You are here

Φοροαπαλλαγές για σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης

16/09/2022 06:42

Την αγορά νομικών υπηρεσιών για τη συγγραφή εννέα τροποποιητικών νομοσχεδίων, η ψήφιση των οποίων θα καταστήσει εύρυθμη και οικονομικά πιο προσιτή την εφαρμογή του Σχεδίου «Ενοίκιο Έναντι Δόσης», για μείωση µη εξυπηρετούμενων δανείων ευάλωτων νοικοκυριών, ζητά το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με αίτημα που διαβίβασε για εξέταση κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, της ερχόμενης Δευτέρας, το υπουργείο Οικονομικών ζητά την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €5 χιλ., για τη συγγραφή τροποποιητικών νομοσχεδίων που αφορούν το Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης».

Σημειώνεται ότι το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης (Mortgage to Rent), υπολογίζεται να εισαχθεί τον Ιανουάριο 2023, κατόπιν έγκρισης από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προστίθεται ότι σκοπός του Υπουργείου είναι να δοθεί φοροαπαλλαγή στις συναλλαγές που προκύπτουν από τη μεταβίβαση ακινήτου και εξόφληση του δανείου, κατά τον τρόπο που ήδη δίνονται φοροαπαλλαγές σε διευθετήσεις δανείων που ήταν µη εξυπηρετούμενα κατά το τέλος του Δεκεμβρίου του 2015.

«Για τον σκοπό αυτό, απαιτείται τροποποίηση αριθμού νόμων που αφορούν φορολογικές εισπράξεις, όπως φόρος κεφαλαιουχικών κερδών, µεταβιβαστικά τέλη και έκτακτη εισφορά για την άμυνα», όπως αναφέρεται στην επιστολή που προωθήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ώστε να εξασφαλιστεί η γραπτή συγκατάθεσή της για την αποδέσμευση πιστώσεων.

Επίσης, απαιτείται τροποποίηση του περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος Νόμου ώστε οι λήπτες ΕΕΕ να µην δικαιούνται διπλά ενοίκια από το κράτος (και µέσω του Σχεδίου και µέσω του επιδόματος στέγασης που ήδη δικαιούνται).

Αναφέρεται ακόμα ότι, συνολικά έχουν εντοπιστεί εννέα νομοθεσίες που απαιτούν τροποποίηση, ώστε να τεθεί σε σωστή βάση η εφαρμογή του σχεδίου ενοίκιο έναντι δόσης, το οποίο θα καλύπτει συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού, περιλαμβανομένων των μη βιώσιμων του Σχεδίου Εστία, με συνολικό κόστος €400 εκατ.

Όπως έγραψε η StockWatch, μέσω του προγράμματος mortgage to rent προβλέπεται ότι θα καλυφθούν αρκετές χιλιάδες ευάλωτων δανειοληπτών και συνταξιούχων πέραν των 65 ετών.

Δικαιούχοι του σχεδίου θα είναι όσα φυσικά πρόσωπα είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία η αγοραία αξία της οποίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις €250 χιλ., ανεξάρτητα αν συμμετείχαν ή όχι σε κάποιο κυβερνητικό σχέδιο. 

Στο πρόγραμμα θα περιληφθούν επίσης ευάλωτοι δανειολήπτες της ΚΕΔΙΠΕΣ, καθώς και αριθμός δανειοληπτών του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ), των οποίων επίσης τα στεγαστικά δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα, λόγω χαμηλών σήμερα εισοδημάτων. 

Σημαντική παράμετρος του σχεδίου θα είναι και η προστασία πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών των οποίων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σε διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Με βάση προκαταρκτικά στοιχεία, το σχέδιο θα καλύψει δυνητικά χαρτοφυλάκιο της τάξης των €2,5 δισ. με €3 δισ., εκ των οποίων ποσό περίπου €1,5 δισ. αποτελεί μεγάλο μέρος των χαρτοφυλακίων της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Της Ελένης Χαραλάμπους