You are here

Κλείνουν παράθυρα στις φοροελαφρύνσεις για ΜΕΔ

18/06/2018 14:45

Σε ενέργειες για το κλείσιμο παραθύρου εκμετάλλευσης των προωθούμενων φορολογικών ελαφρύνσεων στην περίπτωση πώλησης ακινήτου στη ελεύθερη αγορά, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων, προχωρά η επιτροπή οικονομικών.

Κατά τη σημερινή συζήτηση της πέμπτης πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ για απαλλαγή από τα τέλη μεταβίβασης στο κτηματολόγιο, στις περιπτώσεις που ακίνητη περιουσία πωλείται σε τρίτα πρόσωπα με σκοπό την μείωση ή τη διαγραφή μη εξυπηρετούμενου δανείου, εντοπίστηκαν περιθώρια εκμετάλλευσης των προωθούμενων ρυθμίσεων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, εξέφρασε προβληματισμό αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο κάποιοι στρατηγικοί κακοπληρωτές να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία και να αφήσουν συνειδητά τα δάνεια τους να μετατραπούν σε ΜΕΔ για να καρπωθούν, όπως είπε, το όφελος που προκύπτει από τις προτάσεις νόμου.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε ότι για να μην υπάρχει αυτός ο κίνδυνος θα περιοριστεί η εφαρμογή των ρυθμίσεων και στις πέντε προτάσεις νόμου, σε υφιστάμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει κάτι που θα ενέχει τον κίνδυνο αύξησης των ΜΕΔ, επισημαίνοντας ότι οι ρυθμίσεις θα έχουν και ημερομηνία λήξης στο τέλος του 2019.

Εφαρμογή στα δάνεια που ήταν μη εξυπηρετούμενα στο τέλος 2015

Εκπρόσωπος του δικηγορικού συλλόγου αναφέρθηκε σε εγκύκλιο του τμήματος φορολογίας στην οποία αναφέρεται ότι οι σχετικές υφιστάμενες ρυθμίσεις για πράξεις μεταξύ δανειολήπτη-τραπεζών αφορούν δάνεια που ήταν μη εξυπηρετούμενα στις 31 Δεκεμβρίου του 2015.

Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή, η ρύθμιση που θα εφαρμοστεί θα είναι ανάλογη του τι ισχύει στην περίπτωση των φοροελαφρύνσεων που ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται στις περιπτώσεις πώλησης ακινήτων από τον δανειολήπτη προς την τράπεζα, στο πλαίσιο ανταλλαγής χρέους με ακίνητα για αναδιάρθρωση δανείων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι όπως και στις νομοθεσίες για φορολογικές ελαφρύνσεις σε περίπτωση ανταλλαγής ακινήτου με την τράπεζα για εξόφληση δανείου, έτσι και σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσουν οι ελαφρύνσεις για δάνεια που ήταν μη εξυπηρετούμενα στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Επεσήμανε ότι ο σκοπός είναι να βοηθηθούν οι δανειολήπτες που δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους λόγω της κρίσης και όχι να δοθεί διέξοδος στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ανέφερε ότι «θα είμαστε σκληρότατοι με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», σημειώνοντας παράλληλα, την ανάγκη «να είμαστε σωστοί απέναντι σους συνετούς δανειολήπτες και φορολογούμενους».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, αναφερόμενος στις προτάσεις αλλά και σε νομοσχέδιο για τις τιτλοποιήσεις που συζητήθηκε σήμερα στην επιτροπή, είπε ότι για το ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρο το θέμα αρχής ότι οι νομοθεσίες και οι προτάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν το στοιχείο της προστασίας των συνεπών δανειοληπτών, της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, με συγκεκριμένα κριτήρια που δεν μπορεί να είναι υπέρ των στρατηγικών κακοπληρωτών, όπως σημείωσε.

Ανέφερε παράλληλα, ότι αναμένεται από τους αρμόδιους να φέρουν στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και το ποσοστό τους ως μέρος των ΜΕΔ καθώς, όπως είπε, «όσες φορές ζητήσαμε από τους αρμόδιους να ξεκαθαρίσουν πόσοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και για ποια δάνεια μιλούμε, δεν πήραμε απάντηση».

«Δεν μπορεί να μιλάμε για στρατηγικούς κακοπληρωτές και να μην έχουμε το περιεχόμενο αυτής της αναφοράς», είπε.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι είναι σωστό να υπάρχει το χρονικό περιθώριο, ωστόσο σημείωσε ότι τόσο οι Οικολόγοι όσο και η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου, θεωρούν πως ενόψει των σκληρών μέτρων εναντίον των δανειοληπτών -μέσω νομοσχεδίων για τις ηλεκτρονικές εκποιήσεις, τη σύντμηση διαδικασιών εκποιήσεων και άλλων- θα πρέπει και αυτά να έχουν συγκεκριμένο περιθώριο εφαρμογής.

Υποστήριξε ότι οι αναμενόμενες ρυθμίσεις θα πρέπει να αφορούν τα δάνεια που συνάπτονται με βάση το νέο πλαίσιο και τις καινούριες δανειακές συμβάσεις και πως δεν είναι δίκαιο να αφορούν δάνεια και εγγυητές που έγιναν στη βάση ενός άλλου πλαισίου. Εξέφρασε παράλληλα δυσαρέσκεια γιατί σχετική πρόταση για προστασία ακινήτων που εμπίπτει στα εν λόγω δάνεια δεν προωθείται στην ολομέλεια.

Η επιτροπή οικονομικών αποφάσισε όπως οδηγήσει τις προτάσεις ενώπιον της ολομέλειας.

Πέραν της πρότασης που συζητήθηκε σήμερα και η οποία αφορά τα μεταβιβαστικά τέλη που καταβάλλονται στο τμήμα κτηματολογίου, οι άλλες τέσσερις προτάσεις νόμου που περιλαμβάνει το πακέτο προτάσεων του ΔΗΣΥ, αφορούν το φόρο εισοδήματος, το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, τα τέλη χαρτοσήμων και την έκτακτη εισφορά άμυνας.

Της Μαρίας Χαμπή