του Συνδέσμου.

Με την τελική πρόταση για διαμόρφωση της ισχύουσας νομοθεσίας, δήλωσαν ότι συμφωνούν τόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου, όσο και οι παρευρεθέντες στη σημερινή συνεδρία βουλευτές κ.κ. Ευαγόρου και Μουσκάλλης από το ΑΚΕΛ, Μαρία Κυριακού από το ΔΗΣΥ, Νικόλας Παπαδόπουλος από το ΔΗΚΟ και Γιώργος Βαρνάβα από το ΚΣ ΕΔΕΚ. Ικανοποιημένοι δήλωσαν τόσο οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, όσο και οι Λουκάς Αριστοδήμου (Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής) και Σοφοκλής Κωνσταντίνου (Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών).